Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis brífingu o výsledkoch rokovania s predstaviteľmi Gazpromu


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Vážené dámy a páni,

dobrý večer!

Vítam vás na tlačovej besede po rokovaní predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica s Alexandrom Ivanovičom Medvedevom, podpredsedom Rady výkonných riaditeľov Gazpromu a generálnym riaditeľom Gazprom Export.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážený pán prezident spoločnosti Gazprom Export, vážené dámy a páni,

pokúsim sa veľmi presne zopakovať obsah nášho rozhovoru, ktorý sme mali s pánom prezidentom.

Pánovi prezidentovi som hneď na úvod nášho stretnutia povedal, že bilaterálny spor medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou Slovenskú republiku veľmi poškodil, poškodil tak, že sme denne od 6. januára do 18. januára 2009 mali v dôsledku výpadku zemného plynu škody okolo 100 miliónov eur, čo bude mať negatívny vplyv aj na hospodársky rast, ktorý je tak či tak už dnes ohrozený hlbokou svetovou hospodárskou krízou. Zdôraznil som opätovne, že Slovensko bolo poškodené napriek tomu, že platíme za plyn svetové ceny a že máme na tento plyn právny nárok. Musím opätovne na tomto stretnutí potvrdiť moje skúsenosti, z ktorých vyplýva, že kým na ruskej strane sme videli záujem riešiť tento problém Slovenskej republiky, tento záujem na strane Ukrajiny nebol.

Slovenská republika je si plne vedomá, že bude naďalej narastať závislosť celej Európskej únie od ruského plynu. Táto závislosť sa týka aj Slovenskej republiky. My sme však pevne rozhodnutí vo vláde Slovenskej republiky, a začneme tým v stredu, prijímať rozhodnutia, ktoré budú znižovať túto závislosť Slovenskej republiky, hoci naďalej Ruská federácia bude dominantným dodávateľom zemného plynu na územie nášho štátu. Sme síce malá krajina, ale to ešte neznamená, že nebudeme hovoriť veľkým krajinám do očí našu pravdu, a preto som pánovi prezidentovi povedal, že aj ruská strana má veľkú zodpovednosť za hľadanie riešení, ako do budúcnosti, po prvé, odstrániť podobné situácie, a po druhé, čo urobiť s obrovskými škodami, ktoré boli Slovenskej republike spôsobené. Toto ešte viac platí pre Ukrajinu a v tejto súvislosti považujem pokusy ukrajinského prezidenta Juščenka blokovať podpísané zmluvy z 19. januára za úplné šialenstvo.

Hovorili sme o konkrétnych formách spolupráce, ktoré by Slovenskej republike mohli pomôcť, a vytypovali sme tieto tri oblasti, kde vidíme určité zlepšenie pozície Slovenskej republiky:

Predovšetkým je to otázka buď získania kontroly nad existujúcimi zásobníkmi na Slovensku, ktoré sú vďaka predchádzajúcej vláde plne pod kontrolou Gaz de France a Ruhrgas, alebo je to otázka výstavby nových zásobníkov, kde si vieme predstaviť určitú spoluprácu aj so spoločnosťou Gazprom. Je to, samozrejme, téma, ktorou sa chceme na vláde zaoberať, a očakávame, že experti z obidvoch strán sa budú touto témou zaoberať veľmi rýchlo.

Druhá téma, ktorá nás mimoriadne zaujíma, sú náhradné trasy dodávok zemného plynu na územie Slovenskej republiky, ak vypadnú z akýchkoľvek dôvodov niektoré tradičné trasy dodávok zemného plánu na Slovensko. Privítali by sme, keby Slovensko malo zmluvne zabezpečené, ak dôjde k takémuto výpadku, že z iných zdrojov bude prichádzať na Slovensko ruský plyn bez toho, aby sme museli robiť obchody so zahraničnými spoločnosťami, napríklad Gaz de France alebo Ruhrgas, ako to bolo v prípade reverzného chodu, ktorý sme dohodli v Českej republike cez plynovod Jamal. Na toto sa určite budeme sústreďovať a budeme chcieť mať tieto garancie v prípade výpadku niektorej z trás.

