NIP - Osv. pre činn. na vyhr. tech. zar. v jadr. energe


Charakteristika:1.Kategória: nároková
2.Sledovaný verejný záujem: bezpečnosť technických zariadení v jadrovej energetike
Podmienky udelenia:Popis podmienok udelenia osvedčenia

(1) Uchádzača na skúšku odbornej spôsobilosti prihlasuje na Národný inšpektorát práce (NIP) zamestnávateľ, s ktorým je v pracovnom pomere.
(2) NIP určí termín skúšky a písomne ho oznámi zamestnávateľovi. Skúšky musia byť organizované aspoň raz za štvrťrok aj v prípade nízkeho počtu uchádzačov.
(3) Pred začatím skúšky skontroluje skúšobná komisia (inšpektori NIP) doklady uchádzača a v prípade závažných nezrovnalostí alebo chýbajúcich dokladov, uchádzača nepripustí na skúšku. Ku skúške sa predkladá:
- občiansky preukaz
- maturitné vysvedčenie alebo diplom
- potvrdenie o praxi
- prípadná výnimka z predpísanej praxe
- kolková známka vo výške 500.- Sk v zmysle zákona č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov
(4) Skúška pozostáva z písomnej časti – test a ústnej časti.
(5) Oblasti skúšky pre overenie odbornej spôsobilosti uchádzačov sú rozdelené do 8. častí (príloha č. 3). Časti 1. až 3. sa používajú pre všetkých pracovníkov bez ohľadu na požadovaný druh osvedčenia a spravidla sú obsiahnuté v písomnej časti skúšky.
(6) Test pozostáva zo 40 otázok. Každá otázka má tri odpovede uvedené pod písmenom a, b, alebo c, pričom len jedna odpoveď je správna. Len v prípade úspešne vykonaného skúšobného testu môže uchádzač ďalej pokračovať v ústnej skúške (31 a viac správnych odpovedí).
(7) Pri ústnej skúške sú s uchádzačom o osvedčenie prebrané nesprávne vyznačené odpovede testu. V druhej časti ústnej skúšky si uchádzač vytiahne jednu štvoricu otázok (oblasti skúšky prílohy č. 3) a odpovie na otázky skúšobnej komisie zamerané na budúcu odbornú pracovnú činnosť vykonávanú v zmysle vyhlášky SÚBP č. 66/1989 Zb. na zaistenie bezpečnosti technických zariadení v jadrovej energetike v znení vyhlášky SÚBP č. 31/1991 Zb.
(8) O priebehu skúšky každého uchádzača sa vyhotovuje Protokol o skúške, v ktorom sa hodnotia jeho znalosti spôsobom vyhovel – nevyhovel. Výsledok skúšky oznámi komisia uchádzačovi na záver skúšky.
(9) Po úspešne vykonanej skúške zašle NIP uchádzačovi prostredníctvom žiadateľa do 30 dní od vykonania skúšky príslušné osvedčenie pre činnosť na vyhradených technických zariadeniach v jadrovej energetike, v ktorom je vyznačený druh osvedčenia a stanovený rozsah jeho platnosti.
(10) V prípadoch, keď znalosti uchádzača pri skúške sú hodnotené ako nevyhovujúce, skúšobná komisia oznámi uchádzačovi túto skutočnosť na záver vykonanej skúšky a vráti kolkovú známku. Písomné vyhodnotenie je postúpené zamestnávateľovi do 30 dní po vykonaní predmetnej skúšky. Pri žiadosti o vykonanie opravnej skúšky sa postupuje podľa rovnakých zásad ako pri prihlasovaní na riadnu skúšku.
(11) Ak niektorý uchádzač pri skúške nepreukáže potrebné vedomosti tri krát, oznámi NIP túto skutočnosť zamestnávateľovi do 30 dní od poslednej opravnej skúšky a zároveň oznámi, či a za akých podmienok bude pracovníkovi umožnený ďalší termín opravnej skúšky.
Poznámka:
Referenti:Ing. Marián Slovák,
NIP-pracovisko Bratislava, Pekná cesta 15
mobil: 0907 890 773
Komisia:

Pripojené súbory

Žiadosti, formuláre, prílohy, potvrdenia

Formulár pre informácie o licenčnom konaní

Súbor:Stiahnuť súbor
Poznámka:FORM. PRE INFORMÁCIE O LICENČNOM KONANÍ o OSV