Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis brífingu po rokovaní predsedu vlády SR R. Fica s predstaviteľmi SBA


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Dovoľte, aby som vás privítala na krátkom brífingu po rokovaní predsedu vlády Slovenskej republiky s prezidentom Slovenskej bankovej asociácie pánom Igorom Vidom.

Vítam aj ministra financií a ďalších účastníkov rokovania.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

ako som avizoval, prebieha rad rokovaní s mnohými profesijnými združeniami a organizáciami, a chcem poďakovať Bankovej asociácii za to, že v takom krátkom čase reagovala na našu požiadavku a mohli sme dnes hovoriť o niektorých veľmi dôležitých okruhoch, ktoré sú pre nás naozaj veľmi podstatné.

Začnem témou, ktorá nie celkom súvisí s hospodárskou krízou, pretože to bola hlavná téma, ktorej sme sa venovali, ale s praktickou otázkou: veľakrát už aj v médiách aj pri iných príležitostiach bolo konštatované, že je problém s manipuláciou s euromincami, a objavili sa aj informácie, ktoré potvrdili, že bankový sektor za to, že manipuluje s týmito euromincami, ktoré im ľudia prinášajú do bánk, vyberá poplatky rôznych stupňov. Informoval som dnes najvyššieho predstaviteľa Bankovej asociácie, že je na stole pozmeňujúci návrh zákona k zákonu o bankách, a tento návrh, ktorý má podľa všetkého podporu širokého politického spektra v Národnej rade Slovenskej republiky, by mohol byť prerokovaný už na schôdzi Národnej rady, ktorá sa začína v utorok budúci týždeň. Je to návrh zákona, s ktorým ťažko vláda niečo urobí, pretože, opakujem, má podporu. Preto sme veľmi vecne hovorili s pánom prezidentom asociácie o možnostiach, ktoré prichádzajú do úvahy, pretože ak by návrh zákona bol schválený, tak sa zo zákona priamo zakážu poplatky pri manipulácii s euromincami. Ja verím, že bankový sektor si uvedomuje situáciu, ktorá vznikla, a rovnako verím, že výzva, ktorú už urobil bankový sektor sám k sebe, nájde svoj efekt aj vzhľadom na to, že sú niektorí poslanci Národnej rady pripravení takýto návrh predložiť do Národnej rady. Preto som presvedčený, že toto rokovanie dnes bolo úspešné a táto vec sa vyrieši k spokojnosti všetkých.

Riešili sme však dve podstatne dôležitejšie veci, a to je otázka úverov, prístupu k úverom, kde som ocenil spoločnú dohodu, ktorú Banková asociácia dosiahla so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou pod patronátom ministerstva financií, kde sme sa zaviazali za štát prostredníctvom Záručnej banky, že budeme preberať určité riziká pri poskytovaní úverov. Ten pomer bol nastavený 55 % rizika za štát, 45 % rizika za bankový sektor. Tieto úvery sú limitované do výšky 10 miliónov korún, hoci memorandum umožňuje ad hoc sa baviť aj o iných úveroch. Ale dnes sme došli k záveru, že je potrebné toto memorandum rozšíriť ďalej tak, aby tento mechanizmus, ktorý automaticky funguje, sa vzťahoval na úvery vyššie ako je 10 miliónov korún. Nebudem teraz hovoriť hranicu, či to bude 30 miliónov, 50 miliónov alebo 100 miliónov korún, to bude predmetom memoranda, ktoré podpíšeme v najbližších dňoch, pretože vláda Slovenskej republiky je pripravená posilniť Záručnú banku ďalšou významnou investíciou, ktorá umožní Záručnej banke, aby tento ochranný štít pri poskytovaní úverov poskytovala. Spolupráca s bankovým sektorom teda v tomto duchu sa ukazuje ako veľmi konštruktívna, a verím, že ak zvýšime túto hranicu na podstatne viac ako je súčasných 10 miliónov korún, budú môcť podnikatelia, pretože dnes je problém sa dostať k úverom, jednoduchšie pristupovať k financovaniu svojich podnikateľských aktivít.

