Nyitólap Nyomtatható verzió Honlaptérkép
HATÁSKÖR
ESEMÉNYNAPTÁR
Predchadzajúce Nasledujúce
Marec 2024
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
KAPCSOLAT
Úrad vlády SR
Námestie slobody 1
813 70 Bratislava


Tel.: +421 2 572 95 318 , 322
Fax: +421 2 524 91 647
E-mail: vicepremier@vlada.gov.sk

Sajtókapcsolat:
+421 2 57295 186

Chmel: fontos a nemzetiséghez tartozás vállalása

16.05.2011

Elvárom a nemzetiségekhez tartozó állampolgároktól, hogy a népszámlálás során ne felejtsék el vállalni nemzetiségi hovatartozásukat, ezzel kinyilvánítva identitásukat, kulturális gyökereiket - jelentette ki Rudolf Chmel kisebbségekért felelős kormányalelnök. Javában zajlik az évtized eseménye, a népszámlálás. A kérdezőbiztosok folyamatosan hordják szét az adatlapokat szerte az országban. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala még korábban felvilágosító kampányt indított: ennek eredményeképpen minden dél-szlovákiai háztartás kézhez kapta a Kerekasztal népszámlálási útmutatóját, amely a hivatalos információs anyag magyar nyelvű fordításának hiánya miatt is fontos volt.

A kampány jelen van az interneten a www.nepszamlalas2011.sk honlapon és a legnagyobb közösségi portálon is, több ezer olvasó követi naponta a felvetődő kérdéseket és vitákat. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezésének célja, hogy hogy minél több magyar nemzetiségű és kötődésű szlovákiai állampolgár vállalja hovatartozását és anyanyelvét, ezzel biztosítva a magyar közösség jogait régióinkban és minél több településen.

Ennek kapcsán Rudolf Chmel, a szlovák kormány kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnöke válaszolt a Kerekasztal kérdéseire.

Miért fontos Szlovákia és polgárai számára a népszámlálás?

- A népszámlálás olyan jelentős és terjedelmes statisztikai vizsgálódások egyike, mely tízévente rendszeresen zajlik Európában, de a világ egyéb országaiban is. Az így összegyűjtött adatok alapján – melyek nem csak a jelenlegi helyzetről, hanem a fejlődésről is számot adnak az élet egyes területein – a kompetens közéleti szereplők, köztük a politikusok is, effektívebben dönthetnek a települések, városok, régiók, országok, de nagyobb egységek irányvonalairól.

A kisebbségek szempontjából milyen jelentőséggel bír a nemzetiség feltüntetése az adatlapokon?

- A napokban zajló népszámlálás többek között társadalmunk etnikai képét is feltérképezi, ennek nemzetiségi, nyelvi és egyéb sokszínűségét. Országunk multi-etnikai jellegét én előnynek tartom, nem pedig veszélyeztetettségi forrásának. Ezért elvárom a nemzetiségekhez tartozó állampolgároktól, hogy az adatlapok kitöltése során ne csak a gazdasági és társadalmi kérdésekre fókuszáljanak, ne felejtsék el ily módon is vállalni nemzetiségi hovatartozásukat, kinyilvánítva identitásukat, kulturális gyökereiket.

Milyen hatással lesz a jövőben a népszámlálás eredménye az országban élő nemzetiségekre?

- A népszámlálási eredmények szerint áll össze többek között azon falvak és városok listája, ahol a kisebbségeknek joguk van törvény szerint anyanyelvüket használni a hivatali ügyintézésben. Az egyes nemzetiségekhez tartozó polgárok száma fogja más tényezők mellett befolyásolni az állami források mennyiségét a kulturális rendezvények, kiadási vagy egyéb tevékenységek támogatására is az adott kisebbség részére.

Készülnek-e a jövőben olyan törvénytervezetek, amelyek azon települések lakosait érintik közvetlenül, ahol a nemzetiségek részaránya 15-20 százalék?

- Ebből a szempontból a legfontosabb jogszabály a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény módosítása, amely a parlamentben jelenleg második olvasatban található. Már a kormányprogramból is kiderül, hogy a kormány e módosítással betölti az állampolgárok effektív egyenjogúságának elvét. Ugyancsak tartalmazza azt a kikötést is, hogy a kormány támogatja a nemzeti kisebbségek kultúráját.

Ön mit gondol, a népszámlálás eredménye vajon befolyásolhatja-e a jövőben a szlovákiai magyarok és a többségi nemzet kapcsolatát?

- A 21. századi Szlovák Köztársaság nem alapozható történelmi traumákra, illetve védőfalak építésére. Országunk egy magabiztos állam, amely ugyanúgy minden állampolgáré, figyelembe veszi a pluralitást és a szólásszabadságot, ugyanakkor elítéli a kirekesztést nemzetiség, bőrszín, vallás vagy bármilyen másság miatt. Különösen fontosnak tartom ezért a nemzetiséghez való tartozásának kinyilvánítását, az etnikai hovatartozás még mindig erős negatív sztereotípiák okozója a többségi lakosság körében.

Mivel az országban élő polgárok szabadan döntenek a nemzetiségükről, a népszámlálásban gyűjtött adatok mennyire lesznek mérvadóak? Várható-e az, hogy a polgárok statisztikailag jelentős hányada nem az anyanyelvének és a nemzetiségének megfelelő adatokat adja majd meg?

- A nemzetiség és az anyanyelv valóban olyan tényezők, melyekhez hovatartozásukat polgáraink szabadon, saját lelkiismeretük szerint vállalják. Ezek nem mindig objektív változók, melyek centiméterben vagy euróban lennének mérhetőek. Nemzetiségünk és anyanyelvünk saját belső, érzelmi ügyünk, ugyanakkor egy választási lehetőség, melyhez hozzátartozik egy racionális, történelmi, de kulturális indoklás is. Fontos, hogy ez a választás szabad döntéssel legyen vezérelve.

(Kerekasztal, bumm)


3379
© 2010 - Szlovák Köztársaság Kormányhivatala
Minden jog fenntartva