O dotácie na kultúru národnostných menšín sa uchádza viac ako 1900 projektov

20.01.2015

V pondelok 19. januára 2015 bolo ukončené podávanie žiadostí o poskytnutie dotácií v programe Kultúra národnostných menšín 2015. V elektronickom dotačnom systéme bolo zaregistrovaných 846 žiadostí o poskytnutie dotácie na 1958 projektov. Na Úrad vlády SR bolo zatiaľ písomne doručených 258 žiadostí o poskytnutie dotácie na 564 projektov. Konečné číslo podaných žiadostí bude zrejmé po ich doručení poštou na Úrad vlády SR.
 
Po kontrole povinných náležitostí žiadostí budú projekty, ktoré formálne splnia všetky podmienky, predložené v čo možno najkratšom termíne na rokovanie komisií. Aj tento rok zasadne 15 komisií  – pre každú národnostnú menšinu jedna, s výnimkou maďarskej národnostnej menšiny, pre ktorú zasadnú komisie dve. Pätnásta komisia bude posudzovať projekty v rámci podprogramu podpory multikultúrneho a interetnického dialógu.  Prvé zasadnutia komisií by mali prebiehať už od 18. februára 2015, posledné by mali ukončiť svoju činnosť približne do 20. marca 2015. Členmi komisií sú najmä zástupcovia národnostných menšín, odborníci na kultúru, členovia národnostných organizácií, ale aj pedagógovia, vedci a pod.
 
Maximálna suma, o ktorú organizátori rôznych podujatí národnostných menšín mohli tento rok žiadať na jeden projekt, je 150 000 eur, najnižšia je 500 eur. Vzhľadom na skoré termíny vyhlásenia výzvy a uzávierky prijímania žiadostí je predpoklad včasného vyplácania finančných prostriedkov v dotačnom programe Kultúra národnostných menšín 2015  – čo je aj tohtoročnou prioritou Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, ako aj úradu vlády.
 
Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny
www.narodnostnemensiny.gov.sk
 
Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk

16855