Po tretie, Slovenská republika dlhodobo ako štát má záujem vytvoriť konkurenciu Slovenskému plynárenskému priemyslu. Slovenský plynárenský priemysel je plne kontrolovaný spoločnosťou Gaz de France a Ruhrgas vďaka zlej privatizácii, a – s výnimkou jedného pokusu robiť konkurenciu Slovenskému plynárenskému priemyslu zo strany spoločnosti RWE – tu nie je žiadna iná možnosť dodávať slovenským podnikom, slovenským odberateľom plyn. Čiže buď je to SPP, alebo je to vo veľmi malom objeme spoločnosť RWE. Slovenská republika, vláda, si vie predstaviť vytvorenie spoločného podniku, v ktorom by, samozrejme, mal svoje dominantné postavenie štát, so zahraničným partnerom iným, ako sú dnes akcionári v Slovenskom plynárenskom priemysle, a vytvoriť tak veľmi efektívnu konkurenciu pri dodávkach plynu, ktorý dnes realizuje len SPP v rukách francúzskych a nemeckých akcionárov, prípadne vo veľmi malom objeme spoločnosť RWE.

Požiadal som pána prezidenta, aby sme neviedli dlhé reči o týchto projektoch. Buď ruská strana má záujem spolupracovať, alebo Slovenská republika bude musieť hľadať iných partnerov na takéto dohody, a opakovane chcem zdôrazniť, že som odmietol diskutovať na tému bilaterálneho rusko-ukrajinského vzťahu. To je vec, ktorá nás absolútne nezaujíma. Slovenská republika je členským štátom Európskej únie, má záujem robiť spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku v rámci Európskej únie, a preto budeme aj podporovať návrh, ktorý bol predložený a má sa týkať spolupráce medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou, v prípade, že dôjde k podobnej krízovej situácii, a že bude vytvorený nový mechanizmus, ako podobné krízové stavy riešiť. S týmto návrhom prišiel ruský prezident Medvedev a ak bude vzájomne výhodný pre Európsku úniu aj pre Ruskú federáciu, Slovenská republika bude takýto projekt v rámci Európskej únie určite podporovať.

Toto sú závery z dnešného stretnutia.

A ešte raz ďakujem pánovi prezidentovi spoločnosti Gazprom Export za toto stretnutie.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Medvedev, nech sa páči.

 

Alexander Ivanovič Medvedev, generálny riaditeľ spoločnosti Gazprom Export

(Prepis vystúpenia podľa konzekutívneho tlmočenia z ruského jazyka, pozn. prep.)

Vážené dámy a páni,

v prvom rade by som chcel vyjadriť ľútosť všetkým občanom, ako aj všetkým podnikom, ktoré boli poškodení touto krízou, ktorá sa začala 9. januára a skončila sa až 20. januára, pretože ruská krajina, ktorá vie, čo sú to kruté zimy, a vieme si veľmi dobre predstaviť, čo to pre vás znamenalo práve v čase, keď bola aj u vás silná zima.

Nebudem teraz hovoriť o tom, čo bolo v minulosti, ale predsa len by som chcel vyzdvihnúť to, že Rusko urobilo všetko možné pre to, aby prekonalo túto krízu a aby ju aj odvrátilo.

Chcem poďakovať pánovi premiérovi za úprimný a konštruktívny rozhovor. Určili sme si niekoľko smerov ďalšej spolupráce. V prvom rade je to spolupráca v podzemných zásobníkoch plynu; chceli by sme lepšie využívať už tie zásobníky, ktoré máme, alebo prípadne stavať nové zásobníky plynu. A čo sa týka liberalizácie trhu, ktorá sa presadzuje v rámci Európskej únie, chceli by sme vytvoriť spoločný podnik medzi Ruskou federáciou a Slovenskom na území Slovenska. Gazprom už má takéto skúsenosti so spoločnými podnikmi vo Veľkej Británii, v Rakúsku, vo Francúzsku, v Taliansku, a nevidíme žiaden dôvod, prečo by sme takto nemohli spolupracovať aj so Slovenskom. A spotrebitelia budú mať možnosť vybrať si dodávateľov, a tým vlastne budú vytvorené vhodné podmienky na trhu.

A veľmi dôležité je stanoviť si, čo robiť práve v extrémnych situáciách. A takáto krízová situácia nemusí nastať len z dôvodov, ktoré boli teraz v zime, ale môžu to byť aj prírodné katastrofy alebo teroristické akty. A takisto budeme pracovať na tom, aby boli alternatívne dodávky z alternatívnych zdrojov pre Slovensko v rámci Európy, samozrejme, aj cez plynovod Jamal Európa. A v rámci výmenných operácií, v rámci plynárenského systému v celej Európe. Samozrejme, bude to stáť nemalé investície, ktoré treba vykalkulovať čo najskôr.

Ešte na záver by som chcel povedať, že veľmi si vážime naše dobré meno ako dodávateľ, pretože už štyridsať rokov dodávame plyn do Európy, a máme naďalej záujem dodávať plyn do Európy, pretože je to pre nás tržba, a, samozrejme, bez partnerov nemôžeme ani realizovať naše investičné plány. A som presvedčený, že Ruská federácia bude spoľahlivým partnerom v dodávkach plynu nielen pre Slovensko, ale aj pre ostatné európske štáty ešte veľa rokov.

