Premiér: Slovensko podporí sankcie voči Bielorusku aj Turecku

01.10.2020

Brusel 1. októbra (TASR) - Slovensko je ochotné podporiť sankcie voči Bielorusku aj prípadné sankčné opatrenia proti Turecku, po ktorých volá Cyprus. Premiér Igor Matovič (OĽANO) to avizoval cestou na mimoriadny dvojdňový samit Európskej únie v Bruseli.
      
Matovič drží stranu cyperskej požiadavke, aby EÚ neriešila chystané sankcie voči Bielorusku, kým sa nevyrovná s otázkou nelegálnych tureckých prieskumných vrtov vo východnom Stredomorí. "To je férové. Grécko a Cyprus sú členskými krajinami a nemali by sme ich nechať v štichu, ak sa chceme vyjadrovať k nečlenskej krajine," povedal.
      
Premiér zdôraznil, že je kľúčové, aby Únia na samite zaujala "jednoznačne rázny" postoj voči agresii Turecka voči Cypru a Grécku. "Je načase, aby Slovensko aj EÚ zdvihli hlavu zoči-voči Turecku a povedali, že toto sú naše hranice, nezasahujte do územnej celistvosti týchto dvoch členských krajín," doplnil.
      
Matovič zároveň očakáva rovnako rázny postoj Únie aj pri zadefinovaní vzťahov s Čínou, s ktorou sa rokuje o veľkej ekonomickej a investičnej dohode. "My ako kolíska demokracie by sme nemali prevádzkovať, povedal by som, predklonenú politiku voči tejto svetovej mocnosti," poznamenal. Z hľadiska dôležitosti tém by uprednostnil, keby šéfovia štátov a vlád na samite rokovali najskôr o Turecku, potom o Bielorusku a následne o vzťahoch s Čínou.
      
Potvrdil, že Vyšehradská štvorka (V4) má v týchto otázkach spoločné pozície. Priznal, že možno maďarský premiér Viktor Orbán má s tureckým prezidentom lepšie vzťahy ako iní európski lídri. Zároveň si však podľa neho aj maďarský premiér dobre uvedomuje, že Únia potrebuje spoločný postoj, že musí chrániť svoje hranice a odsúdiť aktivity Turecka.
27929