Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Dva týždne fungovania antikorupčnej linky


Za prvých 14 dní od spustenia antikorupčnej linky na Úrade vlády SR bolo zaznamenaných 48 podozrení z korupčného správania.

Úrad vlády (ÚV)SR zatiaľ dôkladne prešetril 15 podozrení, z ktorých 7 postúpil kompetentným úradom na vybavenie. Išlo predovšetkým o podozrenie z korupcie v oblasti súdnictva, samosprávy a polície.

Na antikorupčnú linku sa od jej spustenia dovolalo spolu 255 občanov, z čoho 18 podaní bolo anonymných. Väčšina z nich použila číslo 0850 111 001 na sťažovanie sa na nečinnosť úradov, prieťahy v konaní, resp. na oznámenie všeobecného podozrenia z korupcie.

Informácie o podozrení z korupcie na antikorupčnú linku by mali byť čo najkonkrétnejšie, aby ich bolo možné preveriť. Po prevzatí telefonátu zodpovedný pracovník ÚV SR vyhotoví z oznámenia záznam, ktorý postúpi na sekciu kontroly a boja proti korupcii. Tá na základe dostupných informácií overí opodstatnenosť podozrení. V prípade, ak sa opodstatnenosť nepotvrdí, alebo informácie nie sú dostačujúce na to, aby mohlo pokračovať v danej veci šetrenie, je nahlásené podozrenie odložené. Podozrenia, ktoré neprislúchajú ÚV SR, sú postúpené inému orgánu verejnej správy. V prípade záujmu môže byť občan o spôsobe vybavenia informovaný, najskôr však za 18 pracovných dní.

Antikorupčná linka Úradu vlády SR 0850 111 001 bola spustená 18. mája t.r. Je prístupná v pracovných dňoch od 8. do 15. hodiny a spoplatnená cenou miestneho hovoru. Občan môže svoje konkrétne podozrenie z korupčného správania nahlásiť aj anonymne.


Informačné centrum Úradu vlády SR

www.euroinfo.gov.sk