Slovensko – ukrajinské pohraničie ožilo cyklopodujatím Herkules na kolesách

12.08.2016

Pelotón takmer 80 mladých ľudí a detí z Ukrajiny, Nórska, Slovenska prekročil štátnu hranicu Malyj Bereznyj – Ubľa po takmer 50 kilometroch jazdy krásnou Užanskou dolinou. Na hraničnom priechode účastníkov čakalo slávnostné otvorenie cykloputovania Herkoles – Herkules na kolesách v rámci programu Cezhraničnej spolupráce, ktoré zorganizoval Úrad vlády SR.

So svojimi príhovormi vystúpili aj hostia – ako prvý veľvyslanec SR v Nórsku František Kašický, ktorý poďakoval za organizáciu tohto podujatia a poprial ďalšie skvelé zážitky pri spoznávaní mnohých krásnych lokalít či pamiatok na východe Slovenska. Chargé d´affaires veľvyslanectva Nórska na Slovensku Per Øystein Vatne ubezpečil prítomných, že program Cezhraničnej spolupráce patrí v rámci Nórskeho finančného mechanizmu medzi priority. Súčasne vyjadril presvedčenie, že hranice nie sú na to, aby ľudí rozdeľovali, ale spájali. Zástupca predsedu Zakrpatskej oblastnej štátnej administratívy Alexander Petik pripomenul, že je skvelé, keď sa mladí ľudia neučia jazyk na tankoch, ale na bicykloch. Generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR  Ján Krak okrem úlohy úradu vlády v spolupráci s Nórskom a krajinami EHP pri podpore znižnovania rozdielov medzi krajinami EÚ a ich regiónmi pripomenul, že športové výkony sa nepodávajú aktuálne iba na olympiáde v brazílskom Riu, ale aj na tomto cezhraničnom podujatí.

Po kultúrnom programe a občerstvení sa celý pelotón účastníkov vydá do Hrabovej Roztoky, kde si prezrú krásny drevený chrám s ukážkou staroslovienskych spevov. Bohatý program na nich čaká až do nedele 14. augusta.
 
Úrad vlády SR -  Sekcia bilaterálnych finančných nástrojov
www.vlada.gov.sk
www.eeagrants.sk
 
20905