Chceme kvalitnejšie potraviny

13.10.2017

Menej mäsa či viac dusičnanov a soli v produktoch, ktoré sú určené pre slovenského či českého zákazníka. To sú bežné praktiky, ktoré používajú výrobcovia potravín v súčasnosti. Stopku dvojakej kvalite dajú predstavitelia Vyšehradskej štvorky spoločne s Európskou komisiou.

Dnes na Bratislavskom hrade stretnú predsedovia vlád V4, eurokomisárka Věra Jourová, eurokomisár pre zdraviea bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitisa takmer päťdesiatka odborníkov a zástupcov európskych štátov. Spoločne budú hľadať cestu, ako skoncovať s praktikami nadnárodných firiem, ktoré rozdeľujú občanov na dve kategórie. Horších a lepších. Jedni si môžu kúpiť kvalitnejšie, zdravšie a bezpečnejšie produkty, ktoré sú často za lepšiu cenu. Pre druhých sú určené horšie potraviny aj drogéria.

"Očakávam, že komisárka Věra Jourová, ktorá zastupuje Európsku komisiu a má pochopenie pre tento problém, by mala oznámiť, že existujú nové spôsoby výkladu existujúcich právnych predpisov, ktoré nám umožnia prísnejšie zakročovať voči firmám, ktoré sa takto správajú. Po druhé očakávam, že bude dohodnutá spoločná metodológia pri porovnávaní výrobkov," povedal predseda vlády SR Robert Fico, ktorý bude otvárať bratislavský samit Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých.

Rozdiely v produktoch potvrdili odborné analýzy v tretine krajín európskeho spoločenstva u desiatkach produktov. Európska komisia vydala usmernenie, ako môžu štáty rozoznať nekalé praktiky a postupovať pri ich odstránení. Na ďalšie testy potravín plánuje Komisia uvoľniť približne dva milióny eur.

Priamy prenos zo samitu bude možné sledovať aj prostredníctvom www.vlada.gov.sk/live-stream/.

Viac informácií nájdete na www.vlada.gov.sk. www.facebook.com/robertficopremiersk/


22826