Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Predsedníčka vlády prijala eurokomisára J. Hahna


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová v priestoroch Úradu vlády SR rokovala s komisárom EÚ pre regionálnu politiku J. Hahnom. Hlavnými bodmi rokovania bolo doterajšie čerpanie eurofondov a ich využívanie v budúcnosti.


Jedným z dôvodov zlého čerpania finančných zdrojov z eurofondov v rámci jednotlivých operačných programov zo strany Slovenska je zložitosť administrácie a byrokracia. Ďalším faktorom je aj neschválenie preplatenia niektorých projektov zo strany Bruselu. Dôvodom boli neoprávnené náklady, či spochybnenie vyhlásenej súťaže. Ako uviedla predsedníčka vlády SR I. Radičová „tretím dôvodom, ktorý sa podpisoval a podpisuje pod danú situáciu, že celý spôsob, akým bolo nastavené čerpanie eurofondov, mnohých žiadateľov jednoducho odradilo, aby sa vôbec uchádzali o eurofondy.“ Preto vláda SR prijala opatrenia, ktorými odstránila 68 hlavných bariér a prekážok na využívanie finančných prostriedkov z eurofondov. Opatrenia majú slúžiť na zjednodušenie a urýchlenie čerpania z týchto zdrojov. „Pevne verím, že nové pravidlá a zjednodušenie urýchli čerpanie tak, ako sme si ho naplánovali pre jednotlivé operačné programy.“


Podľa komisára EÚ pre regionálnu politiku J. Hahna si je Európska komisia vedomá byrokracie, ako hlavnej prekážky pre malé a stredné podniky a výskumné organizácie. Aj to je jedným z dôvodov, pre ktorý tieto podniky o finančné prostriedky z eurofondov nežiadajú, pretože splniť všetky tieto podmienky je pre nich veľmi náročné. Uvítal snahu Slovenskej republiky tieto podmienky zjednodušiť. „Taktiež si uvedomujeme, že určitá úloha je aj na našej strane“ konštatoval komisár EÚ J. Hahn.




prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

20110523 - Tlačová konferencia po prijatí eurokomisára J. Hahna



 

Tlačová konferencia po prijatí eurokomisára J. Hahna