Odborníci na národnostnú problematiku diskutovali aj v Bratislave

25.02.2014

V utorok 25. februára 2014 sa v Bratislave v Hoteli Bôrik uskutočnil druhý z workshopov v súvislosti s prípravou časti Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv týkajúcej sa práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám. Workshop zorganizoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.

Jeho účelom bolo otvoriť odbornú diskusiu k aktuálnym otázkam ochrany a podpory práv národnostných menšín a etnických skupín a vytvoriť priestor pre tlmočenie pripomienok a odporúčaní k východiskovému materiálu, ktorý pripravila odborná pracovná skupina pri Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Na workshope za zúčastnilo takmer päťdesiat účastníkov, predovšetkým odborníčok a odborníkov na práva národnostných menšín, zástupcov a zástupkýň jednotlivých národnostných menšín, ako aj ústredných orgánov štátnej správy, vyšších územných celkov, médií a ďalších hostí.

Týmto aj košickým workshopom sa otvorila verejná diskusia k danej časti stratégie, pričom v rámci nej odzneli aj návrhy na definovanie  priorít danej témy, ktoré by mali  vychádzať zo základných princípov:
o  princíp participácie,
o  princíp nediskriminácie,
o  princíp subsidiarity v zmysle zdieľanej zodpovednosti kompetentných na  rozličných úrovniach (miestna, regionálna, celoštátna), pričom konkrétnu zodpovednosť má mať tá úroveň, ktorá má k plneniu úloh najbližšie.

Pre národnostné menšiny je v rámci školského resp. vzdelávacieho systému potrebné zvýšiť dôraz na podporu interkulturality a inkluzívneho školstva, ako aj realizovať komplexný výskum menšín žijúcich na Slovensku v záujme lepšej identifikácie potrieb cieľových skupín. Dôležité bude zabezpečiť vyššiu mieru stability jednotlivých inštitútov, v kompetencii ktorých je podpora, ochrana a dodržiavanie práv národnostných menšín a koordinácie a komplementarity ich činnosti. Pre národnostné menšiny je podstatný aj udržateľný systém financovania, vrátane možnosti podpory medziročných a viacročných projektov vzhľadom na špecifická činnosti, napríklad v oblasti divadelníctva, ale aj vzdelávacieho systému a podobne.

Závery a odporúčania z workshopov zapracuje pracovná skupina do návrhu textu východiskového materiálu k časti celoštátnej stratégie týkajúcej sa menšín. Tento východiskový materiál bude predložený Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny v marci 2014, kde  bude diskusia k nemu pokračovať.
 
Materiál je v elektronickej podobe dostupný na webovom sídle http://www.narodnostnemensiny.gov.sk/dokumenty-svsrnm/.
K materiálu  môže zaslať písomné pripomienky  aj verejnosť do 12. 3. 2014 na adresu: matea.bucalo@vlada.gov.sk.


Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny
www.narodnostnemensiny.gov.sk

Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk

14448