Optické siete bližšie k realizácii

31.07.2015

Starostovia obcí východného Slovenska, ktorých obyvatelia nemajú prístup k internetu, projektanti aj dodávateľa zodpovední za realizáciu projektu vybudovania širokopásmovej infraštruktúry v tzv. bielych miestach -  tí všetci sa na odbornej konferencii, ktorá sa uskutočnila 16. 7. 2015 v Humennom, dozvedeli od zástupcov Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktuálne informácie o projekčných prácach, technickej špecifikácii a prínose projektu pre konečných užívateľov.  Obojstranne prospešnou bola najmä odborná diskusia a vecné otázky kladené zo strany účastníkov konferencie.

Národný projekt Zabezpečenie projektovo inžinierskej dokumentácie k projektu vybudovania základnej širokopásmovej infraštruktúry dotovanej z verejných zdrojov v „bielych miestach“ Slovenska je financovaný z prostriedkov Operačného programu informatizácia spoločnosti. Aktuálne sa nachádza vo fáze podávania žiadostí na príslušné stavebné úrady, po ktorej bude nasledovať  vydávanie rozhodnutí v súlade so stavebným zákonom .

Prostredníctvom vybudovania kvalitnej optickej prenosovej infraštruktúry k národným kostrovým sieťam existujúcich operátorov bude zabezpečené pripojenie obcí k informačným diaľniciam. Tým sa vybuduje v súčasnosti chýbajúci prvok k prenosovej infraštruktúre a podporí sa tým dopyt poskytovateľov širokopásmových služieb do obcí, ktoré dnes takéto pokrytie nemajú, resp. nie je o ne záujem zo strany komerčných poskytovateľov služieb zaviesť do týchto miest svoje služby.  Snaha štátu je v súlade s požiadavkami nediskriminácie, otvoreného prístupu a neutrality technológií, ktoré sú definované v príslušných predpisoch Európskej únie.

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby je príspevková organizácia Úradu vlády SR. Základnou úlohou a predmetom jej činnosti je správa, prevádzka a rozvoj vládnej dátovej siete GOVNET a prevádzka a rozvoj služieb Ústredného portálu verejnej správy a budovanie infraštruktúry, ako základných nástrojov informatizácie verejnej správy na Slovensku. NASES je v rámci OPIS priamym prijímateľom pomoci zavádzania širokopásmového internetu na Slovensku (Broadband).

Odbornú konferenciu plánuje NASES uskutočniť aj pri ukončovaní projektu, pravdepodobne koncom roka 2015.
 

NASES
www.nases.gov.sk

Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk

18471