Kvalitné európske snímky na Minifestivale 7x7 pre všetkých zadarmo

25.04.2018

V bratislavskom kine CINEMAX BORY MALL bude vo štvrtok  3. mája 2018 o 19.00 hodine slávnostne otvorený už 12. ročník Minifestivalu európskeho filmu 7x7. Minifestival 7x7 uvedie filmy z Nemecka, Francúzska, Poľska, Veľkej Británie, Fínska, Švédska, Rakúska, Dánska a Nórska. Víziou festivalu, ktorého organizátormi sú Úrad vlády SR, Creative Europe Media, Continental film, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Europe Directa,  je získavať a nadchýnať slovenských divákov pre európske filmové umenie, vzdelávať a vychovávať filmových obdivovateľov a nadšencov.
 
Záštitu nad ním prevzali predseda vlády SR Peter Pellegrini a vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike Ladislav Miko.
 
Festival ponúkne v siedmich mestách sedem kvalitných európskych snímok podporených z Programu EU MEDIA.  Po slávnostnom otvorení a premietaniach pre verejnosť v Bratislave (kino CINEMAX BORY MALL, 3.5. - 7. 5.) sa Minifestival 7x7 presunie postupne do kín CINEMAX v Košiciach (14.5. - 16. 5.), Prešove (21.5. - 23. 5.), Poprade (28.5. - 30.5.), Banskej Bystrici (4.6. - 6. 6.), Trenčíne (11.6. - 13. 6.) a svoju púť ukončí vŽiline (18.6. - 20. 6.).
 
Vstup na filmy premietané v rámci festivalu je VOĽNÝ!
 
Festival 7x7 ponúka široké spektrum európskych oceňovaných filmov z roku 2017. Pre milovníkov humoru ponúka francúzsku komédiu Alibi na mieru či fínsko-nemeckú snímku Druhá strana nádeje pozoruhodnéhorežiséra Akiho Kaurismäkiho. Premietané budú tituly, ktoré sa zúčastnili na najprestížnejších filmových festivaloch  – dráma o medziľudských vzťahoch Happy End neopakovateľného Michaela Hanekeho (Cannes 2017)a naOscara nominovaný titul S láskou Vincent (Berlinale MFF 2017). Ide o jedinečný filmový projekt, prvý svojho druhu na svete:  pri jeho nakrúcaní vzniklo 66 960 originálnych olejomalieb vytvorených 125 umelcami z celého sveta podľa 94 pôvodných van Goghových diel. 
 
Pre priateľov prírody je pripravený  obrazovo bohatý dokument z produkcie BBC Deň na zázračnej planéte, ktorý vás prevedie od najvyšších hôr k tým najvzdialenejším ostrovom.  Z iného súdka je športová dráma o rivaloch na najprestížnejšom tenisovom turnaji sveta, Wimbledone, pod názvom  Borg / McEnroe. Pre detských divákov je pripravený Bocian Riško, zábavný, dojemný i dobrodružný príbeh o sile rodinných vzťahov a priateľstva.
 
Na festivale budú premiérovo premietnuté aj krátke filmy štyroch súčasných európskych režisérov, ktorými sa  spustí  celoeurópska kampaň #EUandME.Dalibor Matanić (Chorvátsko), Tomasz Konecki (Poľsko), Matthias Hoene (Nemecko) a Yorgos Zois (Grécko) zobrazujú vo svojich krátkych filmoch práve príbehy mladých ľudí, ktorých osudy nepriamo a zároveň pozitívne ovplyvnil práve život v EÚ – čomu je venovaná aj nadchádzajúca kampaň.
 
Kompletný program Minifestivalu 7x7 je zverejnený na stránkach: www.vlada.gov.skwww.cedslovakia.eu , informácie na festivale aj na: https://www.facebook.com/events/160789564596430/
 
 
Kontakt pre médiá: Tatiana Kmecová, tatiana.kmecova@vlada.gov.sk; +421 915 984 227

Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk
 
 
Zastúpenie EK v Slovenskej republike
www.ec.europa.eu/slovensko
23509