Tretia téma, veľmi dôležitá, sa týka hypotekárneho úverovania. Pokiaľ ide o hypotéky, je to pomerne významný segment, ktorý dnes pôsobí na bankovom trhu, pretože veľa ľudí si zobralo hypotekárne úvery a takýmto spôsobom si zabezpečujú svoje bývanie. Nechceme dostať v žiadnom pripade ľudí do problémov v prípade, že by niekto, kto má hypotekárny úver, prišiel o prácu. Samozrejme, banka sa bude správať trhovo, lebo je to podnikateľský subjekt, banky sú pripravené ale uvažovať o tom, že by použili tie metódy, ktoré majú dnes k dispozícii – odloženie splátok alebo nejaká reštrukturalizácia hypotekárneho úveru ako taká. Vláda Slovenskej republiky je pripravená, ak by sa hypotekárne úvery u niektorých ľudí dostali do ohrozenia, a tým by sa dostalo do ohrozenia aj ich bývanie, pristúpiť k pomoci týmto ľuďom za predpokladu, že by náhodou došli o zamestnanie. Toto je politická zhoda, na ktorej sme sa dnes dohodli, čiže týmto dávame jasne najavo ľuďom na Slovensku, že im pomôžeme, ak sa stane, že dôjdu náhodou o prácu a súčasne majú hypotekárne úvery, aby si dokázali hypotekárny úver udržať a neprišli o bývanie. Detaily budú predmetom memoranda, ktoré, ako som už uviedol, podpíšeme v najbližších dňoch, ale toto je najpodstatnejšie, čo je potrebné v tejto situácii oznámiť slovenskej verejnosti.

Ešte raz ďakujem za korektné rokovanie, a keďže budeme mať príležitosť sa pravidelne stretávať na Rade pre hospodársku krízu, verím, že tieto prvé rokovania, ktoré sme absolvovali s Bankovou asociáciou, budú dobrým príkladom aj pre ostatné inštitúcie, s ktorými budeme rokovať, či sú to predstavitelia ZMOS-u, predstavitelia odborov, zamestnávateľov, s každým z nich budeme chcieť dosiahnuť memorandum, dohodu o konkrétnostiach, samozrejme, v iných oblastiach, ale toto môže byť dobrým príkladom pre ostatných. Takže ešte raz, pán prezident, ďakujem za korektný a konštruktívny prístup.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, pán Vida.

 

Igor Vida, prezident Slovenskej bankovej asociácie

Ďakujem pekne.

Ja by som takisto chcel povedať, že to bolo veľmi konštruktívne rokovanie a veľmi rýchlo sme našli spoločné body, ktoré sme ďalej rozvíjali.

Čo sa týka poplatkov za mince, tak ako som už hovoril, aj banky sa musia naučiť žiť s touto novou menou, aj pre nás je to nóvum, je to obeh mincí, ktoré sme predtým nemali, a, samozrejme, aj nastavenie poplatkov v mnohých bankách bolo, by som povedal nastavenie, ktoré sa nezakladalo na skúsenostiach, ale na predpokladoch. Chcel by som povedať, že práca s mincami je vo všeobecnosti mimoriadne nákladná, čo sa týka technológií, logistiky a, samozrejme, nákladov na mzdy pracovníkov, ktorí zabezpečujú prácu s mincami. Je to obrovské množstvo ton, ktoré musia denne spracovať, a dnes môžeme povedať, že bankový sektor, i keď mnohé banky účtujú poplatky, ktoré účtujú, na tom iba prerába. Čiže napriek tomu verím, že banky budú ústretové a na určitú dobu alebo tak, ako sa rozhodnú, aj možno niektoré nadobro, znížia výrazne, znížia poplatky za mince a zároveň budú hľadať možnosti, ako zefektívniť prácu s mincami.

Čo sa týka rozšírenia spolupráce v oblasti ručenia úverov Slovenskou záručnou bankou, veľmi to vítame, pomôže to mnohým podnikom dostať sa k financiám, ktoré doteraz možno neplnili všetky predpoklady pre to, aby prešli a aby mohli čerpať tie objemy, ktoré potrebujú. Takže je to veľmi dobrý krok.

No a, samozrejme, v oblasti hypoték Slovensko má veľmi dobrú štruktúru zadlženia domácností, väčšina je v hypotékach, čo znamená, že ľudia sa správali veľmi zodpovedne a v prvom rade si chceli zabezpečiť svoje bývanie, a myslím si, že by bolo nesprávne, aby títo ľudia boli postihnutí tým, že nie svojou vinou prídu o prácu a nebudú môcť si plniť svoje záväzky voči bankám. Banky, žiaľ, majú presné reguly, ako postupovať v týchto prípadoch. Máme určité možnosti, v ktorých sa môžeme pohybovať, ale máme aj mantinely, a veľmi vítam ochotu vlády v takomto prípade pomôcť tak, aby naozaj ľudia mohli spokojne bývať ďalej.

