Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Stanovisko predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej k obrannému valu



Vláda SR nemieni blokovať politickú dohodu o vytvorení obranného valu eurozóny. Jednoznačný generálny súhlas s jeho vznikom dal už v máji tohto roka predchádzajúci kabinet Roberta Fica. Počas dvojdňových rokovaní v Bruseli to povedala premiérka Iveta Radičová a citovala slová komisára Olliho Rehna, ktorý zdôraznil, že „každá krajina, ktorá sa politicky zaviazala k Európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu, ho má i zrealizovať“.

No Iveta Radičová zároveň odmieta zužovať taký dôležitý problém s potenciálne vážnymi dôsledkami pre slovenský rozpočet len na termín podpisu zmluvy. Vláda má zásadné výhrady k spôsobu, akým sa Európska menová únia rozhodla čeliť dlhovej kríze niektorých jej členských krajín. Preto bude trvať na dohode, ktorá by zaručila, aby sa minimalizovali riziká opakovania podobnej situácie.

Napriek niektorým vyhláseniam, že nie je o čom rokovať, premiérka Iveta Radičová v utorok na tému obranného valu diskutovala s prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom. Minister financií Ivan Mikloš absolvoval i dvojhodinové rokovanie ministrov financií v rámci Eurogroup. „Boli to rozhovory, kde som prezentoval slovenské pripomienky aj jasné podmienky prípadnej účasti v obrannom vale,“ povedal.

Pre premiérku Ivetu Radičovú je neakceptovateľné, aby náklady nezodpovedného správania neniesli aj banky, ale v plnej miere ich znášali iba občania členských krajín, ktorí o záchrannom mechanizme nerozhodovali a ani nie sú zodpovední za krízovú situáciu.

Akýkoľvek prípadný vstup do obranného valu preto vláda SR podmieňuje záväznou dohodou eurozóny, že uskutoční potrebné reformy v bankovom sektore, na úrovni Európskej komisie, Eurostatu a ratingových agentúr.

Premiérka Iveta Radičová víta aj medializovanú snahu nemeckej vlády o hľadanie mechanizmu, ktorý by umožnil riadený bankrot neúmerne zadlžených krajín. „Presne o tom istom sme hovorili už pred dvoma mesiacmi,“ dodala.

K zodpovednému hospodáreniu a posilneniu eurozóny ako menovej únie, ktorá si ctí vlastné pravidlá, chce vláda SR prispieť dôveryhodným plánom konsolidácie verejných financií a prísnymi rozpočtovými brzdami. Ich základ bude obsahovať programové vyhlásenia vlády. „Bez takýchto hlbokých zmien žiaden obranný val eurozóny fungovať nebude,“ zdôraznila premiérka Iveta Radičová.

Vláda SR sa bude v stredu 14. júla na svojom zasadnutí zaberať otázkou európskeho stabilizačného mechanizmu aj pôžičky Grécku.

Rado Baťo
hovorca predsedníčky vlády SR

* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, tel. 02/5729 5248