Ďakujem.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem.

Nech sa páči, pre krátkosť času priestor pre jednu – dve otázky.

Pán Zgalinovič, prvá otázka. Slovenská televízia.

 

Marek Zgalinovič, Slovenská televízia

Pána Medvedeva sa chcem spýtať, že či má Gazprom vyčíslené, aspoň nejakú predstavu, koľko by vás to mohlo stáť, ak si začnú európske krajiny a európske podniky vymáhať nejaké škody. A v tejto súvislosti sa objavila aj taká úvaha, o tom, že by ste sa mohli odvolať na vyššiu moc a v konečnom dôsledku neplatiť nič. Či takáto nejaká možnosť prichádza do úvahy.

 

Alexander Ivanovič Medvedev, generálny riaditeľ spoločnosti Gazprom Export

(Prepis vystúpenia podľa konzekutívneho tlmočenia z ruského jazyka, pozn. prep.)

Vzťahy, ktoré máme medzi zmluvnými partnermi, sú prísne stanovené práve týmito zmluvami, a veľmi presne sú tam určené aj možné sankcie, pokuty, ale takisto aj určité výhody a zľavy v určitých situáciách. A takisto sú tam zaznamenané aj také prípady, keď jedna alebo druhá strana poškodí. A v tomto zmysle sme aj informovali všetkých našich zmluvných partnerov o vzniku okolností vyššej moci, pretože to, ako sa správala Ukrajina, bolo horšie ako zemetrasenie či povodeň, pretože prvýkrát za celú históriu dodávok plynu boli úplne uzavreté dodávky plynu. A my sme fyzicky, a zdôrazňujem to, že fyzicky, nemohli dodávať plyn do Európy. Sú pravidlá, ktoré určujú, za akých podmienok vznikajú okolnosti vyššej moci. A nebudem teraz hovoriť o právnych otázkach, ale mne sa zdá, že oveľa dôležitejšie je teraz hovoriť konkrétne o tom, ako by sme zmiernili tie následky aj škody, ktoré mala slovenská strana. To je dôležitejšie.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, druhá otázka. Pán Tomek, Bloomberg.

 

Radoslav Tomek, agentúra Bloomberg

Rado Tomek, Bloomberg.

Pán premiér, keď sa teraz Gazprom vlastne ponúkol na vytvorenie tohto spoločného podniku so slovenskou vládou, budete hľadať, budete oslovovať ešte nejaké iné firmy, alebo toto je riešenie, ktoré by vám vyhovovalo, ak by ste sa dokázali dohodnúť napríklad o financovaní všetkých tých projektov? A napriek tomu, že pán Medvedev spomínal force majeur – ako zásah vyššej moci, bude Slovensko, či už cez EÚ, alebo či budete odporúčať jednotlivým firmám predsa len vymáhať nejaké kompenzácie?

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Určite budeme na pôde Európskej rady hovoriť o možných kompenzáciách a náhrade škôd, ale tu by som veľmi podporoval spoločný európsky postup, ktorý má podstatne väčšiu šancu ako individuálny postup jednotlivých štátov.

Pokiaľ ide o vašu prvú otázku, pán redaktor, je tu dnes už aj spoločnosť RWE, ktorá v malom objeme je schopná dodávať plyn slovenským odberateľom, a tak ako je možnosť vytvoriť spoločný podnik s Gazpromom, je možné vytvoriť aj spoločný podnik s touto spoločnosťou, ktorú som teraz povedal. Je to jednoducho projekt, ako na Slovensku nastaviť konkurenciu monopolu, ktorý má Slovenský plynárenský priemysel. Zdôrazňujem však, že nech sa prijmú akékoľvek rozhodnutia a projekty, pokiaľ ide o energetickú bezpečnosť Slovenskej republiky, nedovolíme, aby sa Slovensko dostalo do pozície vazala, ako to bolo v prípade privatizácie SPP. Pôjdeme len do projektov, kde bude Slovensko hrať kľúčovú úlohu, kde budeme kontrolovať procesy. Len vtedy umožníme vytvorenie takýchto spoločných podnikov. To je jasná podmienka.

 

Radoslav Tomek, agentúra Bloomberg

... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

My sme s RWE už rokovali. Bolo to asi pred tromi dňami, ak si pamätám...

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem p. premiérovi aj p. Medvedevovi, aj vám za účasť.

Dovidenia.

x x x

 


prehrať video Prehrať video