Č. m.: 2786/1994

Uznesenie Vlády SR

z 28. júna 1994 číslo 632

k správe o výsledkoch prieskumu o dodržiavaní nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 456/1991 Zb. o určení povinného podielu počtu občanov zo zmenenou pracovnou schopnosťou na celkovom počte zamestnancov zamestnávateľa

Vláda


Berie na vedomie

správu o výsledkoch prieskumu o dodržiavaní nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 456/1991 Zb. o určení povinného podielu počtu občanov zo zmenenou pracovnou schopnosťou na celkovom počte zamestnancov zamestnávateľa v znení pripomienok prijatých na rokovaní vlády;


Schvaľuje

opatrenia na podporu zamestnávania občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou /ďalej len "opatrenia"/ uvedené v prílohe tohto uznesenia;


Ukladá

ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny

1. zabezpečiť realizáciu opatrení na podporu zamestnávania občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou,

2. pri realizácii bodu 1a/ opatrení prihliadať na rezortné špecifiká a vychádzať z analýzy uplatňovania doterajších právnych predpisov.

Vykonajú: minister práce, sociálnych vecí a rodiny, minister životného prostredia a predseda Štatistického úradu SR

Prílohy

k uzneseniu vlády SR č. 632/1994 [=[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[A[>

O p a t r e n i a na podporu zamestnávania občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou

1. a/ Určiť ďalšie spôsoby a formy sankčného postihu za neplnenie povinného podielu počtu pracovníkov so zmenou pracovnou schopnosťou na celkovom počte zamestnancov zamestnávateľa určeného nariadením vlády SR č. 456/1991 Zb. a v zákone č. 1/1991 Zb. o zamestnanosti v znení neskorších predpisov,

T: 31. júl 1994 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

b/ vytvoriť právne predpoklady pre zriadenie a pre správu samostatného účtu a účelové viazanie finančných prostriedkov zo sankčných postihov v rámci Fondu zamestnanosti pre využitie týchto finančných prostriedkov na podporu odborného výcviku občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou, ktorí nie sú uchádzačmi o zamestnanie, na rekvalifikáciu a na vytváranie nových a zachovanie existujúcich pracovných miest pre uchádzačov so zmenenou pracovnou schopnosťou.

T: 30. september 1994 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

2. Analyzovať systémy štatistického sledovania občanov a pracovníkov so zmenenou pracovnou schopnosťou vykonávaného najmä zamestnávateľmi, úradmi práce, orgánmi sociálneho zabezpečenia, občianskymi združeniami zdravotne postihnutých občanov, ich zber a spracovanie s cieľom vytvoriť komplexný systém evidencie občanov a pracovníkov so zmenenou pracovnou schopnosťou pre potreby politiky zamestnanosti a trhu práce.

T: 31. december 1994 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

3. Prehodnotiť aktuálnosť návrhu koncepcie štatistického informačného systému o zdravotne postihnutých občanoch, ktorý v roku 1992 vypracoval Štatistický úrad SR pre potreby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a doriešiť jeho využitie.

T: 31. december 1994 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s predsedom Štatistického úradu SR

4. Zabezpečiť dôsledné dodržiavanie požiadavky bezbariérovosti najmä verejných budov určené právnymi predpismi v stavebnom konaní.

T: trvale Vykoná: minister životného prostredia

5. Analyzovať platný systém priznávania zmenenej pracovnej schopnosti, zmenenej pracovnej schopnosti s ťažkým zdravotným postihnutím, evidencie pracovných miest vhodných pre občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou, pre občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou s ťažkým zdravotným postihnutím, ich výber a obsadzovanie z hľadiska jeho súladu so systémami uplatňovanými v krajinách Európskej únie.

T: v rámci prác na príprave zmien právnych predpisov o sociálnom zabezpečení a právnych predpisov o zamestnanosti Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

6. Zabezpečiť vytvorenie personálnych predpokladov na úradoch práce na odborné poskytovanie poradenstva pre voľbu povolania, výber odborného výcviku, rekvalifikácie, zamestnania a pre uplatnenie si nárokov občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou s tým spojených.

T: počnúc 1. januárom 1995 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

7. Vytvoriť právne predpoklady na poskytovanie príspevku na vytvorenie pracovného miesta pre občana so zmenenou pracovnou schopnosťou až do výšky 80 % celkových nákladov na jeho vytvorenie a na to, aby za chránenú dieľňu a chránené pracovisko bol považovaný každý subjekt, v ktorom pracuje viac ako 50 % občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou.

T: 31. júl 1994 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

8. Vypracovať návrh na zmenu výšky poistného na zdravotné, nemocenské a dôchodkové poistenie platené organizáciami zamestnávajúcimi občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou.

T: 31. december 1994 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

9. Rokovať so zamestnávateľmi, odbormi a reprezentantmi nevládnych organizácií o vypracovaní spoločného postupu na riešenie problémov nezamestnanosti občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou v zmysle záverov informácie o výsledkoch prieskumu o dodržiavaní nariadenia vlády SR č. 456/1991 Zb. o určení povinného podielu počtu občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou na celkovom počte zamestnancov zamestnávateľa a prílohy č. 1 3 tohto materiálu.

T: 31. december 1994 Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny

10. Zaradiť problematiku zamestnanosti občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou na pravidelné rokovania zamestnávateľov a odborov za aktívnej účasti reprezentantov nevládnych organizácií a zástupcov zdravotne postihnutých občanov vo VVOZP SR.

T: trvale Vykoná: minister práce, sociálnych vecí a rodiny