Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Štatút splnomocnenca vlády Slovenskej republiky


(schválený uznesením vlády Slovenskej republiky č. 157  z 18 . februára 2009)

Článok 1
Úvodné ustanovenie

Štatút splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre dopravnú infraštruktúru na Slovensku vymedzuje postavenie, pôsobnosť a úlohy splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre prípravu a realizáciu projektu predĺženia širokorozchodnej trate (ďalej len ŠRT) Košice – Bratislava – Viedeň a vybudovanie logistického centra na dohodnutom území s návrhom ďalšieho postupu Slovenskej republiky (ďalej len „splnomocnenec“), ustanovuje zásady, činnosti a organizačné zabezpečenie činnosti splnomocnenca a vzťahy splnomocnenca k orgánom štátnej správy, orgánom územnej samosprávy, občianskym združeniam a k ostatným subjektom.

Článok 2
Postavenie splnomocnenca

(1)    Splnomocnenec má postavenie poradného orgánu vlády Slovenskej republiky (1) (ďalej len „vláda").

(2)    Splnomocnenca vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra dopravy, pôšt      a telekomunikácií SR.

(3)    Činnosť splnomocnenca upravuje štatút, ktorý schvaľuje vláda.

(4)    Splnomocnenec zodpovedá za svoju činnosť vláde. Činnosť splnomocnenca riadi predseda vlády.

Článok 3
Pôsobnosť splnomocnenca

(1)         Splnomocnenec ako poradný orgán vlády pre problematiku prípravy a realizácie projektu predĺženia ŠRT plní úlohy a realizuje systémové opatrenia na splnenie uznesení vlády týkajúcich sa prípravy a realizácie projektu ŠRT Košice – Bratislava – Viedeň a vybudovanie logistického centra na dohodnutom území s návrhom ďalšieho postupu Slovenskej republiky.                          

(2)         Splnomocnenec predsedá „manažérskej skupine“ na prípravu a realizáciu projektu, zvoláva a riadi jej rokovanie, zodpovedá vláde za jej činnosť.

 
 

Článok 4
H
lavné úlohy splnomocnenca

(1)         Splnomocnenec v spolupráci s príslušnými ministrami (ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií, ministrom financií, ministrom výstavby a regionálneho rozvoja, ministrom životného prostredia, ministrom hospodárstva, ministrom pôdohospodárstva a ministrom zahraničných vecí), podľa uznesení vlády, ďalších požiadaviek vlády a z vlastného podnetu na základe svojich poznatkov a podnetov orgánov štátnej správy, územnej samosprávy zabezpečuje pre vládu vypracúvanie:

(a) podkladov a stanovísk na rokovanie vlády, koncepčných materiálov v oblasti      prípravy a realizácie projektu ŠRT,

(b) materiálov o priebehu prípravy výstavby ŠRT a o priebehu realizácie jednotlivých stavieb,

(c) analýz uplatňovania medzinárodných právnych predpisov v oblasti prípravy a realizácie projektu ŠRT.

(2)         V rozsahu svojej pôsobnosti plní splnomocnenec najmä tieto úlohy:

(a) koordinuje a riadi „manažérsku skupinu“ zloženú zo štatutárnych zástupcov zainteresovaných rezortov a železničných podnikov,

(b) zastupuje záujmy Slovenskej republiky v spoločnosti Special Purpose Vehicle v štruktúre rakúskych železníc,

(c) koordinuje proces spolufinancovania spoločnej akciovej spoločnosti,                         

(d) presadzuje záujmy Slovenskej republiky pri zadaní a spracovaní štúdie finančnej realizovateľnosti, posudzuje materiály týkajúce sa prípravy a realizácie projektu ŠRT, podáva k nim pripomienky a stanoviská,

(e) zabezpečuje proces informovania odbornej a laickej verejnosti o zámeroch a rozhodnutiach vlády v oblasti prípravy a realizácie projektu ŠRT,

(f) organizuje porady zainteresovaných orgánov a inštitúcií a navrhuje príslušné opatrenia a závery,

(g) navrhuje a vyjadruje sa k použitiu prostriedkov štátneho rozpočtu vyčlenených na prípravu a realizáciu projektu ŠRT.




 
 

Článok 5
Zásady činností splnomocnenca a jeho vzťahov k iným orgánom

(1)         Splnomocnenec sa pri výkone svojej funkcie riadi Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, právne záväznými aktmi ES/EÚ, inými všeobecne záväznými právnymi predpismi a uzneseniami vlády.

(2)         Vykonáva svoju činnosť tak, aby nebola dotknutá pôsobnosť a právomoc ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy.

(3)         Návrhy, na ktorých realizáciu je potrebný súhlas vlády, predkladá splnomocnenec na rokovanie vlády prostredníctvom ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

(4)         Splnomocnenec sa zúčastňuje na zasadnutiach vlády, na ktorých sa prerokúvajú otázky patriace do jeho pôsobnosti, ak je o to požiadaný.

 
 
Článok 6

Vzťahy splnomocnenca k orgánom štátnej správy, orgánom územnej samosprávy a iným subjektom

(1)         Splnomocnenec je oprávnený v medziach svojej pôsobnosti žiadať informácie a stanoviská od orgánov štátnej správy, ako aj od organizácií a inštitúcií v ich zriaďovateľskej pôsobnosti a spolupracuje s nimi a kontroluje plnenie úloh v rámci svojej pôsobnosti.

(2)         Splnomocnenec spolupracuje s medzinárodnými organizáciami a inými subjektmi pri príprave a realizácii a vyhodnocovaní projektu na prípravu a realizáciu ŠRT.

Článok 7
Organizačné, administratívne, finančné a materiálno-technické zabezpečenie
činnosti splnomocnenca

(1)         Na zabezpečenie činnosti splnomocnenca a na vykonávanie z toho vyplývajúcich administratívnych a operatívnych úloh plní úlohu útvaru splnomocnenca vlády pre dopravnú infraštruktúru príslušná sekcia na Ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

(2)         Výdavky spojené s plnením úloh splnomocnenca a jeho sekretariátu sa uhrádzajú z rozpočtovej kapitoly MDPT SR.

Článok 8
Záverečné ustanovenia

(1)         Zmeny a doplnenia tohto štatútu schvaľuje vláda.

 

Článok 9
Účinnosť štatútu

(1)         Tento štatút nadobúda účinnosť dňom schválenia vládou.

 
 
 
 
1. zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení zákona č. 143/2002 Z. z.