UPSVaR SR - Agentura docasneho zamestnavania


Charakteristika:
Podmienky udelenia:Agentúra dočasného zamestnávania (ďalej len „ADZ“) podľa § 29 ods. (1) zákona NR SR číslo 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o službách zamestnanosti“) je právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá zamestnáva občana v pracovnom pomere (ďalej len „dočasný zamestnanec“) za účelom jeho dočasného pridelenia k užívateľskému zamestnávateľovi. Právnická alebo fyzická osoba môže vykonávať činnosť agentúry dočasného zamestnávania ak má na takúto činnosť povolenie vydané Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „ústredie“) podľa § 12 písm. j) tohto zákona. V súlade s § 13 ods. (1) písm. k) zákona o službách zamestnanosti spadá do pôsobnosti úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zriaďovať podľa potreby ADZ. Vykonávanie činnosti ADZ na účely tohto zákona je samostatne zárobková činnosť.

Na konanie podľa § 12 písm. j) zákona o službách zamestnanosti sa vzťahuje zákon číslo 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov. Podľa § 8 ods. (1) zákona NR SR číslo 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov sa tieto poplatky platia bez výzvy a sú splatné pri podaní, ktoré smeruje k vykonaniu úkonu alebo k uskutočneniu konania, ak pri jednotlivých položkách nie je uvedené inak a to:
1. kolkovou známkou,
2. hotovostnou formou do pokladnice ústredia,
3. bezhotovostnou formou na depozitný účet ústredia č. 7000136575/8180, variabilný symbol 88. V správe pre prijímateľa žiadateľ môže uviesť účel platby.
Za vydanie povolenia na ADZ, predĺženie povolenia na ADZ vydaného ústredím alebo za vydanie jeho duplikátu sa platí poplatok podľa zákona NR SR číslo 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o správnych poplatkoch“), časť VIII Finančná správa a obchodná činnosť, položka 150a:

d) Vydanie povolenia na činnosť agentúry dočasného zamestnávania
1. pre fyzické osoby ...................................................1 500 Sk
2. pre právnické osoby .............................................3 000 Sk

e) Predĺženie povolenia na činnosť agentúry dočasného zamestnávania
1. pre fyzické osoby .................................................. 750 Sk
2. pre právnické osoby ............................................. 1 500 Sk

j) Vyhotovenie duplikátu povolení uvedených v písmenách d) a e) ............ 100 Sk




Podľa § 29 ods. (3) zákona o službách zamestnanosti môže činnosť ADZ vykonávať:
1. Fyzická osoba, ak je bezúhonná, má minimálne úplné strednévzdelanie a má na túto činnosť povolenie.
2. Právnická osoba, u právnickej osoby musí podmienku bezúhonnosti a podmienku minimálne úplného stredného vzdelania spĺňať osoba, ktorá koná v mene ADZ. Na účely sprostredkovania zamestnania za úhradu sa bezúhonnosť preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako 3 mesiace.

Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá žiada o vydanie povolenia na vykonávanie činnosti agentúry dočasného zamestnávania (ďalej len „žiadateľ“) podáva žiadosť na ústredie poštou alebo osobne v podateľni ústredia na tlačive „Žiadosť o vydanie povolenia na vykonávanie činnosti agentúry dočasného zamestnávania pre právnickú osobu“ alebo „Žiadosť o vydanie povolenia na vykonávanie činnosti agentúry dočasného zamestnávania pre fyzickú osobu“. Adresa: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, Župné nám. 5 – 6, 812 67 Bratislava.


Žiadateľ v žiadosti uvedie:
a) ak je žiadateľom právnická osoba: názov, sídlo, identifikačné číslo a druh ekonomickej činnosti, ak je žiadateľom fyzická osoba: meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu,
b) ak je žiadateľom fyzická osoba: dosiahnutý stupeň vzdelania žiadateľa, ak je žiadateľom právnická osoba: dosiahnutý stupeň vzdelania osoby, ktorá koná v mene právnickej osoby,
c) územný rozsah, v ktorom právnická osoba alebo fyzická osoba bude vykonávať svoju činnosť,
d) okruh zamestnaní, na ktoré bude prideľovať dočasných zamestnancov,
e) adresu miesta výkonu ADZ.

K žiadosti predloží nasledujúce doklady:
1. Ak je žiadateľom fyzická osoba: predloží doklady o dosiahnutom stupni vzdelania a doklad o občianskej bezúhonnosti, ak je žiadateľom právnická osoba: predloží doklady o dosiahnutom stupni vzdelania a doklad o občianskej bezúhonnosti osoby, ktorá koná v mene právnickej osoby. Dosiahnuté vzdelanie žiadateľ preukazuje overenou kópiou dokladu o vzdelaní, občiansku bezúhonnosť žiadateľ preukazuje originálom výpisu z registra trestov nie starším ako 3 mesiace.
2. Projekt vykonávania činnosti ADZ vrátane kalkulácie predpokladaných príjmov a výdavkov. Základné informácie o projekte slúžia ako pomôcka pre spracovanie projektu:
I. Realizátor projektu
II. Názov projektu (ADZ)
III. Cieľ projektu
IV. Cieľové skupiny projektu (uchádzači a záujemcovia o zamestnanie, zamestnávatelia, úrady práce sociálnych vecí a rodiny, spolupracujúce subjekty v SR a v zahraničí)
V. Marketingové informácie
VI. Formy, nástroje a metódy projektu
VII. Kalkulácia predpokladaných príjmov a výdavkov na kalendárny rok, resp. jeho časť
VIII. Zdroje projektu, napr. ľudské, finančné
IX. Postup realizácie činnosti ADZ
X. Očakávaný vplyv činnosti ADZ na situáciu na trhu práce, na mieru nezamestnanosti
3. Zmluvu o prenájme priestorov alebo doklad o vlastníctve priestorov.
4. Preukázanie materiálneho vybavenia na vykonávania činnosti ADZ, napr. súpisom hmotného a investičného majetku.
5. Okruh spolupracujúcich subjektov.
6. Personálne zabezpečenie vykonávania činnosti ADZ uvedením mena, priezviska, titulu, dosiahnutého vzdelania, odboru, adresy trvalého pobytu každého člena personálu.
7. Splnomocnenie na zastupovanie písomným plnomocenstvom, ak žiadateľ poverí zastupovaním splnomocnenca (advokáta alebo inú osobu).
8. Písomný záväzok k dodržiavaniu § 58 zákona NR SR č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce.
9. Doklad o zaplatení správneho poplatku.

Za dočasné pridelenie dočasného zamestnanca môže agentúra dočasného zamestnávania vyberať od užívateľského zamestnávateľa úhradu v dohodnutej výške. Od dočasného zamestnanca sa poplatok za dočasné pridelenie nevyberá.

Ústredie komplexne posúdi žiadosť o vydanie povolenia na činnosť ADZ. Pokiaľ podanie nemá predpísané náležitosti, ústredie pomôže žiadateľovi nedostatky odstrániť a vyzve ho, aby ich v určenej lehote odstránil. Súčasne ho poučí, že inak konanie zastaví.
Poznámka:
Referenti:
Komisia:

Pripojené súbory

1 2 3 >>