Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

RSDr. Jozef KALMAN


podpredseda vlády Slovenskej republiky od 6. 10. 1998 do 30. 10. 1998


RSDr. Jozef KALMANsa narodil 18. apríla 1951 v Pohorelej. Stredoškolské vzdelanie získal v Strednom odbornom učilišti chemickom pri CHZJD v Bratislave. Neskôr absolvoval Vysokú školu politickú tiež v Bratislave. Od roku 1973 až doteraz pracoval v odborovom hnutí v rôznych funkciách. Najskôr v odborovom zväze kovopriemyslu, neskôr ako tajomník odborového zväzu miestneho hospodárstva. Po politicko-spoločenských zmenách v roku 1989 sa aktívne zapojil do transformácie nových demokratických odborov.

V roku 1990 ho zvolili za predsedu Slovenského odborového hnutia pracovníkov miestneho hospodárstva. V roku 1993 sa ako predseda tejto organizácie stal aj členom Predstavenstva Konfederácie odborových zväzov SR. Ako čelný predstaviteľ odborov sa v novokreovanom tripartitnom orgáne - v Rade hospodárskej a sociálnej dohody SR - tvorivo podieľal na jej formovaní.

Do funkcie člena vlády SR ho nominovalo Združenie robotníkov Slovenska.

Vo vládnom kabinete dostal na starosť koordináciu rezortov školstva, zdravotníctva, kultúry, životného prostredia, ďalej národnostnú a cirkevnú politiku, ako aj vedenie tripartitných rokovaní.

Jozef Kalman je ženatý, má dve deti. Má hlboký vzťah k prírode, k športu a k slovenskému folklóru. Jeho koníčkom je hubárstvo. Aktívne ovláda ruský jazyk.
#