Č. m.: 1694/1993

zo 14. apríla 1993 číslo 251

k správe o povodniach na Uhu a na stavenisku dočasného riešenia Vodného diela Gabčíkovo v novembri 1992

Vláda


Berie na vedomie

správu o povodniach na Uhu a na stavenisku dočasného riešenia Vodného diela Gabčíkovo v novembri 1992;


Schvaľuje

Zásady poskytnutia finančných prostriedkov občanom, ktorých majetok bol poškodený povodňou a obciam na odstránenie škôd na obecnom majetku, ktoré tvoria prílohu tohto uznesenia;


Súhlasí

s uvoľnením finančných prostriedkov z rezerv štátneho rozpočtu

1. a/ na úhradu nákladov na zabezpečovacie práce vykonané Povodím Bodrogu a Hornádu, š.p. Košice vo výške 2,1 mil. Sk,

b/ na doplnenie vybavenia jednotiek okresných správ Zboru požiarnej ochrany v Michalovciach, Trebišove a Humennom v oblasti Východoslovenskej nížiny a v Dunajskej Strede a Nových Zámkoch v oblasti Dunaja záchrannými motorovými člnmi vo výške 0,9 mil. Sk,

c/ pre obce Jenkovce, Lekárovce a Záhor vo výške 11,6 mil. Sk na výstavbu 29 bytových jednotiek,

2. a/ pre príslušné obce v okresoch Michalovce, Humenné a Trebišov vo výške 35,3 mil. Sk. na úhradu škôd na obecnom majetku,

b/ pre okresné úrady v Michalovciach, Humennom a Trebišove na úhradu škody spôsobenej povodňou na majetku občanov, podľa schválených zásad vo výške 5,7 mil. Sk,

c/ pre Ministerstvo pôdohospodárstva SR na odstránenie povodňových škôd na vodných tokoch a v poľnohospodárstve vo výške 292,0 mil. Sk, z toho na stavenisku vodného diela Gabčíkovo 245,0 mil. Sk, na tokoch v správe Povodia Bodrogu a Hornádu 26,4 mil. Sk, na tokoch v správe Slovenského pozemkového fondu 2,8 mil. Sk, na tokoch v správe štátnych lesov 1,5 mil. Sk a v poľnohospodárstve 16,3 mil. Sk,

d/ pre Ministerstvo dopravy, spojov a verejných prác SR na odstránenie následkov spôsobených povodňami na

štátnych cestách v okresoch Michalovce, Humenné a Trebišov vo výške 33,1 mil. Sk;


Ukladá

1. ministrovi zahraničných vecí a ministrovi pôdohospodárstva

zabezpečiť v rámci medzištátnych rokovaní medzi Slovenskou republikou a Ukrajinskou republikou a v Slovensko-Ukrajinskej komisii pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách prerokovanie možnosti zlepšenia ochrany pred povodňami na rieke Uh /vybudovaním akumulačného priestoru na zmiernenie povodňových vĺn/,

2. ministrovi financií

zabezpečiť finančné prostriedky

a/ pre príslušné obce v okresoch Michalovce, Humenné a Trebišov vo výške 46,9 mil. Sk,

b/ pre Ministerstvo pôdohospodárstva SR vo výške 292,0 mil. Sk,

c/ pre Ministerstvo dopravy, spojov a verejných prác SR vo výške 33,1 mil. Sk,

d/ pre Ministerstvo vnútra SR vo výške 6,6 mil. Sk,

e/ pre Povodie Bodrogu a Hornádu, š.p. Košice vo výške 2,1 mil. Sk

3. ministrovi vnútra

a/ zabezpečiť prostredníctvom okresných úradov v Michalovciach, Humennom a Trebišove vyplatenie náhrad škôd občanom v súlade so schválenými zásadami, ktoré sú prílohou tohto uznesenia,

b/ zabezpečiť prostredníctvom okresných správ Zboru požiarnej ochrany v Michalovciach, Trebišove, Humennom, Dunajskej Strede a Nových Zámkoch nákup záchranných motorových člnov.

