Č. m.: 4596/1992

Uznesenie Vlády SR

z 12. januára 1993 číslo 11

k návrhu koncepcie účasti Slovenskej republiky v práci Dunajskej komisie do roku 1997

Vláda


Berie na vedomie

návrh koncepcie účasti Slovenskej republiky v práci Dunajskej komisie do roku 1997;


Schvaľuje

koncepciu účasti Slovenskej republiky v práci Dunajskej komisie do roku 1997, ktorá je prílohou tohto uznesenia;


Poveruje

1. podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí

výkonom politickej gescie a koordináciou činností pri riešení otázok medzinárodnej spolupráce v spojitosti

s členstvom Slovenskej republiky v Dunajskej komisii,

2. ministra dopravy, spojov a verejných prác

výkonom odbornej gescie a koordináciou odbornej činnosti, vyplývajúcej z členstva Slovenskej republiky v Dunajskej komisii;


Vymenúva

Júliusa H a u s e r a , riaditeľa sekcie multilaterálnej spolupráce Ministerstva zahraničných vecí SR

do funkcie predstaviteľa Slovenskej republiky v Dunajskej komisii;


Ukladá

1. podpredsedovi vlády a ministrovi zahraničných vecí a ministrovi dopravy, spojov a verejných prác

a/ v spolupráci s vecne príslušnými ministrami zabezpečovať a koordinovať plnenie úloh, vyplývajúcich pre Slovenskú republiku z členstva v Dunajskej komisii v súlade s Koncepciou účasti Slovenskej republiky v práci Dunajskej komisie do roku 1997,

b/ nadväzne na riešenie otázky právneho nástupníctva Slovenskej republiky do Dohovoru o režime plavby na Dunaji po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, pripraviť návrhy na vymenovanie zástupcov predstaviteľa Slovenskej republiky v Dunajskej komisii,

2. ministrovi pôdohospodárstva, ministrovi financií, ministrovi hospodárstva, ministrovi životného prostredia a ministrovi zdravotníctva

spolupracovať s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a ministrom dopravy, spojov a verejných prác pri plnení ich politickej a odbornej gestorskej funkcie vo vzťahu k Dunajskej komisii.

Vykonajú: podpredseda vlády a minister zahraničných vecí, minister dopravy, spojov a verejných prác, minister pôdohospodárstva, minister financií, minister hospodárstva, minister životného prostredia a minister zdravotníctva

Prílohy

k uzneseniu vlády SR č. 11/1993

K o n c e p c i a

účasti Slovenskej republiky v práci Dunajskej komisie do roku 1997

Vychádzajúc z cieľov a zámerov Dohovoru o režime plavby na Dunaji, podpísaného v Belehrade v roku 1948, slovenská strana sa bude aktívne podieľať na práci Dunajskej komisie a presadzovať svoje záujmy pri riešení rôznych otázok v medzinárodnej plavbe po Dunaji. Pri zabezpečovaní svojej účasti v práci Dunajskej komisie slovenská strana bude postupovať podľa týchto zásad:

1. Aktívnym prístupom dôsledne využívať možnosti, ktoré poskytuje členstvo Slovenskej republiky v Dunajskej komisii v záujme vytvárania priaznivých podmienok pre rozvoj vodnej dopravy Slovenskej republiky.

2. V práci Dunajskej komisie obhajovať a presadzovať také prístupy na riešenie otázok v oblasti plavby na Dunaji, ktoré sú v súlade s politickými, ekonomickými a dopravnými záujmami Slovenskej republiky.

3. Rozvíjať tradičné formy konštruktívnej spolupráce s pridunajskými štátmi na zásadách spoločnej zainteresovanosti a vzájomnej výhodnosti.

4. Pri využívaní členstva Slovenskej republiky v Dunajskej komisii vychádzať zo schválených zásad štátnej

dopravnej politiky, uplatňovania zásad trhového hospodárstva, vytvorenia konkurenčného prostredia uskutočňovaním privatizácie, deetatizácie a demonopolizácie pri zrovnoprávnení všetkých foriem vlastníctva pre všetkých účastníkov dopravno-prepravného procesu.

