Na úrade vlády podpísali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa

10.12.2014

V stredu 10. decembra  2014 bola v Zrkadlovej  sále  Úradu vlády SR podpísaná Kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní  postupujú podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme na rok 2015 a Kolektívna zmluva vyššieho stupňa v štátnej  službe  na rok 2015. 

Na podpise zmlúv sa zúčastnil vedúci Úradu vlády SR Igor Federič, minister vnútra SR Robert Kaliňák, minister financií SR Peter Kažimír, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Spolu s nimi kolektívne zmluvy podpísal aj predseda ZMOS-u Jozef Dvonč, predsedovia ôsmich VÚC a čelní predstavitelia   Konfederácie odborových zväzov SR, Nezávislých kresťanských odborov Slovenska a Všeobecného slobodného odborového zväzu.

Dohoda medzi zúčastnenými stranami nastala počas posledného kola kolektívneho vyjednávania koncom novembra 2014, a to aj v otázkach navýšenia platov štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. K prvému zvýšeniu o 1,5% dôjde 1. januára 2015, k ďalšiemu zvýšeniu o 1%  1. júla 2015. Platy  pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov stúpnu na budúci rok o 5%.

Okrem výšky miezd sa vyjednávači dohodli aj na ďalších benefitoch – na skrátení pracovného času na 37,5 hodiny týždenne, na dĺžke dovolenky, na  zvýšení odchodného o jeden plat, na výške príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie a iných.

 

Príhovor vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča pri podpise kolektívnych zmlúv



Príhovor prezidenta KOZ Jozefa Kollára pri podpise kolektívnych zmlúv



Na úrade vlády podpísali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa

Späť na fotogalériu
 

16708