Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po stretnutí so zástupcami slovenských živnostníkov


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Dovoľte, aby som vás privítala na krátkej tlačovej konferencii po rokovaní predsedu vlády Slovenskej republiky s predstaviteľmi živnostníkov v Slovenskej republike.

Na rokovaní sa zúčastnili, a takisto dovoľte, aby som privítala pána Vladimíra Sirotku, prezidenta Slovenskej asociácie malých podnikov, a Petra Masára, predsedu Slovenského živnostenského zväzu. Dovoľte, aby som privítala aj ministra hospodárstva pána Jahnátka.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

okrem menovaných sa ešte na rokovaní zúčastnil pán Kesegh za Cech elektrotechnikov Slovenska, pán Révay – prezident Slovenskej asociácie finančníkov, pani Drozdová – členka Slovenskej asociácie malých podnikov, pán Maršal – viceprezident Slovenského živnostenského zväzu, pán Čižmárik – viceprezident Slovenského živnostenského zväzu. Je to teda naozaj reprezentatívna zostava predstaviteľov živnostníkov a malých podnikov.

Vážené dámy a páni,

na úvod – tak ako som to urobil aj pri iných príležitostiach – chcem poďakovať predstaviteľom živnostníkov a malých podnikov na Slovensku za veľkú podporu, pokiaľ ide o zavedenie eura na Slovensku. Viem, že živnostníci, predstavitelia malých podnikov zorganizovali obrovské množstvo podporných aktivít a určite významnou mierou prispeli k hladkému zavedeniu eura na Slovensku, a dúfam, že tak ako štát, vláda, tak aj živnostníci a malé podniky vnímajú euro pozitívne.

Vážené dámy a páni,

pomaly končíme pomerne rozsiahly kolotoč rokovaní so zainteresovanými a môžem povedať, že toto stretnutie, ktoré sme absolvovali dnes, bolo naozaj jedno z posledných, pretože sociálni partneri, pokiaľ ide o rokovanie, sú už za nami, teraz už len pripravujeme memorandá o spolupráci a dnes bolo potrebné za účasti ministra hospodárstva si povedať ešte niekoľko slov, do akej miery vieme v období krízy zlepšiť postavenie živnostníkov a malých podnikov, do akej miery im vieme pomôcť. My sme počnúc septembrom 2008, keď prvýkrát vláda reagovala na krízu, prijali už niekoľko opatrení, ktoré sa týkajú aj živnostníkov aj malého podnikania. Ale kríza je veľmi hlboká, dotýka sa určite aj ľudí, ktorí pracujú ako živnostníci alebo pracujú v malých podnikoch. Týchto ľudí je viac ako 400 tisíc, čo je prakticky jedna pätina zo všetkých zamestnancov na Slovensku, a preto sme považovali za veľmi potrebné vypočuť si aj návrhy, ktoré prichádzajú z tohto prostredia. Nebudem teraz hodnotiť, ktorý návrh áno, ktorý návrh nie, pretože predstavitelia živnostníkov, malých podnikov došli s konkrétnymi vecami. Dohodli sme sa, že budú prizvaní naši hostia, ktorí dnes boli na Úrade vlády, na zasadnutie Rady pre hospodársku krízu. Do zasadnutia rady oponentúra prebehne na jednotlivých ministerstvách k týmto návrhom. Budeme komunikovať s profesijnými skupinami živnostníkov a malých podnikov a budeme sa venovať niektorým návrhom, ktoré sú predložené. Najmä teda ide o postavenie živnostníka v období, kedy nemá reálne zákazky. Tu sa budeme musieť pozrieť na to, či nevieme prijať nejakú obdobu toho, čo sme prijali v prípade zamestnancov a zamestnávateľov, kedy štát platí počas obdobia šesťdesiatich dní za týchto ľudí odvody, ak ide zamestnanec na 60-percentnú mzdu domov.

Ďalej sme sa zaoberali otázkami finančných tokov pre živnostníkov, kde veľmi správne poukazujú živnostníci, že by potrebovali možno iný formát, ako bol dohodnutý prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky a komerčných bánk. Je tu možnosť posilniť makropôžičkový fond; o tom dnes hovoril pán minister hospodárstva, že k určitým rozhodnutiam v tomto duchu prišlo.

