Výzva na predkladanie žiadostí o dotáciu na podporu športu vyvolala veľký záujem

25.09.2014

S cieľom podporiť miestne alebo regionálne športové podujatia, ako aj projekty zamerané na výstavbu, údržbu a využitie športovísk najmä pre deti a mládež zverejnil  úrad vlády 16. júla 2014 Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Podpora rozvoja športu na rok 2014. Termín na predkladanie žiadostí uplynul 19. septembra 2014. 

Na úrad vlády bolo doručených cca 850 žiadostí.  Tento počet ešte nie je konečný, aktuálne na Úrade splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport prebieha kompletná evidencia a administrácia všetkých žiadostí.

Následne zasadnú komisie, ktoré budú jednotlivé projekty vyhodnocovať bez identifikácie žiadateľa, ktorým napríklad môže byť obec, VÚC, občianske združenie, nadácia, nezisková organizácia, neinvestičný fond, záujmové združenie a pod. Objem predpokladaných disponibilných finančných prostriedkov na výzvu je vo výške 1 480 000 eur.   Výška dotácií sa podľa jednotlivých podprogramov pohybuje od  1 500 eur do 200 000 eur pre jedného žiadateľa.

Úrad vlády SR zároveň zverejnil na stránke www.bojprotikorupcii.vlada.gov.sk Poučenie žiadateľov o dotáciu/nenávratný finančný príspevok, ktoré zakotvuje povinnosť zdržať sa akéhokoľvek konania resp. prejavov, ktoré by viedli k podozreniu z naplnenia skutkovej podstaty niektorého z trestných činov korupcie. Obsahuje  aj informácie o tom, na koho sa obrátiť v prípade, že sa žiadateľ o dotáciu hodnoverne dozvie, že niekto iný spáchal trestný čin podplácania, prijímania úplatku alebo nepriamej korupcie. Oznamovaciu povinnosť má aj poskytovateľ dotácie.
Na tému prevencie korupcie a povinností v zmysle zákona o verejnom obstarávaní pripraví úrad vlády v spolupráci s príslušnými sekciami a oddeleniami pre žiadateľov, ktorých projekty budú komisiou odporučené na poskytnutie dotácie, aj špeciálne semináre.

Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk

15968