Č. m.: 4272/1994

Uznesenie Vlády SR

z 15. novembra 1994 číslo 1135

k návrhu foriem a časového postupu uplatňovania ekonomických nástrojov na podporu bytovej výstavby a návrh na aktualizovanie daňových predpisov, ktoré umožnia rozvoj bytovej výstavby a rozvoj dopravnej a technickej infraštruktúry podmieňujúcej bývanie

Vláda


Schvaľuje

návrh foriem a časového postupu uplatňovania ekonomických nástrojov na podporu bytovej výstavby a návrh na aktualizovanie daňových predpisov, ktoré umožnia rozvoj bytovej výstavby a rozvoj dopravnej a technickej infraštruktúry podmieňujúcej bývanie v znení pripomienok prijatých na rokovaní vlády;


Ukladá

ministrovi financií, ministrovi dopravy, spojov a verejných prác a predsedovi Štatistického úradu SR

vykonať opatrenia na realizáciu ekonomických nástrojov na podporu bytovej výstavby uvedené v prílohe tohto uznesenia.

Vykonajú: minister financií, minister dopravy, spojov a verejných prác a predseda Štatistického úradu SR

P r í l o h a k uzneseniu vlády SR č. 1135/1994

N á v r h

opatrení na realizáciu ekonomických nástrojov na podporu bytovej výstavby _________________________________________________________ #

1. Pri príprave štátneho rozpočtu Slovenskej republiky na rok 1995 uvažovať o zvýšení podielu miest a obcí do obecných fondov rozvoja bývania na výnosoch z daní z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti a funkčných požitkov s tým, že toto zvýšenie bude použité na stimulovanie bytovej výstavby.

Z: minister financií v spolupráci s ministrom dopravy, spojov a verejných prác

T: november 1994

2. Stanoviť % odvodu z miezd zamestnancov, ktorý bude použitý na podporu bytovej výstavby z pozície štátu /cieľovo prostredníctvom štátneho fondu rozvoja bývania/.

Z: minister financií v spolupráci s ministrom dopravy, spojov a verejných prác

T: november 1994

3. Pri príprave štátneho rozpočtu Slovenskej republiky na rok 1995 vyčleniť prostriedky vo výške 200 mil. Sk ako dotáciu na programy rozvoja bývania.

Z: minister financií

T: november 1994

4. Na prechodné obdobie /do prijatia zákonov o podpore rozvoja bývania a o štátnom fonde rozvoja bývania/ vydať smernicu o uplatňovaní ekonomických nástrojov na podporu bytovej výstavby.

Z: minister dopravy, spojov a verejných prác a minister financií

T: december 1994

5. V nadväznosti na pripravovaný návrh zákona o podpore rozvoja bývania vypracovať návrh zásad zákona o štátnom fonde rozvoja bývania.

Z: minister dopravy, spojov a verejných prác

T: I. polrok 1995

6. V rámci novelizácie zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov

a/ umožniť aplikáciu odpočtu úrokov a splátok z

úverov poskytnutých na obstaranie bytu, odpočet časti odpisov z nadobúdacej ceny bytu a odpočet vopred stanovenej sumy za nezaopatrené deti od daňového základu,

Z: minister financií

T: december 1994

b/ nadväzne na zriadenie štátneho fondu rozvoja bývania a v súlade s § 20 ods. 4 zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov umožniť odpočítať od základu dane z príjmov hodnotu poskytnutého peňažného daru pre štátny fond rozvoja bývania a obecné fondy rozvoja bývania.

Z: minister financií

T: nadväzne na zriadenie štátneho fondu rozvoja bývania

7. V nadväznosti na realizáciu ekonomických nástrojov na podporu bytovej výstavby zmeniť metodiku štatistického sledovania bytovej výstavby.

Z: predseda Štatistického úradu SR v spolupráci s ministrom dopravy, spojov a verejných prác

T: II. polrok 1995