Úrad vlády Slovenskej republiky
Námestie slobody 1, 813 70 Bratislava
Telefón: 02/209 25 111
Fax: 02/524 97 595
Web: www.vlada.gov.sk, www.government.gov.sk
E-mail: info@vlada.gov.sk

Premiér: Proces informatizácie verejnej správy by sme mali vybudovať nanovo

10.06.2020

Bratislava 10. júna (TASR) – Proces digitalizácie a informatizácie verejnej správy by bolo potrebné vybudovať nanovo. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO), reagujúci tak na kauzu údajného odpočúvania a sledovania štátnej počítačovej siete Govnet.
      
"Ročne vrážame 700 miliónov eur do softvérov a hardvérov, sú to obrovské peniaze, obrovský priestor na zlodejiny, máme 3000 rôznych informačných systémov a napokon sa dozvieme o podozrení, že systém, ktorý má byť chránený, je napojený na mafiu, ktorá sa hrabe vo vládnych materiáloch," poznamenal Matovič. "Áno, ukazuje sa, že by sme mali nabrať odvahu, buchnúť po stole a z tých peňazí, ktoré nám dáva Európska komisia na digitalizáciu, urobiť systém nanovo s tým, že bude plne v rukách štátu, bez pijavíc na to napojených," uviedol premiér.
      
Jeho predstavou je, že všetky programátorské talenty sa sústredia na jednom mieste a vytvoria jednotný informačný systém. "Možno nás to bude stáť miliardu, no po roku a pol sa nám to vráti,“ upozornil. V prípade sledovanej kauzy, policajného zásahu v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), ale aj na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Matovič nechcel záležitosť bližšie komentovať, zdôraznil, že je potrebné počkať na závery vyšetrovania. Podľa premiéra sa v najbližších dňoch môžu objavovať informácie, ktoré budú spravodajskými hrami tých, ktorí sú do kauzy zapletení.
      
NAKA v utorok (9. 6.) zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby. Ako pre TASR potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.
27672