Opatrenie 13: Legislatíva pre duševné vlastníctvo

Práva duševného vlastníctva na výsledky výskumu a vývoja na vysokých školách a vo výskumných ústavoch sú pri súčasnom nastavení právnych a zmluvných vzťahov často neisté. Pravidlá a postupy ochrany duševného vlastníctva preto nevytvárajú dostatočnú motiváciu pre výskumné inštitúcie a ani ich zamestnancov sústrediť sa na aplikovaný výskum a na komercializáciu jeho výsledkov.

Prostredníctvom špecializovanej expertnej medzinárodnej inštitúcie pripravíme detailnú analýzu právneho prostredia v SR v oblasti duševného vlastníctva v prostredí akademických a iných výskumných organizácií.  V rámci analýzy budú porovnané relevantné slovenské právne predpisy (interakcia práva duševného vlastníctva, zákona o správe majetku štátu, zákona o vysokých školách a pod.) s najlepšou zahraničnou praxou. Na základe tejto analýzy bude navrhnutý nový, ucelený legislatívny rámec, vrátane konkrétnych legislatívnych zmien potrebných na odstránenie uvedených prekážok.   

Na základe vnútorných predpisov z oblasti ochrany duševného vlastníctva, pracovných a iných zmlúv medzi vysokými školami, ich zamestnancami a spolupracujúcimi firmami v krajinách s najlepšou praxou transferu technológií pripravíme modelové pracovné postupy a zmluvy, ktoré budú motivovať slovenské vysoké školy aj ich zamestnancov podporovať aplikovaný výskum a transfer technológií.

Za implementáciu zodpovedá: Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s Úradom priemyselného vlastníctva SR, Ministerstvom financií SR, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR,  Ministerstvom hospodárstva SR a Útvarom splnomocnenca vlády SR pre vedomostnú ekonomiku.

Linky zodpovedajúcich útvarov:
http://www.culture.gov.sk/
http://www.upv.sk/
www.mfsr.sk
http://www.minedu.sk/
www.mhsr.sk
www.vedomostna-ekonomika.gov.sk

Akčný plán Opatrenia 13 (Dokument akčného plánu opatrenia)

Ďalšie čítanie:
Článok 1 (link na článok)
Článok 2 (link na článok)