Na Deň Európy oslávte s nami Európske narodeniny hudbou, súťažami a skvelou zábavou!

05.05.2015

Aj tento rok spoločne oslávime Deň Európy - symbolické narodeniny Európskej únie, kedy si  pripomíname podpísanie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu.
V celej Európe oslavujeme Deň Európy 9. mája, v Bratislave však začneme oslavy s predstihom. Zastúpenie Európskej komisie, Úrad vlády Slovenskej republiky a Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku organizujú vo štvrtok 7.mája 2015  na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí v Bratislave podujatie Deň Európy. Interaktívny program potrvá od 10.00 do 21.30 hodiny a na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Pre Bratislavčanov, ale aj návštevníkov nášho hlavného mesta budú pripravené infostánky, súťaže, hudobné a tanečné vystúpenia.  
 
 „Každý rok  9. mája si Európa pripomína proces európskej integrácie,  hodnoty, ktoré nám prináša, život v mieri a slobode. Od Schumanovej deklarácie uplynulo už 65 rokov. Vízie spoločnej Európy, už 65 rokov známe z Schumanovej deklarácie, sa odvtedy v mnohom naplnili: spoločnú európsku rodinu tvorí 28 členských štátov, ktoré sa vedia spolu dohodnúť a spolupracovať. To je veľký úspech. Preto všetkých pozývam, aby tento úspech prišli 7. mája osláviť spolu s nami. Verím, že príjemne zabavíme," uviedol Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
 
Návštevníkov všetkých vekových kategórií na Hlavnom námestí určite oslovia súťaže a kvízy o EÚ, ale aj hudba v štýloch džez, rock či hip-hop.Budú sa tu prezentovať zahraničné veľvyslanectvá v SR, kultúrne centrá či mimovládne organizácie a, samozrejme, aj Zastúpenie Európskej komisie a Informačná kancelária Európskeho parlamentu. Z pódia počas vystúpení zaznejú okrem  slovenčiny aj ďalšie európske jazyky,“ prezentuje program Ingrid Šrámková, riaditeľka odboru informovanosti a publicity úradu vlády, jedného z organizátorov podujatia.  Vystúpi totiž námornícka skupina Roc`hann s repertoárom  okoreneným o folklór viacerých európskych krajín, ďalej vychádzajúca pesničkárska hviezda Martina Javor so svojou skupinou a predstavia sa aj detské folklórne súbory. Pre mnohých bude zaujímavá zostava Philanthropy Band zložená zo zástupcov svetovej diplomacie, pôsobiacich na Slovensku. Program na Hlavnom námestí vyvrcholí  vystúpením rapera Veca, ktorého bude sprevádzať alternatívna skupina Zlokot. Vystúpi aj jazzový umelec Peter Lipa. Na záver programu je pripravené prekvapenie. 
 
Partnermi podujatia na Hlavnom námestí sú hlavné mesto Bratislava a Ministerstvo zahraničných a európskych záležitostí Slovenskej republiky.
 
Ťahákmi programu na Hviezdoslavovo námestí budú Thomas Puskailer, Martin Harich s kapelou a Peter Cmorik. Počas interaktívnych tvorivých dielní, na ktorých budú deti aj dospelí riešiť rozličné úlohy súvisiace s informáciami o európskych štrukturálnych fondoch a vytvárať spoločnédielo,zaznie aj množstvo informácií  a prezentácií o konkrétnych projektoch  podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o  využívaní týchto  prostriedkov. Každú hodinu budú pripravené súťaže, v ktorých  si najmä mladí ľudia overia  svoje vedomosti o EÚ a európskych fondoch. Úrad vlády odprezentujeaj  svoje aktívne pôsobenie v oblasti ochrany finančných záujmov EÚ v SR, boja proti podvodom a prevencie korupcie.
 
Na organizácii podujatia na Hviezdoslavovom námestí sa podieľajú aj Riadiace orgány Operačného programu Doprava, Operačného programu Vzdelávanie, Operačného programu Informatizácia spoločnosti, Operačného programu Výskum a vývoj, Operačného programu Zdravotníctvo, Operačného programu Technická pomoc spolu s Centrálnym koordinačným orgánom a Centrálnym kontaktným útvarom pre OLAF.
 
Časový harmonogram podujatí:
10.00    Oficiálne otvorenie a predstavenie programu na oboch námestiach
Hlavné námestie:
Počas dopoludnia:školské predstavenia, predstavenie programov Erasmus, Horizont 2020, Súťaže s EÚ
13.30- Rozhovor s ambasádormi Európskeho roku rozvoja 2015: Michal Hvorecký a Marián Čaučík
15.00- Rozhovor s novinármi o ich ceste po Keni – Matúš Jaco (RTVS) a Andrej       Matišák  (Pravda)
16.45- Philantrophy Band                            
17.45- Martina Javor Band
18.45 - VEC
20.00 - VEC + PETER LIPA – Maňana
20.20 - Peter Lipa
21.20 - Prekvapenie
Hviezdoslavovo námestie:
Počas dopoludnia:školské predstavenia, tanečné predstavenia, počas celého dňa tvorivé dielne
14.00 - Thomas Puskailer
15.30 - Martin Harich
17:00 - Peter Cmorík
 
Kontakt pre médiá:     Tatiana Kmecová, tatiana.kmecova@vlada.gov.sk, 0915 984 227
                                     Ingrid  Šrámková, ingrid.sramkova@vlada.gov.sk, 0915 984 203
              
 
 
 
Úrad vlády SR
Stále Zastúpenie Európskej komisie v SR
17625