5. Predkladať iniciatívne návrhy a odborné stanoviská na riešenie aktuálnych otázok v plavbe s cieľom zlepšovania plavebných podmienok a odstránenie prekážok alebo rušivých vplyvov na dunajskej vodnej ceste.

6. Dôsledne a včas zabezpečovať úlohy orgánmi Slovenskej republiky, ktoré vyplynú pre Slovenskú republiku z uznesení, alebo iných požiadaviek Dunajskej komisie, zasielať požadované podklady a materiály.

7. Uplatňovať požiadavky na novelizáciu zastaralých odporúčaní a iných dokumentov Dunajskej komisie, týkajúcich sa plavebnej, rádiokomunikačnej, hydrotechnickej, hydrologickej, právnej a organizačnej problematiky. Následne aktualizovať vnútroštátne predpisy.

8. Podporovať práce Dunajskej komisie, smerujúce na unifikáciu rôznych predpisov, pravidiel a noriem v plavbe na Dunaji s obdobnými úpravami, platnými v rýnskej oblasti tak, aby na integrovanej, vzájomne prepojenej sústave európskych vodných ciest platili jednotné, alebo blízke predpisy.

9. V prácach na unifikácii technických predpisov pre pravidlá dbať na ekologické požiadavky, ich vybavenie radionavigačnou technikou /radary, echoloty, rádiostanice, dokormidlovacie zariadenia a pod./ zabezpečujúcou spoľahlivosť

prevádzky a bezpečnosť plavby.

10. Podporovať rozširovanie progresívnych prepravných systémov vo vodnej doprave ďalším rozširovaním tlačnej technológie plavby, kontajnerových a kontrajlerových prepráv, priamych bezprekládkových prepráv rieka-more, ako aj zapojenia vodnej dopravy do kombinovaných dopráv.

11. Podporovať práce Dunajskej komisie na vytváranie priaznivých podmienok prevádzkovania plavidiel nepridunajských plavieb na Dunaji v súlade s Dohovorom a v spolupráci s Rýnskou komisiou riešiť problémy uskutočňovania plavby dunajských plavidiel na vodných cestách v rýnskej oblasti.

12. Na základe prijatých odporúčaní Dunajskej komisie pre stanovenie rozmerov plavebnej dráhy, hydrotechnických a iných zariadení na Dunaji podporovať realizáciu prijatého programu rekonštrukcie celého úseku Dunaja na hlbokovodnú dopravnú cestu výstavbou súvislej kaskády vodných diel.

13. Zdokonaľovať systém vytyčovania plavebnej cesty plavebnými znakmi, ktoré budú umožňovať plavbu nielen v noci, ale aj za nepriaznivých meteorologických podmienok.

14. Vysvetľovať prínos Slovenskej republiky pre dunajskú plavbu realizáciou výstavby a uvedením do prevádzky vodného diela Gabčíkovo a jeho vplyv na radikálne zlepšenie plavebných podmienok na jednom z doteraz najťažších brodových úsekov Dunaja, čo bolo potvrdené aj pri podpise Dohovoru.

15. Požadovať od maďarskej strany dôsledné plnenie prijatých záväzkov v Dunajskej komisi a presadzovať vybudovanie vodného diela Nagymaros, nakoľko úsek Dunaja Komárno Budapešť sa teraz stal limitujúcim úsekom z hľadiska minimálnych plavebných hĺbok.

16. V súvislosti s riešením komplexného využitia spoločného slovensko rakúskeho úseku Dunaj, spolupracovať s rakúskou stranou na príprave výstavby vodného diela na tomto úseku.

17. Koordinovať účasť orgánov Slovenskej republiky v práci Dunajskej komisie s činnosťou v iných medzinárodných orgnizáciách, zaoberajúcich sa problematikou vodnej dopravy a vodných ciest.

18. Podporovať vydávanie Dunajskou komisiou rôznych plavebných pomôcok, atlasov, príručiek, máp, kilometrovníkov, zborníkov a ďalších publikácií pre potreby plavby na Dunaji.

19. Presadzovať v práci Dunajskej komisie maximálnu úspornosť pri zabezpečovaní jej činnosti v požadovanom rozsahu