Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Spoločné vyhlásenie predsedov vlád SR a ČR Ivety Radičovej a Petra Nečasa


Dnes je to 92 rokov, čo Česi a Slováci vytvorili spoločný štát. Vznikol z potreby oboch národov po demokratickom usporiadaní oboch krajín, po silnejšom postavení v povojnovom usporiadaní Európy a sveta. Vzniku Československej republiky predchádzalo niekoľkoročné diplomatické úsilie osobností českého a slovenského exilu, vrátane Tomáša Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika.


Spoločný štát prešiel mnohými ťažkými obdobiami. Najviac ho zasiahol v roku 1939 fašistický totalitný režim, ktorý oba štáty dočasne od seba rozdelil. Po troch sľubných rokoch spravodlivejšieho, demokratickejšieho režimu prišiel v roku 1948 tzv. Víťazný február. Tak ho nazvali komunisti, ktorí demokraciu nahradili neslobodou. Oba národy spojili sily v roku 1968 pri opätovnom boji za demokratizáciu spoločnosti. Totalitná mašinéria však všetky nádeje po demokratickejšom zriadení pochovala na dlhých 21 rokov. Túžba po slobode a demokracii sa Slovákom a Čechom vyplnila až v roku 1989.

Demokracia je aj decentralizácia. Tú zavŕšil vznik dvoch samostatných republík. Netrvalo to dlho a v roku 2004 sa Česi a Slováci opäť spojili ako rovnocenní partneri v Európskej únii.


Oba národy vo svojej histórii prešli mnohými skúškami za cenu ľudských obetí a kompromisov, ale vždy vo vzájomnom rešpekte a úcte k tradícii, ktorá sa začala 28. októbra 1918 a ktorá trvá dodnes. V súčasnosti čelíme rovnakým výzvam a rovnakým problémom, ktoré môžeme spoločne nielen zdieľať, ale tiež úspešne riešiť.



Iveta Radičová, predsedníčka vlády SR

Petr Nečas, predseda vlády ČR



Brusel, 28.októbra 2010