Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová navštívila Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová navštívila Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice


V utorok 3. mája 2011 navštívila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice, kde sa stretla s generálnym riaditeľom Slovenských elektrární Paolom Ruzzinim a s vedením JE Bohunice.

Poďakovala sa za veľmi otvorenú diskusiu a dodala: „JE Bohunice spĺňajú bezpečnostné kritériá - tak pre prírodné havárie, ako aj pre bezpečnosť občanov. V elektrárni prijali rad ďalších opatrení na prípravu pre parametre tzv. stres - testov, ktoré budú prebiehať vo viacerých krajinách Európskej únie“. Bohunice už dnes napĺňajú základné parametre a indikátory stres testov z hľadiska bezpečnosti, dodala I. Radičová.

Ako ďalej povedala predsedníčka vlády, jadrové elektrárne dodávajú pre SR 50% elektrickej energie, „je to veľmi významný zdroj“. Avšak ako ďalej pripomenula, „obavy občanov vyrastajú z viacerých tragédií“. Len nedávno sme si pripomenuli výročie Černobyľu, Japonsko, ale aj problémy zo 70-tych rokov na tomto mieste.

Predsedníčka vlády SR víta všetky kroky manažmentu JE Bohunice, ako aj investíciu vyše 500 mil. eur do zlepšenia a zvýšenia bezpečnosti elektrárne. Ocenila aj spoluprácu medzi JE Bohunice a Úradom pre jadrový dozor. Pripomenula, že SR má prísnu legislatívu v oblasti jadrových elektrárni, zatiaľ čo v iných krajinách majú len oznamovaciu povinnosť zmien. „V Slovenskej republike ide o schvaľovací proces, monitoring týchto zmien a hlavne následnú kontrolu uskutočnených zmien.“

Vláda SR pravidelne dostáva správy z Úradu jadrového dozoru a v tomto informovaní sa bude naďalej pokračovať, zdôraznila I. Radičová. O dva týždne navštívi premiérka jadrovú elektráreň v Mochovciach.


* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR






prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

20110503 - Brífing po návšteve JE Jaslovské Bohunice



 

Brífing po návšteve JE Jaslovské Bohunice