Naznačil som predstaviteľom živnostníkov, že vláda nemôže ísť cestou zrušenia minimálnej mzdy a že ďalej bude vláda tlačiť na zvyšovanie minimálnej mzdy v rozumnej miere, ale chápeme dlhodobé požiadavky živnostníkov, aby sme odtrhli minimálnu mzdu od vypočítavania odvodov, a musíme nájsť inú veličinu, od ktorej sa budú tieto odvody vypočítavať. Ale to je už požiadavka dlhodobá. Dúfam, že..., možnože práve to bude kríza, ktorá urýchli tieto procesy.

Ďalej prišli návrhy, ktoré sa týkajú oblasti DPH. Napríklad je tu návrh, aby sme sa opäť vrátili k hranici pre povinnosť platcu DPH vo výške 1,5 mil. korún. My sme to znížili teraz na sumu 1.050.000 korún. (Prepáčte, stále hovoríme v korunách, ale je to dnes ešte pre verejnosť prijateľnejšie, ako keby sme používali sumy v eurách. Nejaký čas ešte toto porovnávanie v slovenských korunách určite bude.)

Živnostníci sa opäť vrátili s návrhom, aby sme zaviedli inštitút paušálneho zdaňovania, ktoré podľa nich v minulosti nebolo až také zlé, ale po tom, ako bola zavedená rovná daň, sa od tohto ustúpilo.

Z ďalších oblastí sú tu niektoré témy, ktoré sa týkajú zníženia administratívnej náročnosti v práci živnostníkov, sú tu oblasti, ktoré sa týkajú podpory pri začatí podnikania a ďalšie a ďalšie.

Postup, ako som uviedol, je zrejmý. Pokúsime sa v najbližších dňoch rýchlo spracovať tieto návrhy, urobiť k nim odbornú oponentúru v spolupráci so živnostníkmi. Všetko to, kde vláda bude cítiť podporu sociálnych partnerov, predložíme na Radu pre hospodársku krízu a akonáhle dôjde k dohode, postup bude taký istý ako doteraz – okamžite sa spracujú legislatívne návrhy a posúvajú sa do legislatívneho procesu.

Chcem poďakovať za veľmi konštruktívne stretnutie, za námety. Vidieť, že každý, kto rokuje s vládou, sa cíti byť súčasťou hospodárskej krízy, nielen v negatívnom slova zmysle, ale aj v konštruktívnom slova zmysle, každý chce prispieť a priniesť námety, ako túto krízu zvládnuť.

Veľmi pekne ďakujem.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem.

Nech sa páči, pán Masár.

 

Peter Masár, predseda Slovenského živnostenského zväzu

Ďakujem pekne za slovo.

Dovoľte mi, aby som teda aj ja zhodnotil toto dnešné stretnutie.

V prvom rade by som chcel poďakovať pánu premiérovi Ficovi, že sa zaoberá, a že sa vláda zaoberá aj problematikou živnostníkov na Slovensku. Treba si uvedomiť..., presné číslo povedala pani ministerka Tomanová v nedeľu v jednej relácii, že na Slovensku je živnostníkov a samostatne zárobkovo činných osôb 517 tisíc. To znamená, že je to viac ako pätina práceschopného obyvateľstva. To znamená, že si určite zaslúžime určitú pozornosť, a isteže tie problémy, ktoré nastali hospodárskou krízou, sa nás bytostne dotýkajú. Preto vítam, a nechcem teraz opakovať, lebo pán premiér presne povedal tie naše body, od zníženia odvodového zaťaženia, resp. konečne odbúrať odvody od minimálnej mzdy a napojiť to na inú veličinu, čo je teda už minimálne trojročná téma, a určite touto krízou sa tento proces urýchli. To znamená, že ja nechcem teraz špeciálne hovoriť o tom, čo sme tu naniesli, lebo pán premiér to stručne povedal a zhodnotil teda tie naše návrhy. A sme veľmi radi, že tie návrhy, ktoré sme my dali, tak sa s nimi stotožnil. Samozrejme, že to chce ďalej rozpracovať v jednotlivých odborných skupinách, že sa musí k určitým návrhom vyjadriť ministerstvo práce a sociálnych vecí, potom ministerstvo financií, ale sú veci, keď poviem už len tú DPH, ktorá dnes je od 1. januára 2009 na hranici 1.050.000 a doteraz bola 1.500.000, tak pre tých drobných prevádzkovateľov jednotlivých zariadení, ktoré prevádzkujú samostatní živnostníci, tak je to veľmi veľká záťaž, a jednak by sa tie služby zdražili, to je jedna vec. A druhá vec, tým objemom by sa ten živnostník dostal do veľkých ťažkostí a veľkých problémov.

