Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej ku kauze Hayek Consulting


· Podľa právnych analýz, ktoré sme si dali vypracovať, podpisom zmluvy z júla tohto roku nedošlo k porušeniu zákona.

· Napriek tomu v súvislosti so štátnym tajomníkom Martinom Chrenom treba vážne hovoriť o konflikte záujmov.

· Sám Martin Chren tvrdí, že zmluvu spoločnosť vypovedala hneď, ako si uvedomili, že mohlo dôjsť k takémuto konfliktu záujmov. Dokazuje to listom, podľa dátumu zo 16. augusta 2010, v ktorom firma zmluvu vypovedala.


· Pochybnosti vyvolalo viacero zmlúv, ktoré štátne inštitúcie podpísali so spoločnosťou Hayek Consulting počas pôsobenia vlády Roberta Fica.

· Práve preto, aby takéto otázniky nevznikali, prijala moja vláda viacero opatrení, ktoré majú zvýšiť transparentnosť verejného obstarávania a používania štátnych financií. Pripomínam, že to bola táto vláda, ktorá zmluvy zverejnila a umožnila občanom kontrolu.

· Koaliční partneri so mnou súhlasia, že sú tu pochybnosti. Ale nevyhodnocujú situáciu okolo Hayek Consulting ako dôvod na odstúpenie, respektíve odvolanie štátnych tajomníkov.

· Dohodli sme sa, že prostredníctvom poslancov Národnej rady SR požiadame Najvyšší kontrolný úrad o preverenie hospodárnosti, efektívnosti a účelnosti prostriedkov vynaložených v kontraktoch štátnych inštitúcií so spoločnosťou Hayek Consulting.

· V prípade, že Najvyšší kontrolný úrad neskonštatuje jednoznačnú transparentnosť, efektívnosť a hospodárnosť týchto kontraktov a vystaví protokol, rozhodnem, či obaja štátni tajomníci odstúpia.



· Oveľa závažnejšou kauzou je situácia v Národnej agentúre pre rozvoj malého a stredného podnikania.

· Z čias predchádzajúcej vlády existujú v dvoch jej fondoch vážne podozrenia z tunelovania. Je podozrenie, že za týmito fondmi stojí organizovaná skupina. Spreneverou sa zaoberá Úrad boja proti korupcii. Agentúru ovládli pochybné skupiny, ktorých vplyv trvá dodnes.

· Ministra hospodárstva a štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva žiadam, aby túto agentúru personálne očistili. A vymenili všetkých nominantov vrátane tých, ktorí obsadili posty po tohtoročných parlamentných voľbách.



· Moje požiadavky sú nasledovné:

1. s okamžitou platnosťou zabezpečiť odvolanie generálneho riaditeľa Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania.

2. zabezpečiť výmenu členov správnej rady agentúry.

3. zabezpečiť výmenu členov dozornej rady agentúry.

4. všetky nové nominácie najskôr predložiť na rokovanie Koaličnej rady.

· Lehota je sedem dní. V prípade nesplnenia požiadaviek vyvodím zodpovednosť v rámci mojich zákonných kompetencií.



****


Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR