Vláda schválila Partnerskú dohodu na roky 2014 – 2020

12.02.2014

Vláda Slovenskej republiky dnes na svojom rokovaní schválila Partnerskú dohodu na roky 2014 – 2020. Tento významný strategický dokument je základnou podmienkou pre využite finančných prostriedkov z fondov EÚ v rokoch 2014 – 2020 v objeme takmer  14  mld. eur (čisté europrostriedky v bežných cenách). Dokument  vytvára predpoklad na  rýchle schválenie operačných programov a rýchly začiatok čerpania európskych finančných zdrojov z nového programového obdobia. Slovenská republika je jednou z prvých členských krajín EÚ, ktorá uskutočnila sériu náročných rokovaní s Európskou komisiou, úspešne zavŕšila prípravný proces a môže v týchto dňoch predložiť Partnerskú dohodu na proces formálneho schvaľovania. Okrem Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) vo vyššie uvedenej hodnote (14 mld. eur) má Slovenská republika možnosť vyčerpať v novom programovom období ďalších približne 5,4 mld. eur, t.j. celkový možný objem europomoci, vrátane poľnohospodárstva a projektov „Spájame Európu“, je 19,4 mld. eur.

Dokument pripravený v úzkej spolupráci s Európskou komisiou definuje prioritné oblasti investícií vo sfére zamestnanosti, vzdelávania, dopravy, životného prostredia, výskumu a inovácií, podpory podnikateľského sektora a rozvoja vidieka. Investície do uvedených sektorov prispejú k tvorbe pracovných miest, zvyšovaniu konkurencieschopnosti, hospodárskemu rastu a životnej úrovne občanov SR. Schváleniu Partnerskej dohody predchádzala séria viac ako ročných rokovaní  so zástupcami EK, množstvo  rokovaní na národnej úrovni, ako technických, tak aj politických s jednotlivými rezortmi, štátnymi inštitúciami, socio-ekonomickými partnermi a v neposlednom rade s jednotlivými generálnymi riaditeľstvami Európskej komisie. Vláda SR sa zaviazala a zároveň splnila dodržanie princípu partnerstva nielen vo vzťahu k EK, ale hlavne na národnej úrovni, pretože schváleniu návrhu Partnerskej dohody vo vláde predchádzalo zložité pripomienkové konanie so všetkými dotknutými partnermi v SR.

Partnerská dohoda sa vzťahuje na všetku podporu z Európskych štrukturálnych a investičných fondov EÚ v príslušnom členskom štáte na najbližších 7 resp. 10 rokov.  Ide o dokument, ktorý určuje stratégiu a priority financovania na využívanie týchto fondov efektívnym a účinným spôsobom s cieľom dosiahnuť priority stratégie Európa 2020. Slovenská republika definovala v Partnerskej dohode svoje priority v súlade s touto stratégiou a ich uplatnenie je cielené predovšetkým na zvýšenie hospodárskeho rastu SR, zníženie nezamestnanosti a  zníženie regionálnych rozdielov.

Vláda SR zároveň dnes poverila podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho predložiť a negociovať Partnerskú dohodu s Európskou komisiou. V nasledujúcich dňoch zašle SR Partnerskú dohodu na proces formálneho schvaľovania Európskej komisii a následne bude svoje úsilie smerovať na čo najrýchlejšie predloženie jednotlivých operačných programov, ktoré sa v tejto chvíli nachádzajú vo vysokom štádiu rozpracovanosti.

Vláda SR týmto skorým a úspešným procesom negociácie Partnerskej dohody zabezpečí proces implementácie eurofondov na obdobie 2014 – 2020 v podstatne kratšom časovom termíne, ako tomu bolo v minulom programovom období, čo zároveň umožní, aby sa predišlo chybám, ktoré sa vyskytovali v minulom programovom období.

14327