Čiže záverom teda len toľko, že sme veľmi radi, že pán premiér aj za prítomnosti pána ministra hospodárstva a ďalších svojich poradcov prijal tieto naše návrhy a že sa nimi vláda bude vážne zaoberať a že na pondelok sme pozvaní na krízový štáb, kde tieto veci budeme už podrobnejšie rozoberať.

Ďakujem za slovo.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Sirotka.

 

Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých podnikov

Tak my sme predložili, samozrejme, veľa tých opatrení, niektoré boli aj také trošku rizikové, tak sme nešli..., aj troška s takou malou dušou sme sem išli. Treba ale povedať, že sme sa stretli s obrovskou ústretovosťou. To je fakt. S pochopením, čo je, dá sa povedať, naozaj taký veľmi pozitívny prvok. My si uvedomujeme, že všetky tie opatrenia, ktoré sme dali, nie je možné riešiť teraz. Preto sme sa sústreďovali skôr na to, čo môže okamžite pomôcť. Opatrenia, ktoré sú výhľadovejšie, sa dajú posúdiť. Navrhli sme, a bolo to prijaté, vytvorenie expertných skupín, ktoré sa týmto budú zaoberať a momentálne sme sa venovali práve tomu, a to má byť aj predmetom toho stretnutia, o ktorom pán premiér hovorí, toho rýchleho stretnutia, aby sme mohli vyselektovať z toho tie opatrenia, ktoré sa dajú okamžite realizovať, lebo kríza nečaká, my musíme realizovať tieto veci rýchlejšie.

Veľmi pozitívne hodnotíme snahu riešiť hranicu pre registráciu dane z pridanej hodnoty, rovnako rozšírenie uplatňovania pri odpočtoch DPH na niektoré komodity a tovary, ktoré si platca DPH môže uplatniť. Venovali sme sa i otázke toho diskutabilného koeficientu na DPH.

Takisto sme sa zaoberali veľmi citlivou otázkou, ako rozlíšiť vlastne pri vytvorení novej živnosti toho, ktorý to môže, by som povedal založiť zo špekulantských dôvodov, a toho, ktorý to naozaj potrebuje. Navrhli sme také riešenie: napríklad poskytovať tie dotácie – 50 % na začiatok a 50 % po roku; nie je to ešte všetko rozhodnuté, ale našlo to pochopenie, takže riešili sme dosť také citlivé otázky, dá sa povedať.

Samozrejme, je to aj otázka, čo veľmi bolo tuná spomenuté pánom premiérom, otázka úverových liniek, kde niektoré ťažkosti, ktoré máme pri zabezpečení úveru podkapitalizovaného malého podnikateľa cez komerčnú banku, môžu viesť až k nechuti(?) tohto úveru a vyústili v určitý návrh, alebo rozpracovanie tohto zabezpečiť viac tých úverových liniek cez Slovenskú záručnú banku, Eximbanku, prípadne inou cestou. Takže i tá dostupnosť úverov by sa mohla zlepšiť.

Je to, samozrejme, viacero otázok. Čo veľmi pozitívne hodnotím, je to, že vlastne z toho balíka, by som povedal, skôr tých sociálnych opatrení, ako udržať zamestnanosť, ktoré sme tiež robili, sme sa presunuli i do opatrení zvýšiť hospodárenie alebo vlastne podnikateľské prostredie toho malého podnikateľa, lebo keď zvážite, že veľké prepúšťanie sa hlavne týka veľkých korporácií, tam je to v stovkách, ale kto vie absorbovať tie stovky prepúšťaných ľudí? No jedine malé a stredné podnikanie. Nech sa na mňa nikto nenahnevá, ale tá veľká firma môže pri určitých ťažkostiach zobrať svoju technológiu, odísť preč, ale malý podnikateľ zostáva tu, jeho zákazníkom je občan. Kúpyschopnosť obyvateľstva determinuje náš rozvoj. A na toto sme sa zamerali, vlastne na rozvoj domáceho produktu, domáceho podnikateľa, malých podnikateľov. Ja za to ďakujem. Myslím, že to bolo dobré stretnutie. 

