Večer hudby a tanca národnostných menšín

25.09.2015

Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny v spolupráci s Úradom vlády SR pripravuje kultúrne podujatie Večer hudby a tanca národnostných menšín, ktoré sa uskutoční 25. septembra 2015 o 18.00 h v Kultúrnom dome v Jarovciach pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica. Podujatie otvorí Mária Jedličková, poverená splnomocnenkyňa vlády SR pre národnostné menšiny.
 
Na podujatí vystúpia profesionálne umelecké telesá Tanečné divadlo Ifjú Szivek a Poddukelský umelecký ľudový súbor s pestrým multikultúrnym programom, v ktorom predstavia hudbu a tance viacerých národnostných menšín z rôznych kútov Slovenska.
 
Tanečné divadlo Ifjú Szivek je jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho a umeleckého života Maďarov na Slovensku, avšak  významnú časť práce venuje divadelnému spracovaniu tradičného ľudového tanca a ľudovej hudby aj iných národnostných menšín žijúcich na území Slovenskej republiky. Vo svojom vystúpení predvedie čardáš z oblasti Kalotaszeg, maďarské a slovenské tance z oblasti Šariša a Zemplína, židovskú muziku z oblasti Szatmár či cigánsku čingera, ako aj mnohé iné.

Poddukelský umelecký ľudový súbor pestuje a javiskovo stvárňuje vokálno – hudobné a tanečné bohatstvo nielen Rusínov či Ukrajincov žijúcich na Východnom Slovensku, ale zameriava sa aj na tradície a folklór ostatných regiónov Slovenska. Okrem toho má PUĽS vo svojom repertoári aj tance z okolitých krajín. Na Večeri hudby a tanca národnostných menšín tento profesionálny súbor predvedie tradičné rusínske častušky, piesne kozákov, ukrajinský tanec hopak či ruské tance.
 
Obidva súbory spája aj spoločné jubileum – v tomto roku obe umelecké telesá oslávia 60. výročie svojho vzniku.
 
Zámerom Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny je podpora interkultúrneho dialógu nielen medzi menšinami žijúcimi na území Slovenska navzájom, ale aj medzi väčšinovou spoločnosťou a menšinami. Cestou na dosiahnutie tohto cieľa je aj organizovanie takýchto podujatí, ktoré významnou mierou prispievajú k vzájomnému pochopeniu prostredníctvom prezentácie toho najcennejšieho – tradícii a umenia národnostných menšín.
 
Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny
http://www.narodnostnemensiny.gov.sk
 
Úrad vlády SR
http://www.vlada.gov.sk

18890