Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

V Bratislave sa uskutočnilo stretnutie predsedov vlád krajín V4


V Bratislave sa uskutočnilo stretnutie predsedov vlád krajín V4
Vo štvrtok 16. júna 2011 sa v Bratislave uskutočnilo stretnutie predsedov vlád krajín V4, ktorým sa zavŕšilo ročné predsedníctvo Slovenska v tomto regionálnom integračnom zoskupení.

Predsedovia vlád Slovenska, Maďarska a Poľska – Iveta Radičová, Viktor Orbán, Donald Tusk a minister zahraničných vecí Českej republiky Karel Schwarzenberg spoločne vyhodnotili plnenie ročného programu predsedníctva SR vo Vyšehradskej štvorke a venovali sa otázkam súvisiacim s členstvom jednotlivých krajín v EÚ v kontexte končiaceho sa predsedníctva Maďarska a nadchádzajúceho predsedníctva Poľska v EÚ (1. 7. - 31. 12. 2011). V rámci agendy venovanej EÚ premiéri V4 prediskutovali aj viacročný finančný rámec EÚ na roky 2014 – 2020 a tému rozšírenia EÚ.

Predsedovia vlád V4 odsúhlasili tiež návrh programu predsedníctva Českej republiky vo V4, ktorá ročné rotujúce predsedníctvo prevezme od Slovenska 1. júla t.r. Na návrh slovenskej strany sa spoločnou agendou rokovaní stane téma spolupráce štátov V4 a ich inštitúcií v oblasti spracovania a reflexie histórie totality.

Hosťom druhej časti summitu bol predseda vlády Moldavskej republiky Vlad Filat. Počas spoločného pracovného obeda hovoril s premiérmi krajín V4 o spolupráci Vyšehradskej skupiny s krajinami Východného partnerstva.

Predchádzajúce stretnutie predsedov vlád krajín V4 sa uskutočnilo tento rok 15. februára v Bratislave – presne v deň 20. výročia vzniku tohto regionálneho združenia stredoeurópskych štátov. Názov zoskupenia V4 sa zrodil počas schôdze medzi prezidentom ČSFR Václavom Havlom, predsedom maďarskej vlády Józsefom Antallom a poľským prezidentom Lechom Wałęsom15. februára 1991 v severomaďarskom Vyšehrade, kde podpísali deklaráciu o úzkej spolupráci svojich troch (dnes štyroch) krajín na ceste k európskej integrácii.



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

20110616 - Tlačová konferencia po summite V4



 

Tlačová konferencia po summite V4

20110616 - Summit V4 v Bratislave



 

Summit V4 v Bratislave