Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Exkurzie na Úrade vlády SR sú v kurze


Exkurzie na Úrade vlády SR sú v kurze

S čoraz väčším ohlasom verejnosti sa stretávajú exkurzie, ktoré v súlade so zámerom predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej sprístupniť Úrad vlády SR širokej verejnosti organizuje Informačné centrum úradu vlády (ICÚV).

Návštevníci sa počas prehliadkového okruhu spojeného s odborným výkladom oboznámia s históriou sídla Úradu vlády SR, jeho reprezentačnými priestormi i jeho aktuálnym využitím. Budovy úradu vlády vrátane priľahlej záhrady si záujemcovia môžu pozrieť so sprievodcom ICÚV spravidla každý piatok, ak nie je v priestoroch naplánované iné podujatie väčšieho rozsahu. Na objednanie organizovanej skupinovej exkurzie (napr. pre školy, kolektívy záujemcov a pod.) možno využiť bezplatnú telefónnu linku 0800 103 104 alebo e-mailovú adresu euroinfo@vlada.gov.sk.

Úrad vlády SR otvára svoje brány návštevníkom čím ďalej viac – v Kaplnke Nepoškvrneného počatia Panny Márie s cennými nástennými maľbami sa od októbra 2010 pravidelne organizujú ekumenické bohoslužby s účasťou verejnosti, vstupné priestory budov Úradu vlády SR sa otvorili umelcom a slúžia ako komorné umelecké galérie. V krátkom čase sa pre verejnosť sprístupní aj záhrada Úradu vlády SR.

Bývalé letné sídlo arcibiskupov na Námestí slobody v Bratislave, ktoré je v súčasnosti sídlom Úradu vlády SR, dal postaviť ostrihomský arcibiskup František Forgách začiatkom 17. storočia. Zriadil tu aj okrasnú a ovocnú záhradu. Arcibiskup Juraj Lippay dal sídlo prestavať a jeho brat Ján vytvoril unikátnu renesančnú záhradu, ktorá priťahovala obdivovateľov z celej strednej Európy. Palác i záhrada prechádzali rôznymi prestavbami a úpravami. Záhrada sa v dôsledku budovania nových mestských ulíc postupne zmenšovala. Posledná veľká prestavba sa uskutočnila v rokoch 1939 – 1942, kedy architekt Emil Belluš upravil palác pre administratívne účely. Od polovice 19. storočia patril celý areál vojenskej nemocnici. V rokoch 1942 -1945 tu sídlilo ministerstvo zahraničných vecí vojnového slovenského štátu. Od roku 1993 je palác sídlom Úrad vlády SR. Jeho súčasťou je aj tzv. nová budova, ktorú podľa návrhov architektov Ľudovíta Jendrejáka a Ladislava Kušníra postavili v roku 1979.


Informačné centrum Úradu vlády SR

www.euroinfo.gov.sk

 
****

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu