Tábor Szivek-Tükrös je prvý v poradí medzi tábormi ľudových umení

07.05.2015

Približne o mesiac sa uskutoční piaty ročník  tradičného Tábora Szivek-Tükrös. Tanečné divadlo Ifjú Szivek prispeje v rámci programu výučbou tanca. Od 16. do 20. júna  sú tak v maďarskom Dunaszigete vítaní všetci, ale najmú porkočilí tanečníci, ktorí sa zaujímajú o tradičné ľudové umenie či  folklór, ale  najmä tanec. Tábor bol podporený z dotačného program Úradu vlady SR v programe Kultúra národnostných menšín 2015.
 
Je to jediný tabor v Karpatskej-kotline, počas  ktorého sa účastníci môžu učiť od profesionálov. Okrem tanečníkov Ifjú Szivek sa na výučbe bude podieľať aj Dušan Hégli, umelecký vedúci tanečného divadla: “Tento rok sa záujemcovia môžu tešiť na tance z Balázstelke a Harangláb (Vízmellék, Sedmohradsko), lektori budú Zsuzsanna a Norbert Busai.V tanečných domoch budú tanečníci Ifjú Szivek vyučovať každý večer tance zo Silice a Silickej Brezovej (Gemer.)
 
Na večerných tanečných domoch sa bude spolupodieľať aj Kapela Tükrös, ktorá “zohrá” veľmi dôležitú úlohu, a to doslova -  hudobníci z Maďarska s vynikajúcou reputáciou sa spolupodieľajú na výučbe  svojím hudobným sprievodom, ktorý dodá tanečníkom nielen rytmus, ale aj skvelú stmosféru.
 
Tábor Szivek-Tükrös sa aj tento rok uskutoční v Dunaszigete, ktorý je obklopený rozprávkovou prírodou. Okrem výučby tanca bude priestor aj na člnkovanie či  príjemný oddych počas prechádzok a výletov. Na júnový tábor sa ešte môžete prihlásiť do 11. mája 2015.
 
----------------------------------------------------
TANEČNÉ DIVADLO IFJÚ SZIVEK
Súbor bol založený v roku 1955, od roku 2000 funguje ako profesionálne tanečné divadlo. Ifjú Szivek je od začiatku jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku. Jeho najväčším prínosom je prezentácia tradičnej hudobnej a tanečnej kultúry Strednej Európy ako spoločenskej hodnoty, prostredníctvom divadelných predstavení doma i v zahraničí. Choreograf kolektívu Dušan Hégli vedie umeleckú činnosť tanečného divadla už 15 rokov. Zriaďovateľom inštitúcie je Úrad vlády Slovenskej republiky.
 

17649