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem veľmi pekne.

Nech sa páči, prvá otázka. Slovenský rozhlas, pani Virostková.

 

Lucia Virostková, Slovenský rozhlas

Dobrý deň!

Ďakujem pekne.

Otázka pre pána premiéra: Pán premiér, pán Sirotka tu už spomenul ten jeden príklad, ktorý živnostníci otvorili, a týka sa to vlastne opatrenia, ktoré bolo už schválené v rámci toho druhého protikrízového balíčka, a síce pomoci pre začínajúcich živnostníkov. Upozornili na riziko, že by sa to mohlo zneužiť, že by ľudia mohli ísť na úrad práce a potom opäť začínať živnosť. Pripúšťate teda znovuotvorenie tohto opatrenia a jeho úpravu tak, aby sme predišli takýmto zneužívaniam?

A druhá otázka: Vy ste teraz spomenuli, že zvažujete, že by sa pretrhlo to spojenie medzi minimálnou mzdou a odvodmi. Myslíte si teda, že by to mohlo viesť k celkovému zníženiu odvodov, a pripúšťate teda aj tento nástroj na pomoc živnostníkom?

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Rada pre hospodársku krízu bude ďalej pokračovať vo svojej činnosti aj po tom, ako zrealizujeme všetky návrhy, na ktorých sa dohodneme na rade. A hlavnou úlohou rady bude skúmať, do akej miery opatrenie je efektívne alebo nie je efektívne. Nikto nespadol z neba múdry, a keď analýza, ktorú si budeme robiť pri všetkých opatreniach, ukáže, že niektoré opatrenia sú nedostatočné, že ich treba vylepšiť, tak to jednoducho urobíme. Tomuto sa brániť nebudeme. Ale teraz by som nepredbiehal žiadne opatrenia, že či budú alebo nebudú fungovať v praxi.

Pokiaľ ide o vašu druhú otázku, dlhodobo je tu spor ohľadne minimálnej mzdy. Dlhodobo. Je tu časť politického spektra, ktorá tvrdí, že minimálnu mzdu treba úplne zrušiť. Je tu časť politického spektra, ktorá považuje minimálnu mzdu za mimoriadne dôležitý nástroj. A chcem zagarantovať, že pokiaľ bude táto vláda, minimálna mzda zostane a bude sa zvyšovať. Bude sa zvyšovať rozumným tempom, máme nejakú predstavu o minimálnej mzde ako o dôležitom ukazovateli. Na druhej strane sme jasne povedali, že zvyšovanie minimálnej mzdy by nemalo mať nič spoločné s inými kategóriami ľudí, ako sú napríklad živnostníci. Lenže týchto prepojení na minimálnu mzdu boli desiatky. My sme už asi..., ja neviem koľko, pani ministerka práce to spomínala minule, ale už sme niekoľko, možno desiatok odstránili a stále nám niektoré zostávajú. Súhlasím s tým, že nie je dobré, ak zvyšovanie minimálnej mzdy, na ktorom nám záleží a chceme ho, komplikovalo situáciu ľuďom, ktorí nemajú s tým dohromady nič spoločné, lebo minimálna mzda sa nastavila ako čosi ešte v minulosti. Ale to nie je náš výmysel, my sme takúto právnu úpravu prebrali. Preto sa znovu k tomu ideme vrátiť, že či teraz nie je možno vhodná doba, hoci je to opatrenie, ktoré ako také nerieši krízu. Zase aby sme nemali nejakú predstavu, že to je protikrízové opatrenie. To nie je protikrízové opatrenie. To je otázka odvodov pre živnostníkov, a to nie je téma, ktorá by hneď teraz vyriešila krízu, ktorá nastala z dôvodu pádu zákaziek a objednávok. Ale možno je vhodná doba sa k tomu vrátiť. Ale nie je to čosi, čo nás všetkých vytrhne teraz z problematiky.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Druhá otázka. Televízia JOJ, pani Maková.

 

Lucia Maková, televízia JOJ

Dobrý deň!

Maková, televízia JOJ.

