Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie členov vlády SR k situácii v justícii


Rešpektujúc nezávislosť súdnej moci ako jedného zo základných kameňov demokracie vyjadrujú členovia vlády SR hlboké znepokojenie nad stavom slovenskej justície.

Uplynulé dni sme svedkami rozhodnutí, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o skutočnej nezávislosti jej niektorých predstaviteľov.


Prepustenie obvineného z vrážd ženy a nevinného dieťaťa na slobodu a neochota vydať medzinárodný zatykač na jeho opätovné zadržanie sú dôkazom nekompetentnosti a strachu konkrétnych sudcov. Za rovnakú facku spravodlivosti považujeme aj rozhodnutie, aby sa bývalý prezident Michal Kováč musel ospravedlniť osobe, ktorá bola obvinená z únosu jeho syna a ktorej stíhanie bolo zastavené len vďaka Mečiarovej amnestii.


Obraz slovenského súdnictva vytvárajú súdy svojimi rozhodnutiami. Dôveryhodné však budú len vtedy, ak ich rozsudky budú charakterizovať čestnosť, odvaha a charakter. Sudcovia sú skutočne nezávislí len vtedy, keď rozhodujú bez vonkajších tlakov naozaj nezávisle. Príklady uplynulých dní tomu, žiaľ, nenasvedčujú, čo vzbudzuje naše vážne znepokojenie nad stavom justície.


Vláda SR rešpektuje nezávislosť justície. Sú však situácie, keď nie je možné mlčať v záujme slušných sudcov a predovšetkým v záujme občanov.


* * * * *

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR