Stretnutie predsedov vlád krajín V4 a prezidenta Francúzska v Bratislave

19.06.2015

Stretnutie predsedov vlád krajín V4 a prezidenta Francúzskej republiky na záver predsedníctva Slovenskej republiky vo Vyšehradskej skupine sa uskutoční v piatok 19. júna 2015 v Bratislave.

Pred začiatkom summitu sa v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave predseda vlády SR Robert Fico stretne s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom. Na bilaterálnom stretnutí budú hovoriť o vzájomných slovensko-francúzskych vzťahoch a o aktuálnych európskych témach.

Lídri krajín V4 na summite zhodnotia výsledky slovenského predsedníctva a formálne schvália program nasledujúceho predsedníctva, ktoré po Slovensku na základe rotujúceho princípu oficiálne prevezme Česká republika. Okrem toho budú diskutovať o zintenzívnení obrannej spolupráce krajín V4 či o koordinácii stanovísk pred júnovým zasadnutím Európskej rady v Bruseli.

Na rozšírenom stretnutí premiérov krajín V4 s francúzskym prezidentom budú dominovať predovšetkým témy ekonomického rastu a boja proti nezamestnanosti, energetická bezpečnosť, spoločná bezpečnostná a obranná politika EÚ či príprava na konferenciu OSN o zmene klímy, ktorá bude v Paríži v decembri tohto roku.

Predsedovia vlád krajín V4 sa popoludní zúčastnia na 10. ročníku bezpečnostného fóra GLOBSEC 2015, diskutovať budú v rámci panelu Dynamický Vyšehrad: energetický rast a konkurencieschopnosť.

Informácie o programe predsedu vlády SR Roberta Fica v piatok 19. júna 2015:
http://www.vlada.gov.sk/pracovny-program-predsedu-vlady-sr-roberta-fica-v-piatok-19-juna-2015-v-bratislave/

*****

18063