Ja sa chcem opýtať ešte k tým živnostníkom: Už pri schvaľovaní toho balíčka, kde teda bude podpora pre novozačínajúcich, sa živnostníci ohradili, možnože čo tí starí, ktorí už podnikajú a ktorí budú strácať zákazky, že predsa len tí noví si ťažšie budú zakladať živnosť, keď je problém s kúpyschopnosťou obyvateľstva, aj s dopytom. Preto ma zaujala tá vec, čo ste spomínali, že možno niečo na ten štýl skráteného pracovného týždňa, ako bude u zamestnancov, ako by mohla vyzerať tá forma podpory pre živnostníkov, ak nebudú mať..., či to bude formou odvodov alebo či je nejaký len taký možno náčrt, ako by ste chceli.

A druhá vec, pán premiér, ak môžem: V Čechách, Česko ako predsednícka krajina, vymysleli nejakú takú formu balíčkov v rámci pomoci domácim zamestnancom, že ponúkajú nejaké peniaze cudzincom, že aby išli preč. Či toto podľa vás je taká správna forma, či to trošku možno nezaváňa takou inou formou protekcionizmu a či toto by mohlo pomôcť.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

My sme o detailoch dnes nehovorili. Povedali sme o niektorých námetoch a týmito námetmi sa budeme zaoberať. Preto aj vás poprosím, keby ste informácie, ktoré vám teraz dávame, brali ako určitý základ dohody, ale detaily sa budú v najbližších dňoch konkretizovať.

Pokiaľ ide o Českú republiku a rôzne návrhy, ktoré prichádzajú, každá krajina sa stavia ku kríze inak. Niektoré krajiny sa stavajú ku kríze veľmi pasívne a vychádzajú z filozofie, že trh to všetko vyrieši a kríza prejde. Potom sú krajiny, ktoré do toho idú mimoriadne intenzívne a vkladajú obrovské množstvá peňazí, ktoré sa však veľmi rýchlo strácajú bez efektu. A sú krajiny, ktoré sa vybrali akousi strednou cestou, a do tejto skupiny krajín by som zaradil aj Slovenskú republiku, kde najmä ideme zatiaľ na úkor škrtov, teda nejdeme cestou zvyšovania deficitu, lebo potrebujeme udržať prísnu finančnú disciplínu. Akonáhle pôjdeme hore s deficitom do nebies, tak to bude musieť niekto potom zaplatiť, a preto neuvažujeme o rôznych extrémnych opatreniach. Toto opatrenie považujem dnes, ktoré prichádza, alebo tento návrh za pomerne vybočujúci z toho rámca, ako sme si my nastavili pre boj s krízou. Ja si osobne nemyslím, že by na Slovensku dnes už bola situácia, aby niekto mohol povedať, že zahraniční pracovníci ohrozujú zamestnancov na Slovensku. Myslím, že to môžem povedať. Jasne, že na Slovensku pracujú už aj zahraniční pracovníci. Vieme napríklad, že v Hornonitrianskych baniach, myslím, pracujú aj Vietnamci, niekde na povrchu, nejaké zváračské práce vykonávajú. Viem, že aj nejaké iné firmy majú zamestnancov zo zahraničia. Ale nemyslím si, že by to bolo v takom množstve, že by to ohrozovalo slovenský pracovný trh a že by bolo treba prijímať takéto opatrenie. Nechcem komentovať Českú republiku, pretože počet zahraničných pracovníkov, napríklad z Vietnamu, je v Českej republike podstatne, mnohonásobne vyšší, ako to je v iných krajinách alebo ako to je na Slovensku. Preto ak Česká republika našla svoje vlastné vnútorné dôvody na prijatie tohto opatrenia, tak je to opatrenie na konkrétne, špecifické problémy Českej republiky, ktoré ja nie som oprávnený komentovať. Je to vnútorná vec Českej republiky. Nemyslím si, že u nás je už doba na prijatie takéhoto opatrenia.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Sirotka, ešte chcete niečo dodať?

