Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu kultúry národnostných menšín na rok 2017 zverejnená

16.11.2016

Úrad vlády Slovenskej republiky v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny dnes, 16. novembra 2016, zverejnil na stránke: http://www.narodnostnemensiny.gov.sk/dotacie/   Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Kultúra národnostných menšín na rok 2017.
Gestorom programu Kultúra národnostných menšín je splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny  László Bukovszky.
O podporu štátu v celkovej výške 4 500 000 eur sa môžu uchádzať občianske združenia, nadácie, registrované cirkvi, obce a mestá, rozpočtové a príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC alebo obcí a pod. Na rok 2017 vyčlenila vláda SR o viac ako 600 000 eur viac ako v minulom roku, čo sa odzrkadlilo aj na vyšších alokáciách pre všetkých 13 národnostných menšín - viac informácií o alokácii finančných prostriedkov pre jednotlivé národnostné menšiny je zverejnený na uvedenej stránke.
Oproti minulému roku sa podmienky poskytovania dotácii výrazne nemenili, no v snahe vyjsť v ústrety žiadateľom úrad splnomocnenca mnohé pripomienky a požiadavky zo strany národnostných organizácií a členov výboru zapracoval do zverejnenej výzvy. Tieto prinesú so sebou viacero pozitívnych zmien, ktoré budú pre žiadateľov prínosné najmä v podobe zníženej administratívnej záťaže pre žiadateľov a prijímateľov dotácie, napríklad: 
− žiadateľ v prípade identifikácie štatutárneho zástupcu predkladá kópiu dokladu, ktorým bol štatutár ustanovený do funkcie (menovací dekrét, osvedčenie o zvolení) a čestné vyhlásenie štatutárneho zástupcu, že mu táto funkcia stále trvá;
− žiadateľ už nemusí predkladať originál čestného vyhlásenia garanta o participácii na projekte;
− bola navýšená položka: úhrada výdavkov na poštovné zo sumy pridelenej dotácie z pôvodných 5 % na 10 %;
− bola navýšená položka: úhrada výdavkov spojených so stravou a občerstvením pre priamych účastníkov podujatia z akceptovateľnej výšky najviac 10 % na 15 % zo sumy pridelenej dotácie;
− pre žiadateľa sa rozšírila možnosť žiadať o poskytnutie dotácie na vstupenky na celý okruh vzdelávacích aktivít, nielen pri kultúrno-vzdelávacích táboroch pre deti;
− povinnosť prijímateľa dotácie posielať pozvánku alebo oznámenie o realizácii projektu bol znížený na 7 kalendárnych dní pred realizáciou podporeného projektu;
− prijímateľ dotácie po novom bude povinný poslať iba jeden kus knižnej publikácie a jeden výtlačok periodika.
Žiadosti je možné podávať do 16. januára 2017 prostredníctvom elektronického dotačného systému a poštou na adresu úradu vlády. Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny zároveň intenzívne pracuje na tom, aby v čo najkratšom termíne bol spustený aj elektronický dotačný systém. O jeho spustení budeme verejnosť informovať prostredníctvom médií.
Všetky podmienky poskytovania dotácií v programe Kultúra národnostných menšín sú uvedené vo Výzve a jej prílohách na stránke www.narodnostnemensiny.gov.sk .

Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny
www.narodnostnemensiny.gov.sk
 
Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk

21453