Znak ÚV SR
Znak ÚV SR Výbor pre obnovu Vysokých Tatier
Znak ÚV SR
Znak ÚV SR
Navigačné menuVýbor vlády SR pre obnovu a rozvoj Vysokých TatierŠtatút výboruZoznam členovAktuálneKomunikéZápisy zo zasadnutiaVýpis darcovFotografie z Vysokých TatierNadácieKontakt
28.03.2007

Tlačová správa z rokovania tajomníka VVSRORVT a vlastníkov neštátnych lesov

Stretnutie sa uskutočnilo dňa 28. marca 2007 v Bratislave.
Na základe uznesenia č. 5 z VIII. zasadnutia Výboru vlády SR pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier zo dňa 28. 9. 2006 dal Úrad vlády SR vypracovať štúdiu na výpočet kompenzácií za obmedzenie hospodárenia formou nájomných zmlúv neštátnym majiteľom, ktorých pozemky sú zaradené, resp. sú plánované na zaradenie do 4. resp. 5. stupňa ochrany.

Štúdia bola vypracovaná organizáciou Daphne v spolupráci s NLC Zvolen a ŠOP SR Banská Bystrica a má za cieľ výrazne posunúť riešenie problematiky vzťahov medzi štátom a neštátnymi vlastníkmi, na ktorých pozemkoch platí, alebo je plánovaný 4. alebo 5 stupeň ochrany prírody.

Zavedenie funkčného a motivačného inštitútu dlhodobého nájmu je zo strany vlastníkov tiež jedným z predpokladov ukončenia zonácie Tatranského národného parku.
 
Stretnutie malo za cieľ prerokovať závery tejto štúdie s vlastníkmi lesov, za ktorých sa rokovania zúčastnili zástupcovia Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska ako aj zástupcovia obcí a konkrétnych urbariátov.

Všetci prítomní uvítali vznik iniciatívy na pôde Úradu vlády SR na doriešenie vlastníckych vzťahov v územiach zaradených do režimu ochrany prírody v zmysle obmedzení vyplývajúcich zo zákona č. 543/2002 Z.z.. Vlastníci upozornili, že vnímajú formu prenájmov iba za jednu z viacerých možností kompenzácie a žiadajú riešiť problematiku komplexne, vrátane zámeny a výkupu pozemkov.

V oblasti rozsahu predmetov ujmy a výpočtu ujmy za obmedzenie ťažby dreva bolo dohodnuté, že zástupcovia vlastníkov do 20. apríla 2007 predložia vlastné návrhy na výpočty a rozsah uznanej ujmy.

Martin Macharik,
Tajomník Výboru vlády SR pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier

© Úrad vlády SR 2005    Powered by: SysCom