Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová na Hodnotiacej konferencii o zahraničnej politike SR



Vo štvrtok 28. apríla 2011 v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí SR sa predsedníčka vlády SR Iveta Radičová zúčastnila na Hodnotiacej konferencii zahraničnej politiky SR za rok 2010.

V úvode svojho vystúpenia skonštatovala, že uplynulý rok bol ťažký pre európsku zahraničnú politiku, a o to náročnejší pre slovenskú zahraničnú politiku. Bol ťažký kvôli prekonávaniu globálnej hospodárskej krízy, finančnej krízy a dlhovej krízy. O to ťažšie je podľa I. Radičovej naštartovať ekonomický rast „tvárou v tvár občanom, ktorí sa právom pýtajú: "Za koho to platíme účet, aký účet máme dnes platiť, za koho nezodpovednosť, kto spôsobil tak hlbokú krízu, ktoré inštitúcie, kde nastali zlyhania?“.

Podľa predsedníčky vlády SR musí byť politika opäť hodnotová:„Hodnoty tolerancie, demokracie a tej pravej solidarity“. Solidarita by mala byť s tými, ktorí nenesú zodpovednosť za krízu, avšak mali by platiť aj vážne sankčné opatrenia voči tým, ktorí sa pod krízu nezodpovedným správaním podpísali.„Ani tlak, ani chaos, ani stres nie sú dostatočné dôvody na to, aby sa prijímali rozhodnutia, ktoré v konečnom dôsledku neprinesú žiaduce efekty."

Slovenská republika zaznamenala úspech v zmene kľúča pri účastí v stabilizačných mechanizmoch, tak, aby bol systém spravodlivejší a podarilo sa presadiť aj rozumnú politiku v oblasti daňovej koordinácie „najmä klauzulu, že priame dane sú výlučné v kompetencii národných štátov“. Čo je naša komparatívna výhoda, poznamenala predsedníčka vlády SR.


Predsedníčka vlády SR vyjadrila aj spokojnosť s koordináciou postupu krajín V4 pri ťažkých úlohách, napríklad pri zmenách stabilizačných mechanizmov na úrovní EÚ. Predsedníčka vlády SR spomenula aj susedské vzťahy: „Susedské vzťahy sú dôležité, majú svoj rozmer pozitívny a negatívny, ktorý nás znepokojuje“. Pozitíva môžeme nájsť v ekonomickej spolupráci a znepokojenie v oblasti pilierov demokracie. „So znepokojením vnímame kroky maďarskej vlády, či už ide o tzv. dvojaké občianstvo, alebo ústavu“. Za národné menšiny je zodpovedný v prvom rade štát, kde menšina žije. „SR preto odmietne uplatnenie právnych noriem akéhokoľvek štátu na území SR, ktoré by zasiahlo do ústavno-právneho poriadku SR, alebo sa dotklo suverenity a práv občanov SR“.

V závere premiérka zdôraznila: „Pre SR sú ľudské práva, občiansky princíp, tolerancia, ochrana demokracie, základnými hodnotami vnútornej i zahraničnej politiky. Tieto hodnoty budeme presadzovať vo vzťahu k občanom i krajinám EÚ“.


* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR






prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

20110428 - Prejav na Hodnotiacej konferencii zahraničnej politiky SR za rok 2010



 

Prejav na Hodnotiacej konferencii zahraničnej politiky SR za rok 2010

20110428 - Otázky po prejave na Hodnotiacej konferencii zahraničnej politiky za rok 2010



 

Otázky po prejave na Hodnotiacej konferencii zahraničnej politiky za rok 2010