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Aby som upresnil, pán prezident, aby nedošlo k nedorozumeniu: Požiadal som Bankovú asociáciu, aby tlmočila názor vlády, že pod znížením rozumieme nulu. A pokiaľ nedôjde k zníženiu na nulu alebo teda k odstráneniu poplatkov, oznámil som Bankovej asociácii, že tu je široká zhoda na prijatí zákona budúci týždeň v skrátenom konaní, alebo prostredníctvom doplnku existujúceho zákona. Preto teraz záleží len a len na dobrej vôli bánk, aby sa k tomuto postavili.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem.

Nech sa páči, prvá otázka – Aktuálne.sk.

 

Ladislav Bariak, Aktuálne.sk

Dobrý deň!

Laco Bariak, Aktuálne.sk.

Mal by som otázku na obidvoch pánov: Neobávate sa v prípade, že podmienky v tých memorandách budú nastavené príliš mäkko, že hrozí slovenským bankám americký scenár?

A ak môžem, ešte doplňujúcu: Kedy asi by malo byť toto memorandum podpísané?

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Memorandum bude podpísané v najbližších dňoch. A podobné memorandá, aby som to spresnil, chceme podpísať aj s ďalšími, s ktorými sa stretávame na Rade pre hospodársku krízu. Ja sa tohto neobávam, pretože je tu na to určený objem peňazí, ktorý sa má použiť na tento typ podpory. Pôjde najmä o situácie, keď to riziko bude väčšie ako v inom prípade, kedy aj štát zoberie za to určitú mieru zodpovednosti. Ale celkový pomer týchto úverov k celkovému objemu peňazí, ktorý je k dispozícii, je podľa môjho názoru zanedbateľný. To nemôže ohrozovať v žiadnom prípade bankový sektor. To je odhad za vládu.

Ale poprosím aj pána prezidenta.

 

Igor Vida, prezident Slovenskej bankovej asociácie

Ja takisto si myslím, že to vôbec neprichádza do úvahy; ak hovoríme o problémoch amerických bánk, hlavne s hypotékami, slovenské banky majú dnes veľmi dobré podmienky, majú veľmi zdravé portfóliá, ktoré sa nijakým spôsobom nevymykajú, by som povedal tým najlepším benchmarkom. Čiže ide o poskytnuté úvery, ktoré sú dnes úplne zdravé, sú úplne v poriadku. Je to veľmi vzdialené tomu, čo sa dialo v Spojených štátoch.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pani Krajňáková.

 

Katarína Krajňáková, televízia TA3

Ja mám otázku na pána Vidu. Mňa zaujíma, ak sme to teda správne pochopili, tak ak nebudú tie poplatky znížené na nulu, tak bude prijatý zákon. Ako vnímate tento krok zo strany premiéra? Nie je to podľa vás neprimeraný tlak? Vlastne vám nedal na výber.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Povedzte, že to je vydieranie... (... Nekvalitný záznam – pozn. prep. ...)

 

Igor Vida, prezident Slovenskej bankovej asociácie

Ja si myslím, že v tomto prípade to nie je návrh vlády, pokiaľ som dobre informovaný. Je to poslanecký návrh.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Áno, je to poslanecký návrh.

 

Igor Vida, prezident Slovenskej bankovej asociácie

Je to poslanecký návrh. Pozrite sa, ja sa na to tak pozerám: regulovať ceny v sektore, ktorý nemá žiadne prvky monopolu, nemá veľký zmysel. Ten by sa mal vedieť regulovať sám. A funguje normálna konkurencia, na Slovensku je 26 bánk, ktoré spolu zápasia každý deň o klienta. Čiže... ale máme to na stole, je to fakt, treba to tak brať, takže myslím si, že k tomu sa postavia všetky banky zodpovedne a budú na to pragmaticky reagovať.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďalšia otázka. Slovenská televízia.

 

Magda Želeňáková, Slovenská televízia

Dobrý deň!

Želeňáková, Slovenská televízia.

Ja som sa chcela opýtať: Máte už pripravený alebo vymyslený nejaký spôsob, ktorí podnikatelia si budú môcť zažiadať o úver, za ktorého garanciu prakticky sa postaví aj štát?

Ďakujem.

