Č. m.: 2706/1992

Uznesenie Vlády SR

z 11. augusta 1992 číslo 668

k návrhu zásad výberu kandidátov na funkciu prednostu okresného úradu a vedúcich iných orgánov miestnej štátnej správy

Vláda


Schvaľuje

zásady výberu kandidátov na funkciu prednostu okresného úradu a vedúcich iných orgánov miestnej štátnej správy v znení pripomienok prijatých na rokovaní vlády, uvedené v prílohe tohto uznesenia;


Ukladá

členom vlády a vedúcim ústredných orgánov štátnej správy SR

zabezpečiť realizáciu zásad výberu kandidátov na funkciu prednostu okresného úradu a vedúcich iných orgánov miestnej štátnej správy v rámci svojej pôsobnosti;


Zrušuje

uznesenie vlády SR č. 533/1990 a ním schválené zásady výberu a schvaľovania kandidátov na funkciu prednostu okresného úradu.

Vykonajú: členovia vlády a vedúci ústredných orgánov štátnej správy SR

P r í l o h a k uzneseniu vlády SR č. 668/1992 ____________________

Z á s a d y

výberu kandidátov na funkciu prednostu okresného úradu a vedúcich iných orgánov miestnej štátnej správy ____________________________________________________________

1. Úrad vlády SR na základe návrhov okresných úradov, organizácií a iných orgánov štátnej správy vedie, sústavne dopĺňa a aktualizuje databanku odborníkov z rôznych odborov potenciálne vhodných na vymenovanie do funkcií v ústredných orgánoch štátnej správy, do funkcie prednostu okresného úúradu a do funkcie vedúceho iného orgánu miestnej štátnej správy.

2. Vedúci ústredných orgánov štátnej správy v prípade potreby na vymenovanie do funkcií, alebo potreby vykonania zmien vo funkciách, si vyžiadajú od Úradu vlády SR údaje najmenej o troch kandidátoch vhodných na výkon príslušnej funkcie v orgánoch miestnej štátnej správy.

3. Úrad vlády SR permanentne zabezpečuje realizovanie psychodiagnostických testov, odporučených odborníkov prostredníctvom odbornej organizácie alebo zariadenia. Na požiadanie vedúceho ústredného orgánu personálne oddelenie Úradu vlády SR mu poskytne podkladové materiály o kandidátoch vhodných na požadovanú funkciu v príslušnom odbore.

4. Vedúci ústredného orgánu na overenie odbornej spôsobilosti kandidátov a výber kandidáta zriadi odbornú výberovú komisiu. Jej členom je zástupca Úradu vlády SR, ďalej spravidla poverený zástupca Slovenskej národnej rady, zástupcovia zainteresovnaých ústredných orgánov v SR, zástupca Združenia miest a obcí na Slovensku, zástupca odborového zväzu štátnych orgánov a organizácií a prípadne aj odborník zo správneho práva. Na čele odbornej výberovej komisie je spravidla vedúci ústredného orgánu štátnej správy alebo jeho štátny tajomník.

5. Odborná výberová komisia je zložená najmenej z piatich členov. Vedúci ústredného orgánu môže počet členov zvýšiť podľa vlastného uváženia a fakultatívnych odborných požiadaviek.

6. Odborná výberová komisia vykonáva pohovor s kandidátmi na overenie odbornej spôsobilosti, ktorý okrem iného musí byť zameraný na:

splnenie predpokladov vzdelania a odbornej praxe,

znalosť problematiky štátnej správy a samosprávy,

znalosť základných právnych noriem v oblasti správneho, pracovného a obchodného práva,

odborné znalosti a prax v riadení a organizácii práce,

posúdenie morálnych predpokladov kandidátov,

znalosť úradného jazyka,

znalosť cudzích jazykov.

Vedúci ústredného orgánu môže určiť, aby kandidáti pred pohovorom absolvovali písomné skúšky formou testu.

7. Vedúci ústredného orgánu štátnej správy na základe výsledku výberového konania navrhne vláde SR vymenovať vybraného kandidáta do funkcie alebo v súlade s jeho kompetenciami vymenuje najvhodnejšieho kandidáta do funkcie.

8. Vedúci ústredného orgánu štátnej správy o postupe výberu kandidátov na funkcie a o vymenovaní odbornej výberovej komisie informuje vládu SR spravidla písomne.

V prípade potreby vypracuje harmonogram postupu výberu kandidátov a ich vymenovania, ktorý spravidla v písomnej forme predkladá vláde SR ako informáciu.