Vykonajú: minister pôdohospodárstva, minister vnútra, minister financií, minister zahraničných vecí

P r í l o h a k uznseniu vlády SR č. 251/1993 [=[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[>

Zásady poskytnutia finančných prostriedkov občanom, ktorých majetok bol poškodený povodňou a obciam na odstránenie škôd na obecnom majetku [=[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[>

A. Náhrady občanom, ktorých mejetok bol poškodený povodňou

1. Každému občanovi, ktorý utrpel škodu na majetku, zapríčinenou povodňou sa uhradí suma vo výške 1/3 odhadnutej škody, maximálne však do výšky 20 000,Sk.

2. Prostriedky na vyplatenie náhrad občanom budú Ministerstvom vnútra SR zaslané na účet cudzích prostriedkov Okresných úradov v Michalovciach, Humennom a Trebišove.

3. Vypočítanú náhradu uhradí okresný úrad občanovi v termíne do 30. júna 1993.

4. Okresné úrady vyúčtujú poskytnuté prostriedky za náhrady občanom Ministerstvu vnútra SR v termíne do 30. júla 1993.

5. Viacnáklady /poštovné, mzdy PHM a pod./, ktoré okresným úradom vzniknú z titulu vyplácania finančných prostriedkov na základe písomnej požiadavky bude Ministerstvom financií SR riešené rozpočtovým opatrením v roku 1993.

6. Finančné prostriedky sa vyplatia len poškodenému občanovi.

7. Nevyčerpané finančné prostriedky účelovo určené občanom, ktorých majetok bol poškodený povodňou neprechádzajú do nasledujúceho roka a sú predmetom vyúčtovania celkových výdavkov.

8. Podkladom pre vyplatenie finančných prostriedkov je súpis odhadov škôd, vypracovaný a potvrdený okresnými povodňovými komisiami predložený Ministerstvu vnútra SR.

9. Vyúčtovanie poskytnutých finančných prostriedkov na úhradu škôd občanom predloží Ministerstvo vnútra SR Ministerstvu financií SR do 15. augusta 1993.

B. Náhrady obciam poskytnuté na odstránenie škôd na obec- nom majetku zapríčinených povodňou a na zabezpečovanie výstavby obytných jednotiek pre občanov formou sústre- denej bytovej výstavby

1. Obci, ktorá utrpela škodu na obecnom majetku v dôsledku poškodenia povodňou sa uhradia prostriedky zo štátneho rozpočtu SR vo výške odhadnutých škôd.

2. V prípadoch úplného zničenia obydlia /rodinný dom/ občana, obec zabezpečí formou sústredenej bytovej výstavby obytných jednotiek pre dotknutých občanov.

3. Ministerstvo financií SR poskytne účelovo určené prostriedky na odstránenie škôd na obecnom majetku a na zabezpečenie výstavby obytných jednotiek na účet cudzích prostriedkov okresným úradom v Michalovciach, Humennom a Trebišove.

4. Investorom pre zabezpečenie odstránenia škôd na majetku obcí a na zabezpečenie výstavby obytných jednotiek je príslušná obec, ktorá zodpovedá za dodržanie účelovosti vynaložených prostriedkov.

5. Okresný úrad vykoná úhradu vynaložených výdavkov na základný bežný účet príslušnej obce len na základe potvrdenia vecnej správnosti zo strany obce.

6. Viacnáklady /poštovné, mzdy, PHM a pod./, ktoré okresným úradom vzniknú z titulu vyplácania finančných prostriedkov na základe písomnej požiadavky bude Ministerstvom financií SR riešené rozpočtovým opatrením v roku 1993.

7. V prípadoch, ak výška prostriedkov na odstránenie škôd je vyššia ako 500 000,Sk, obec je povinná urobiť výber dodávateľov prác a služieb výberovým konaním.

8. Okresný úrad vykoná zúčtovanie účelovo poskytnutých prostriedkov na odstránenie škôd na obecnom majetku Ministerstvom financií SR do 31. decembra 1993 res. 31. decembra 1994.

9. Podkladom pre vyplatenie finančných prostriedkov je súpis odhadov škôd, vypracovaný a potvrdený okresnými povodňovými komisiami predložený Ministerstvu vnútra SR.

10. Nevyčerpané prostriedky sa stávajú predmetom vyúčtovania a prechádzajú do nasledujúceho roka.