Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vicepremiér SR Rudolf Chmel rokoval so zástupcami rómskych škôl


Podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel sa v pondelok 18. apríla na Úrade vlády SR stretol so zástupcami súkromných rómskych škôl s celoslovenskou pôsobnosťou. Témou rokovania, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia Súkromného konzervatória Košice, Súkromného gymnázia Košice, Strednej odbornej školy Kežmarok a Súkromného gymnázia Kremnica, bol komplexný prístup inklúzie Rómov do spoločnosti so zameraním na deti a mládež.

Vicepremiér SR Rudolf Chmel sa zaujímal o súčasné problémy, financovanie a postavenie rómskych škôl. V diskusii odznelo viacero podnetov ako zvýšiť kvalitu a zabezpečiť vývoj a výučbu štandardizovaného rómskeho jazyka a takisto ako zefektívniť vzdelávanie pedagógov. Zámerom je cez rómsky jazyk budovať identitu tejto národnostnej menšiny pozitívnym a zodpovedným spôsobom. Východiskom zo súčasnej zložitej situácie je zintenzívnenie spolupráce s ministerstvom školstva, aby konečne došlo k realizácii systémového riešenia národnostného školstva.

Podpredseda vlády SR Rudolf Chmel ponúkol zástupcom rómskych škôl aktívnu participáciu v pracovnej skupine Výboru pre národnostné menšiny pri Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, aby ľudia priamo z praxe mali možnosť podávať návrhy a v rámci možností sa zúčastňovať aj na rozhodovacom procese. Na stretnutí bol prítomný tiež splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák.

Informáciu poskytol Jozef Švolík z Kancelárie podpredsedu vlády SR.