 

Igor Vida, prezident Slovenskej bankovej asociácie

Ktoríkoľvek, nie je tam žiadne obmedzenie. Nie je tam žiadne obmedzenie. Ten systém..., už sa v podstate doťahujú posledné detaily, aby všetky banky pristúpili, niektoré banky už poskytujú, a pokiaľ ja viem, tie, čo poskytujú, tak nijakým spôsobom neobmedzujú tých uchádzačov, firmy, o úver.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Význam tohto mechanizmu spočíva v tom, že Záručná banka vôbec nie je súčasťou alebo miestom, ktoré musí navštíviť uchádzač o úver. Automaticky sa na úvery, ktoré poskytujú súkromné banky, bude tento mechanizmus vzťahovať, čiže on si vybaví všetko na mieste, kde sídli komerčná banka, a my teraz iba uvažujeme o zvýšení tej hranice z 10 miliónov korún na podstatne viac, ako je to teraz. Ale tam nie je obmedzenie, tam je iba časové obmedzenie a obmedzenie finančné, ktoré má k dispozícii štát cez Záručnú banku, pokiaľ ide o ručenie.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Posledná otázka – pán Korda, nech sa páči.

 

Eugen Korda, Tv.sme.sk

Pán predseda vlády, a možno je to otázka aj na vás, ak teda budú tie nulové poplatky v bankách prijaté, neobávate sa, že banky si nakoniec tie svoje náklady, o ktorých samy tvrdia, že sú dosť vysoké, nejakým spôsobom premietnu do iných svojich produktov?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Dnes napríklad aj Národná banka Slovenska odoberá euromince, ktoré tam môžu ľudia priniesť, a Národná banka Slovenska nepoberá žiadne poplatky za takúto službu, ktorú teraz vykonáva.

Pán redaktor, ja si myslím, že je obdobie, keď je záujem aj zo strany štátu mať dobré vzťahy so súkromným bankovým sektorom aj s ďalšími segmentmi, ktoré sú na trhu, a očakávam, že aj súkromné banky majú záujem mať dobré vzťahy so štátom. Preto viesť vojnu kvôli takejto parciálnej otázke by som považoval za nerozvážne. Preto ja v tejto situácii vítam už tú výzvu, čo urobila Banková asociácia vo vzťahu k svojim členom, aby prehodnotili poplatky, a ja musím zobrať na vedomie, že je tu iniciatíva, ktorá bude viesť k zmene zákona o bankách, ktorá tieto poplatky dá na úroveň nuly. Akonáhle by sa objavilo niečo také, že by boli pokusy to preniesť do iných poplatkov, ako vy tu hovoríte, tak to by sa okamžite objavilo niekde, to by vyplávalo na povrch a zase by bola nejaká ďalšia reakcia. Tu sa musíme spoliehať na korektný prístup obidvoch(?) partnerov a my sa spoliehame na to, že keď povedia „nula“, tak to bude nula a nebude sa to prenášať do iných produktov, ktoré banky poskytujú.

 

Igor Vida, prezident Slovenskej bankovej asociácie

Ja to neviem povedať, samozrejme, za všetky banky. Ja predpokladám, že sa budú správať zodpovedne v tomto prípade, ale fakt je,  akonáhle je niečo zadarmo, tak to deformuje správanie ako spotrebiteľa, tak poskytovateľa. A keby to bolo naozaj zadarmo, tak to nebude nútiť dostatočne všetkých zúčastnených, aby nejakým spôsobom konštruktívne pracovali na tom, aby sa znížil ten objem mincí v obehu, ktorý je nákladný pre všetkých. Čiže dúfam, že tento poslanecký návrh pod tým... alebo pod tlakom zase bánk, že naozaj pristúpia k tomuto pragmaticky a znížia možno na nulu, možno všetky nie na nulu, to ja neviem povedať, že nebude potrebný, bude stiahnutý a budeme sa všetci môcť koncentrovať na to, ako tento problém riešiť systematicky pre celú spoločnosť.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Potvrdzujem, že sme dnes na stretnutí hovorili aj o obehu euromincí a že sme si navzájom dali takú domácu úlohu – pokúsiť sa predovšetkým preskúmať právne úpravy v iných krajinách, kde funguje euro, kde existujú určité obmedzenia, a pokiaľ by to zodpovedalo predstavám vlády Slovenskej republiky o sociálnom štáte, vieme si predstaviť takéto obmedzenia urobiť aj na Slovensku. Ale to treba naozaj dôsledne preštudovať, aby sme tento problém vykorenili, lebo jeho príčina je niekde inde, nie je v poplatkoch.

Ďakujem veľmi pekne.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujeme za účasť.

x x x

 


prehrať video Prehrať video