Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

PREDSEDNÍČKA VLÁDY SR PREDNÁŠALA NA LONDON SCHOOL OF ECONOMICS


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová dnes, t.j. v utorok 10. mája 2011, prednášala v rámci pracovnej cesty vo Veľkej Británii na London School of Economics and Political Science. V prednáške s názvom „Fiscal discipline in the EU: Question of transparency and commitment“ zdôraznila, že rozpočtová disciplína nie je len otázkou úsporných opatrení, ale aj tvorby nástrojov zabezpečujúcich ich dlhodobú udržateľnosť.

„Notorickí fajčiari či alkoholici a politici nezodpovedne zadlžujúci vlastné krajiny majú jednu vec spoločnú. Najlepší čas, keď sú ochotní skoncovať s vlastným zlozvykom, je vždy 'zajtra',“ povedala predsedníčka vlády SR. Podľa nej si žiaden z týchto pôžitkárov svoju slabinu otvorene neprizná. „Počuli ste niekedy politika verejne a úprimne povedať: ´Mojím cieľom je zdevastovať verejné financie, zadĺžiť budúce generácie a nechať riešenie problému na mojich nasledovníkov?´“ dodala.

Podľa I. Radičovej úsporné opatrenia pripomínajú novoročné predsavzatia – málokedy sú trvalé a prežijú dlhšie ako pár mesiacov, či v lepšom prípade rokov. „Toto je veľký ekonomický, politický aj spoločenský problém,“ zdôraznila premiérka. Slovensko je krajina, kde v oblasti verejnej politiky už vyše dvadsať rokov dominujú tri slová: transformácia, zmena a reformy. „Sme spoločnosť, ktorá je v permanentnom procese závratne rýchlych zmien,“ povedala predsedníčka vlády SR. Keď to v druhej polovici minulého desaťročia konečne vyzeralo, že si slovenskí občania budú môcť vydýchnuť, prišla svetová kríza, ktorá v kombinácii s nezodpovednou fiškálnou politikou vyhnala v predchádzajúcich dvoch rokoch deficit verejných financií k 8 percentám HDP.

Úsporné opatrenia sú iba jednou časťou zadania. Rovnako dôležitá bude aj snaha zabezpečiť, aby nepopulárne uťahovanie opaskov prinieslo dlhodobý a udržateľný efekt. „Musíme sa snažiť, aby sa hospodárenie štátu nepohybovalo v extrémoch, aby obdobia tvrdých úspor nestriedali obdobia prudkého zadlžovania. Fiškálna konsolidácia nesmie byť novoročné predsavzatie, ktoré vydrží iba pár týždňov bolestivej odvykacej kúry. Potrebujeme, aby politické náklady niesli tí, ktorí krajinu zadlžujú, nie tí, ktorí po nich upratujú,“ zdôraznila predsedníčka vlády SR.

Nástrojom trvalej udržateľnosti má byť na Slovensku navrhovaný ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Nemá byť prostriedkom normalizácie ekonomickej politiky naprieč politickým spektrom. „Nie sme naivní, aby sme si mysleli, že akokoľvek dobre definovaný mix inštitúcií a motivácií urobí z každého jedného politika fiškálneho jastraba. Ale cieľom je aspoň okresať extrémy,“ vysvetlila Iveta Radičová.

To, čo platí pre Slovensko, platí aj pre celú EÚ. Fiškálnej politike EÚ chýbala transparentnosť a kredibilnosť. „Dlhová kríza sa možno 'technicky' začala ako dôsledok finančnej krízy a celosvetovej hospodárskej recesie, ale fakticky sa začala vtedy, keď prvá členská krajina porušila Pakt stability a rastu, a nebola za to potrestaná,“ povedala predsedníčka vlády SR.

Dohodnúť pravidlá na národnej úrovni je náročné, no je to nič v porovnaní s potrebou nájsť konsenzus medzi 27 členskými krajinami EÚ. Výsledkom je vždy kompromis, ale aj ten musí prejsť testom transparentnosti a testom kredibilnosti záväzkov. „Preto bolo napríklad Slovensko pri rokovaniach zástancom čo najtvrdších pravidiel a čo najviac automatických sankcií za ich porušovanie. Preto sme trvali na účasti privátneho sektora - teda veriteľov - pri riešení dlhovej krízy. V opačnom prípade pôžitkári opäť zvíťazia nad plánovačmi a najlepší čas na šetrenie bude 'zajtra',“ dodala predsedníčka vlády SR.

London School of Economics and Political Science (Londýnska škola ekonómie a politických vied) je jednou z najznámejších vysokých škôl v oblasti práva, ekonómie a společenských vied. Patrí do skupiny G5 najlepších britských univerzít. Medzi jej učiteľmi a absolventmi bolo 16 nositeľov Nobelových cien, okrem iných dramatik a prozaik G.B.Shaw, kostarický politik Óscar Arias či ekonómovia Friedrich Hayek a Paul Krugman. Množstvo absolventov LSE zastávalo či zastáva vysoké politické funkcie, napríklad bývalý prezident USA J.F.Kennedy, dánska kráľovná Margaréta II., bývalý taliansky premiér a predseda Európskej komisie Romano Prodi a ďalší. Z filozofov na LSE prednášal Karl Popper.

Celý text prednášky predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej na London School of Economics and Political Science je k dispozícii na webovej stránke www.premierkasr.gov.sk, link:

http://www.premierkasr.gov.sk/25259/prejav-predsednicky-vlady-na-pode-london-school-of-economics-and-political-science.php





* * * * *

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR,


prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

20110510 - Prednáška predsedníčky vlády v LSE a následná diskusia



 

Prednáška predsedníčky vlády v LSE a následná diskusia