Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie: Národnostné menšiny podporujú novelu zákona o štátnom jazyku a etnické skupiny


V piatok 28. augusta 2009 sa na Úrade vlády SR uskutočnilo zasadnutie Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Poradný a koordinačný orgán vlády SR pre oblasť národnostnej politiky a pre oblasť Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov sa venoval hlavne novele zákona o štátnom jazyku.
Podľa podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča sa z rokovania ospravedlnili zástupcovia troch menšín. Aj napriek tomu sa včerajšieho rokovania zúčastnili zástupcovia 7. národnostných menšín. Minister kultúry SR Marek Maďarič informoval členov Rady o princípoch schváleného zákona o štátnom jazyku a predovšetkým o príprave metodického pokynu k jeho realizácii. Táto informácia bola na rokovaní zobratá na vedomie. Členovia poradného a koordinačného orgánu podporili princíp používania slovenského jazyka spoločne s jazykom príslušnej menšiny v rozsahu stanovenom prijatou novelou.
Vicepremiér SR Dušan Čaplovič prijal od členov Rady informáciu o tom, že novela zákona, pre väčšinu reprezentantov menšín, nepredstavuje žiadnu prekážku v súvislosti s rozvojom ich identity. Zároveň členov Rady informoval o zámere zvolať zasadnutie Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny k problematike používania jazykov národnostných menšín v SR a k správe Vysokého komisára OBSE v októbri.

Kancelária podpredsedu vlády SR