Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová na samite EÚ v Bruseli

24.03.2011
prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

Využitie Európskeho stabilizačného mechanizmu na záchranu niektorej z členských krajín EÚ bude poslednou možnosťou a opatrenia, ktoré prijali lídri Európskej únie majú zabrániť tomu, aby sa z ESM využil na pôžičky čo i len jeden eurocent.


Podmienky základného vkladu do ESM sa zmiernia, dohodli sa na tom lídri Európskej únie. Predĺži sa lehota na splatenie základného vkladu z pôvodných troch na päť rokov. Slovensko tak zníži svoj vklad v prvom roku z 330 mil. eur na 132 mil. eur. "Došlo k jednej významnej zmene a to je zmena účasti a spôsobu vloženia kapitálu do inštrumentu. Vstupný kapitál 80 miliárd eur bude rozložený na vklady počas piatich rokov - pre Slovenskú republiku 132 miliónov eur ročne, celkovo ide o vklad každoročne vo výške 16 miliárd eur. Je to významné uľahčenie pre všetky krajiny," povedala I. Radičová. „Slovenská republika patrila k vyjednávačom tejto zmeny“ dodala. Splátka by sa zároveň nemala započítavať do posudzovania maastrichtských kritérií.


Témou rokovaní bol aj širší balíček ekonomických opatrení. Pôjde o pravidelné každoročné skúmanie rozpočtových a štrukturálnych politík jednotlivých členských štátov, aby sa predišlo nezrovnalostiam a vznikajúcim nerovnováham, či o tzv. „stress testy“ pre banky. Podľa slov premiérky I. Radičovej sú prijaté politiky a nástroje dostatočne silné na to, aby „nový euroval“ nemusel byť použitý. Nový euroval by mal pritom fungovať podobne ako Medzinárodný menový fond, v prípade čerpania pomoci tak prijímatelia budú musieť počítať so stratou suverenity v oblasti fiškálnej a hospodárskej politiky.


Okrem ekonomických záležitostí lídri EÚ rokovali aj o situácii v Líbyi. "Keďže NATO prevzalo celú operáciu do rúk, našou úlohou je postarať sa predovšetkým o financovanie, humanitárnu pomoc a prípadné - dúfam - následné vytváranie demokratických inštitúcií,“ uviedla v tejto súvislosti predsedníčka vlády.


Počas summitu stále rezonovala prírodná katastrofa v Japonsku, predovšetkým problém bezpečnosti jadrovej elektrárne vo Fukušime. Preverovanie bezpečnosti všetkých jadrových elektrární na území Európskej únie musí byť nevyhnutnosťou. "Naďalej platí rešpektovanie energetického mixu v tej-ktorej krajine. Boli prijaté opatrenia na kontrolu, monitoring a zvýšenie bezpečnosti. Slovenská republika víta konštatovanie najvyšších štandardov pre bezpečnosť jadrových elektrární. Do monitoringu bude okrem príslušných úradov zaangažovaná aj Európska komisia. Jej experti prídu na bezpečnostnú kontrolu elektrární na Slovensku v apríli. Zároveň sme sa dohodli, že verejnosť má plné právo dozvedieť sa o bezpečnostnej situácii, opatreniach a stave elektrární," uviedla premiérka I. Radičová, ktorá počas summitu bilaterálne rokovala s rakúskym premiérom W. Faymannom. Potvrdili dohodu o intenzívnom informovaní v oblasti bezpečnosti slovenských elektrární. "Rakúsko je zásadne proti jadrovej energii, nájsť priesečník je veľmi ťažké. Premiér berie ako fakt, že nemá páky, aby ich zrušil, alebo zastavil prevádzku, ale dožaduje sa splnenia bezpečnostných kritérií a očakáva výsledky spomínanej expertíznej správy z apríla" informovala predsedníčka vlády.


Tlačová konferencia po prvom dni summitu EÚ



Tlačová konferencia po druhom dni summitu EÚ



1657