Gymnazisti v Žiline poznajú prínos eurofondov pre ich mesto

09.10.2014

Informatívna Road show 2014 s názvom Eurofondy a moje mesto, ktorú pripravil pre študentov stredných a stredných odborných škôl Úrad vlády SR v spolupráci s kanceláriou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku ako súčasť osláv 10. výročia vstupu Slovenska republiky do EÚ, zavítala včera a dnes medzi gymnazistov v Žiline. Už tradične sa zapojili do poznávacieho testu či interaktívnej prezentácie o európskej únii.
 
Včerajším výnimočným hosťom bol na žilinskom Gymnáziu Hlinská 29 vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek, ktorý v neformálnej prednáške poukázal nielen na všeobecný prínos členstva Slovenskej republiky v EÚ, ale vymenoval aj konkrétne projekty únie pre stredoškolákov. Študenti ocenili jarný  projekt Film Café Europa, ktorý  v známej Stanici Záriečie po premietaní filmu rozpútal živú diskusiu. Za eurofondy v žilinskom kraji v uplynulom období opravili 190 kilometrov ciest, 72 obcí a miest má nové námestia a oddychové zóny, školy sa zmenili na nepoznanie, v sociálnej oblasti prešli mnohé domovy stavebnými úpravami, ktoré prispeli ku skvalitňovaniu služieb. Obnovou prešli aj kultúrne pamiatky:zrekonštruovala sa  veža Budatínskeho zámku, Bábkového divadla v Žiline či výstavba stredovekej dediny Paseka pod Hradom Strečno.  
 
Toto všetko mali na výber gymnazisti, ktorí počas Road Show 2014 písali aj slohové práce o ich osobnom vnímaní konkrétnej pomoci a prínosu eurofondov svojmu mestu, okoliu či dokonca im samotným. Odborná komisia po ukončení celého podujatia vyhodnotí dvadsať  najlepších slohových prác. Autori získajú vecné ceny: tablety, mobilné telefóny, digitálne fotoaparáty a prehrávače MP3. Študentské práce budú zverejnené na portáli www.nsrr.sk, ako aj v špecializovanom časopise Eurokompas.
 
Road show po dnešnej návšteve Gymnázia Varšavská cesta 1 v Žiline pokračuje na budúci týždeň v Prešove a v Košiciach.
 
 
Úrad vlády
 
OPTP
Gymnazisti v Žiline poznajú prínos eurofondov pre ich mesto

Späť na fotogalériu
 

16079