23.11.2010

ENVIRO: Protipovodňovým opatreniam by mal pomôcť program revitalizácie krajiny

Vysoké Tatry 23. novembra (TASR) – Na zabezpečenie zníženia rizík povodní v jarných mesiacoch roku 2011 schválila vláda SR zámer pripraviť Realizačný projekt Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR pre vybrané územia krajiny v období október až december 2010. Jeho základným zámerom je zabezpečenie zníženia rizík povodní a pozostáva z 24 štartovacích projektov, ktorých realizácia bude ukončená v marci 2011.
Podpora týchto projektov bude zabezpečená z rezervy predsedníčky vlády SR. "V prvom rade je potrebné zamerať sa na mobilizáciu a preventívne opatrenia, ide o celú škálu opatrení," povedal splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martin Kováč.
Podľa neho je dôležité si uvedomiť, že jednotlivé časti krajiny vykazujú značné poškodenia, ktoré zvyšujú riziko vzniku povodní. "V lesoch je zanedbaný stav po ťažbe, nezacelili sa cesty a zvážnice a vznikajú rôzne ryhy," priblížil Kováč. Podobný problém je aj s pustnúcimi poľnohospodárskymi pôdami.
Štartovacie projekty budú realizované v 23 obciach, na ktorých už boli v minulosti spracované čiastkové riešenia a protipovodňové opatrenia. Manažment ochrany vodných zdrojov bude realizovaný na povodiach riek Ondava, Torysa, Hornád, Váh a Kysuca. Celkovo sa v roku 2010 preinvestuje do štartovacích projektov 580.000 eur. "Toto je beh na dlhé trate, nech nikto neočakáva, že teraz bude pokoj, my v prvom rade pristúpime k revitalizácii krajiny v komplexnom cykle, že jej navrátime ekosystémové funkcie," zdôraznil odborný konzultant projektu Peter Straka. V budúcom roku by mohlo byť do programu zapojených ďalších 150 obcí.
Ide o pilotnú fázu protipovodňových aktivít, aby sa postupne naštartoval komplexný systém stabilizácie ekológie na Slovensku. Je to prototyp a jeho realizátori dostávajú veľmi pozitívne ohlasy aj zo zahraničia. "Chystá sa pokračovanie konferencie o klimatických zmenách, Slovensko má takú ambíciu predstaviť tento program ako príspevok k riešeniu klimatických zmien," doplnil Straka.
Podľa Kováča je predmetom štartovacích projektov vybudovanie odrážok na lesných a poľnohospodárskych cestách, vodoholdingov, zasiakavacích jám, vrstevnicových vodozádržných pásov v poľnohospodárskej krajine, hrádzok v eróznych ryhách a na drobných bezmenných vodných tokoch. Zrealizované vodozádržné opatrenia budú schopné zadržať 130.500 kubických metrov dažďovej vody pre extrémny dážď. Výstupom týchto projektov budú hmotné diela v krajine, ktoré vytvoria konkrétne vodozádržné a protierózne systémy pre protipovodňovú ochranu.
Realizáciou projektu bude v predmetných obciach vytvorených spolu 315 pracovných miest na viac ako mesiac. "Najťažšou úlohou je práve zmeniť prístup urbanistov, poľnohospodárov, lesníkov ku krajine ako k obnoviteľnému prírodnému zdroju," zdôraznil Straka. Práve tento projekt by mal byť pre nich akousi motiváciou.

TASR