 

Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých podnikov

Mohol by som k tej podpore: Pozrite sa, to sa netýka len tých našich malých podnikateľov a živnostníkov, ktorí sú tu. Nám sa vracia teraz zo zahraničia zhruba asi 3500 týchto ľudí (Predseda vlády: Oficiálne pracujúcich...) oficiálne pracujúcich vonku, tak, a vracajú sa. Pozrite sa: on tam robil možno na stavbe alebo remeselnú činnosť, možno v sociálnych službách alebo v kaderníctve a podobne. Ale má skúsenosti zvonka, je jazykovo vybavený, vie niečo o tom podnikaní v Európskej únii. Ja by som povedal, že to môže byť aj trošku nová krv stimulácie toho podnikania u nás. Prečo by sme ich nemali podporiť? Viem, je to otázka vyváženia nášho, ale osobne sa domnievam, že využiť alebo dať šancu týmto ľuďom je namieste. Samozrejme, zvažujeme aj tie opatrenia u nás, ale určite by som bol za to, aby sme podporili týchto ľudí, ktorí by sem mohli, možno, opakujem sa, aj nejaké know-how trošku priniesť.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Posledné dve otázky. V krátkosti vás poprosím.

Pán Schwarzbacher. A potom Hospodárske noviny.

 

Ľubo Schwarzbacher, televízia Markíza

Pán premiér, prepáčte, ak dovolíte, na vás jednou vetou, naozaj len v súvislosti so súdnym sporom ohľadom nebankoviek: môžete povedať nejaký odkaz poškodeným klientom, či majú nejakú šancu alebo nie, dostať tie peniaze späť?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Aký súdny spor? Teraz neviem, o čom hovoríte.

 

Ľubo Schwarzbacher, televízia Markíza

Hovorím o pojednávaní v rámci nebankových subjektov. Viem, že ste sa už k tomu vyjadrovali. Je to pre kolegu. Môžete jednou vetou, prosím vás?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ak som sa už vyjadril, tak nemám dôvod sa k tomu stále vyjadrovať.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Hospodárske noviny – pán Turanský, posledná otázka.

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

Dobrý deň!

Pán premiér, otázka na vás, ale bol by som rád, keby aj predstavitelia živnostníkov mohli veľmi stručne reagovať: Neuvažuje vláda predsa len aj o istej regionálnej diferencovanej pomoci, či už živnostníkom, alebo v rámci investičných stimulov?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pokiaľ ide o investičné stimuly, tam je už regionálny rozdiel. Minule o tom hovoril aj pán minister hospodárstva. Pokiaľ ide o ďalšie aktivity, možno o tom hovoriť, ale zatiaľ to nebolo predmetom rokovania Rady pre hospodársku krízu.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Dobre. Takže ďakujeme za účasť...

 

Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých podnikov

Chcete aj reakciu živnostníkov?

Pán Turanský, ďakujem za túto otázku. Lebo viete, ja si myslím, že možno obce a VUC-ky by mali tiež prevziať viac zodpovednosti; teraz myslím to v dobrom, za riešenie tejto situácie. Je tu možnosť zakladania sociálnych podnikov. Rozšírila sa táto možnosť i pre mestá a obce. Čiže je tu šanca a tam je vlastne schovaná aj tá diferenciácia. Čiže VUC-ka, obec má dnes možnosť podporiť to malé podnikanie aj touto formou aj inou proste a riešiť trošku ten región. Je veľmi zlé, keby sa spoliehali niektoré regióny a obce len na to, že im vláda niečo dá alebo proste nejaká živnostenská organizácia. Tak otázka nestojí. Rámec napríklad..., a to  (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... rámcov je,  ten sociálny podnik je tu otvorený.

 

Peter Masár, predseda Slovenského živnostenského zväzu

Ak môžem doplniť, tak tie opatrenia, ktoré sme my navrhli, tak by sa bytostne dotkli aj regiónov. Lebo to, čo bolo povedané, a to, čo Slovenský živnostenský zväz navrhol, že vrátiť DPH na tú výšku 1.500.000, tak to je obrovská pomoc pre živnostníkov, ktorí podnikajú, a je to pomoc aj pre tie slabšie regióny. Ja konkrétne som mal včera konkrétnu otázku a telefonát jedného drobného živnostníka z Čadce, ktorý sa nejakým spôsobom dozvedel, že táto akcia tu dnes bude, a že či na to myslíme. Samozrejme, že my sme už ten návrh mali na papieri. A budú veľmi povďační v rámci týchto regiónov, aj tých slabších, že niečo také sa tu dosiahne.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem veľmi pekne.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem predsedovi vlády, ministrovi hospodárstva a predstaviteľom živnostníkov.

x x x

 


prehrať video Prehrať video