Nórske fondy prispejú aj k obnove Pistoriho paláca – začínajú sa stavebné práce

12.01.2016

Zajtra, v stredu 13.1.2016 sa v Pistoriho paláci na Štefánikovej 25 v Bratislave uskutoční o 9.30 hodine Tlačová konferencia  pri príležitosti začatia stavebných prác na projekte: Pistoriho palác v Bratislave – obnova fasád a strechy paláca.

Projekt je súčasťou Programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitostí v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstvafinancovaný  z Finančného mechanizmu EHP 2009 – 2014 v celkovej výške a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v celkovej výške takmer 14 026 471€eur. Pistoriho palác je jednou z 22 pamiatok, ktoré sa v rámci tzv. Nórskych fondov zrenovujú.  Správcom programu je Úrad vlády Slovenskej republiky:  „Projekt Pistoriho paláca bol odbornou komisiou vybraný na realizáciu v apríli minulého roka.  Som tomu rád, pretože ide o objekt s bohatou minulosťou a bola by škoda, keby chátral. Po obnove bude môcť ešte viac slúžiť verejnosti,“ povedal generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov úradu vlády, ktorý sa zúčastní aj na tlačovej konferencii.

V prípade Pistoriho paláca ide o podporu v celkovej výške 578 124 eur, projektový grant  zastreší 85% (491 406 eur ), 15% (86 718 eur)zafinancuje realizátor projektu  - bratislavské Staré Mesto.  Za tieto prostriedky sa palác zastreší novou keramickou strešnou krytinou a obnoví  sa čelná a dvorná fasáda.  Partnermi projektu sú VIA CULTURA Inštitút pre kultúrnu politiku, o.z. a Norwegian Institute for Cultural Heritage Research.

Pistoriho palác, ktorý stojí na Štefánikovej ulici, je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Spravuje ho mestská časť Staré Mesto. Palác dal postaviť koncom 19. storočia lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory ako vlastný domov a lekáreň. Počas druhej svetovej vojny tu sídlilo nemecké veľvyslanectvo, za socializmu tu zriadili Leninovo múzeum. Do roku 2005 sa ešte bočné krídlo paláca využívalo ako Dom zahraničných Slovákov.  V súčasnosti sa v paláci nachádza  Kino Film  Europe a sídlia v ňom niektoré občianske združenia.
 
Úrad vlády SR – Sekcia bilaterálnych finančných nástrojov
www.eeagrants.sk
www.vlada.gov.sk
19854