Vďaka nórskym grantom má Bratislava ďalší bezpečný ženský dom

04.02.2016

Vo štvrtok 4. 2. 2016 sa o 10.30 h v priestoroch Krízového centra občianskeho združenia Brána do života na Medveďovej ulici č. 4 v Bratislave uskutoční slávnostné otvorenie nového bezpečného ženského domu, ktorý sa podarilo zriadiť v rámci programu Domáce a rodovo podmienené násilie - správcom programu je Úrad vlády SR.  Podujatie je spojené s tlačovou konferenciou, ktorej súčasťou bude aj odovzdanie zbierky zamestnancov úradu vlády pre klientky bezpečného ženského domu a ich deti.  
 
Vznik nového útočiska pre obete rodovo podmieneného násilia bol podporený z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR vo výške 641 007 eur. Prijímateľ projektu - o. z. Domov – Dúha a jeho partneri spolufinancovali projekt vo výške 75 806 eur.  Na slávnostnom otvorení bezpečného ženského domu sa zúčastní aj Inga Magistad, veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR, Ján Krak, generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR, Gabriella Németh, podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja a ďalší hostia. 
 
Bratislavský samosprávny kraj ako jeden z partnerov projektu poskytol a zrekonštruoval budovu na mieste, ktoré musí byť z hľadiska bezpečnosti klientiek a ich detí, ako aj z hľadiska dodržiavania najvyšších európskych štandardov utajené.  Okrem ubytovania budú môcť  ženy - obete násilia a ich deti využívať aj odborné podporné služby, napríklad: sociálne poradenstvo, psychologické poradenstvo, krízovú intervenciu, psychoterapiu a diagnostiku, prevenciu. Prvé klientky sa do nového bezpečného ženského domu nasťahujú vzápätí po jeho slávnostnom otvorení.
 
Súbežne so zriaďovaním nového bezpečného ženského domu zabezpečuje ďalší z partnerov projektu – o.z. Brána do života, v priestoroch ktorého sa uskutoční aj tlačová konferencia, skvalitnenie bytového štandardu obytných jednotiek v už existujúcom bezpečnom ženskom dome v Bratislave - Petržalke, ako aj odborné poskytovanie služieb, aby zvýšil percento napĺňania minimálnych európskych štandardov na viac ako 75 %.  Aktuálne  teda v Bratislave už dva bezpečné ženské domy poskytnú celkovo 18 rodinných miest pre ženy a ich deti, čo znamená ubytovanie  a poskytovanie podporných služieb 36 ženám a ich deťom ročne.  Vďaka projektu sa tiež vytvorilo  sedem nových pracovných miest.
 
Projekt má aj nórskeho nefinančného partnera Krízové centrum Glåmdal. Činnosť obidvoch občianskych združení - Domov Dúha a Brána do života - je podporená aj z dotácie z rezervy predsedu vlády SR vo výške spolu 6 000 eur.
 
Kontakt pre médiá:  Tatiana Kmecová, Úrad vlády SR, tatiana.kmecova@vlada.gov.sk; +421 915 984 227
 
Úrad vlády SR – sekcia bilaterálnych finančných nástrojov www.vlada.gov.sk
 
OZ Domov – Dúha
OZ Brána do života


20160203 - pozvanka

19992