Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie podpredsedu vlády Dušana Čaploviča k 40. výročiu tragickej smrti študenta Jana Palacha


Dnes, dňa 19. januára 2009 si s pokorou a úctou pripomíname 40. výročie od smrti študenta Filozofickej fakulty Karlovej univerzity Jana Palacha, ktorý sa na protest proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy zapálil 16. januára 1969 na Václavskom námestí v Prahe. Nezmieril sa s vojenskou, následne aj politickou okupáciou Československa a najmä rezignáciou domácej verejnosti. Týmto dramatickým činom, ktorého následkom zomrel, sa pokúsil vyburcovať našu spoločnosť k aktívnemu odporu proti totalite. Jeho pohreb 25. januára 1969 sa zároveň stal celonárodnou manifestáciou proti sovietskej okupácii a nastupujúcej normalizácii.
O mesiac neskôr, 25. februára 1969, obdobný dramatický protest zopakoval aj študent Jan Zajíc, ktorý bol nasledovaný aj ďalšími obeťami, o ktorých sa slovenská i česká verejnosť nemala dozvedieť. Študent Jan Palach, ktorý je pochovaný na Olšanskom cintoríne v Prahe spolu s ďalšími osobnosťami českých a slovenských dejín, sa týmto dramatickým činom stal spolu s Alexandrom Dubčekom symbolom Pražskej jari a jej násilného potlačenia. Jeho obeť nebola márna o čom svedčia aj udalosti tzv. Palachovho týždňa od 16. do 22. januára 1989 v Prahe, ktorý bol spolu s bratislavskou tzv. Sviečkovou demonštráciou na Velký piatok najväčším prednovembrovým vystúpením našich občanov proti komunistickej totalite.
Našou povinnosťou, ako nositeľov historickej pamäte, ale aj občanov demokratickej spoločnosti je pripomínať novým generáciám čin Jana Palacha. Uctiť si túto najvyššiu obeť, ktorú môže človek pre ľudské spoločenstvo urobiť.
Podpredseda vlády Slovenskej republiky pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič sa s hlbokou úctou, pietou skláňa pred pamiatkou Jana Palacha i ďalších obetí, ktoré sa takýmto tragickým a bolestným prejavom individuálneho odporu postavili proti totalite. Tak konali, vždy v mene humanity a túžby po slobode a demokracii